Kiszámíthatatlan a húspiac: drágulásra számíthatunk?

HelloVidék   
  Megosztom
Kiszámíthatatlan a húspiac: drágulásra számíthatunk?

Kiszámíthatatlanná vált a hazai és a nemzetközi húspiac az elmúlt félévben főként a koronavírus és az afrikai sertéspestis miatt. A hazai gyártók szerint a fogyasztás is jelentősen átalakult - írja a Telex.

A portál szerint teljesen kiszámíthatatlanná vált a hazai és a nemzetközi húspiac az elmúlt félévben főként a koronavírus és az afrikai sertéspestis miatt. Jelentősen befolyásolhatja az árak alakulását, hogy a koronavírus miatt alapvetően megváltozott a vásárlási szokásunk és a fogyasztásunk, valamint az, hogy éppen a sertés pestis vagy a COVID-19 miatt valamelyik nagyobb vágóhíd vagy húscég tiltólistára kerül. Az árak Kína kiszámíthatatlan döntései, variálása miatt is pattoghatnak.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, hogy a covidos időszak legfontosabb változása az volt eddig, hogy a vendéglátás, turizmus, közétkeztetés szektor fogyasztása előbb szinte teljesen kiesett, majd az újranyitások után is érdemben elmaradt a korábbi szintektől és ez erősen rányomta a bélyegét a szektor mindennapjaira.

A fogyasztás is jelentősen átalakult a hazai gyártók szerint. A kiskereskedelmi (bolti) forgalom ugyan nőtt, de ez nem kompenzálhatta az éttermekben kieső forgalmat. Az emberek fogyasztási szokásai is megváltoztak, ami a kiskereskedelmi láncok, húscégek tapasztalatai szerint olyan dolgokban mutatkozott meg, hogy a kereslet egy kicsit eltolódott az alacsonyabb árú készítmények felé, így javult a nagyobb láncok saját márkás (mérsékelt árú) készítményeinek az értékesítése. Valamint nőtt a szeletelt (előrecsomagolt) termékek aránya a csemegepultos készítményekkel szemben.

Otthon kevesebbet eszünk az értékesebb marhahús-részekből (steak), szűzérméből, kacsából, libából, (libamájból), de még halból is. Az otthoni húsfogyasztás inkább a csirke irányába mozdult. Ez a változás az exportra is termelő magyar cégeknél még erősebben jelentkezett. Úgy tűnik ugyanis, hogy Magyarországon a visszanyitások után a belföldi fogyasztók visszatértek az éttermekbe, külföldön viszont mintha óvatosabbak lennének a fogyasztók.

Miközben a hazai fogyasztás oldaláról ezek a hatások módosították leginkább a piaci struktúrát, valójában az ágazat még egy rakás, már említett hatással is kénytelen volt megküzdeni mint például a koronavírus, a baromfi influenza vagy az afrikai sertéspestis és a forint euróval szembeni gyengülése.

A különböző tényezők miatt a sertésárak néha drasztikusan megemelkedtek olykor meg lezuhantak. Ezek a változások szétdobták a hazai mezőnyt. Aki ugyanis rosszkor vett a gyártásához alapanyagot, az bosszankodhatott, mert a láncok nem fogadták el az áremelési javaslataikat. Aki viszont jól időzített ezzel a tervezettnél jobb évet zárhat. A hazai ágazati szövetség eközben azon dolgozott, hogy tompítsa a kilengéseket, vagyis amikor egy hatalmas német, dán, vagy spanyol vágóhíd, esetleg húsgyár tiltólistára került Kínában, és akár dömpingáron is szabadult volna a rárohadó termékektől, akkor az ne verje szét a többiek árszintjét.

A kereskedelemben ugyanakkor logisztikai fennakadások már nem voltak, így az ügyesebb cégek gyors reakciókkal tényleg tudtak sakkozni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

hús

húsfogyasztás

ár