Még most érdemes elkészíteni: mutatjuk a tökéletes savanyúság recepteket

HelloVidék   
  Megosztom
Még most érdemes elkészíteni: mutatjuk a tökéletes savanyúság recepteket

A téli kamrából nem hiányozhatnak a különböző savanyúságok. Amellett, hogy számos ételhez fogyaszthatjuk őket, nem is olyan bonyolult elkészíteni őket. Alapanyagok terén széles a választék, hogy mit és mivel kombinálunk, viszont az árak esetében már a legfőbb szempont, hogy kísérletezésünk, ne terhelje meg pénztárcánkat. Mire számíthatunk a piacokon? Mennyibe kerülnek a legfontosabb alapanyagok? Hogy készül a tökéletes savanyúság? Ennek jártunk most utána.

Korábban írtunk már arról, hogy az időjárás nem kedvezett idén a gazdaságoknak. A gyümölcs és zöldségtermesztésben is jelentkeztek károk, melyek rányomták bélyegüket a termésmennyiségre is. Nem volt ez másként a savanyúságok legfőbb alapanyagait illetően sem.

A káposzta mennyisége idén elmaradt a tavalyitól. Elkeseredés jellemezte a gazdákat is,hiszen hiszen a földeket elverte a jég, majd a gyakori, heves zivatarok is megtizedelték a termést, ráadásul a sok eső miatt a különféle betegségek miatt szintén csökkent a termésmennyiség. Ezt csak tetőzi a gazdálkodók tapasztalata, miszerint a lengyel import letöri a hazai árakat. Hiába kerül a piacra a magyar káposzta, és termelő bizakodik egy normális árban, a nagybani piacokon már réges-rég ott a lengyel káposzta.

A hideg problémát okozott a konzervuborka fejlődésében is, amelyet a becslések szerint 500-550 hektáron ültettek

- mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke.

Hogy az árakban mennyire mutatkozik ez meg, annak természtesen utána jártunk. A Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján megnéztük a savanyúságokhoz használt főbb alapanyagok árait. Ennek alapján a következőkre számíthatunk:

  • A vidéki fogyasztói piacok árait tekintve, az uborka 480 Ft/kg, a káposzta 240-250 Ft/kg, az almapaprika 500 Ft/kg, a vöröshagyma pedig 320 Ft/kg áron kapható.
  • Vidéki nagybani piacok kínálatát tekintve, az uborka 320 Ft/kg, a káposzta 120-130 Ft/kg, az almapaprika 280 Ft/kg, a vöröshagyma pedig 100-130 Ft/kg áron elérhető.

Hogyan készül a legfinomabb savanyúság?

Csalamádé, savanyú uborka, töltött almapaprika: elmaradhatatlan része a hidegebb évszakok étkezéseinek. Amellett, hogy egyszerű elkészíteni őket, számos ételt egészíthetünk ki velük. Legfőképp zsírosabb fogások mellé ajánlott a fogyasztásuk. Éppen ezért, most összegyűjtöttünk néhány receptet, melyek segítségével egyszerűen elkészíthetjük a savanyúságok különböző változatát.

Csalamádé:

Hozzávalók:

  • 1 kg káposzta
    1 db kígyóuborka
    0.5 kg vöröshagyma
    0.5 kg paprika
    30 dkg kápia paprika
    20 dkg cukor
    10 dkg só
    1 ek citromsav
    1 kk nátrium-benzoát
    2 dl ecet

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, a káposztát, az uborkát és a hagymát legyaluljuk. A paprikákat vékony karikákra vágjuk. Egy tálba öntjük a cukrot, sót, citromsavat és nátrium-benzoátot, majd elkeverjük. Jöhet bele az ecet, és újból elkeverjük. A zöldségeket egy nagy tálban jól összeforgatjuk, beleöntjük a ecetes keveréket, még egyszer jól átkeverjük, majd letakarjuk, és legalább fél napig pihentetjük. Előkészítjük a befőttesüvegeket, jól megpakoljuk a zöldségekkel, a maradék lével feltöltjük, jól lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk.

Savanyú uborka

Hozzávalók:

  • 3 kg uborka
    2 ek só
    4 ek cukor
    2.5 dl ecet
    1.7 l víz
    1 kávéskanál borkén
    babérlevél ízlés szerint
    kapor ízlés szerint
    bors ízlés szerint
    koriandermag ízlés szerint

Elkészítés:

Az üvegeket elmossuk. Majd háromnegyedig engedjük vízzel, és 3 percre betesszük a mikróba nagy fokozaton. Vagy alaposan átmossuk és törlőruhára téve, lefelé fordítva, szárítjuk meg. Az uborkákat megsúroljuk kefével. Az üveg aljára kaprot,babérlevelet, borsot, koriandert teszünk. Belerakjuk az uborkákat is. Elkészítjük a levet. (1 liter + 7 dl víz) Jól elkavarjuk, míg minden el nem olvad benne. Ráöntjük, hogy az uborkákat ellepje. Celofánnal, kupakkal zárjuk. Hűvös helyen tároljuk.

Töltött almapaprika

Hozzávalók a zöldségekhez:

  • 4 kg almapaprika
    1.5 db káposzta
    só ízlés szerint
    fehér bors ízlés szerint

Hozzávalók a léhez:

  • 2.5 l víz
    2.5 dl ecet
    30 dkg cukor
    1 ek borkén
    1 kk szódabikarbóna
    5 dkg só
    5 db babérlevél
    1 ek koriandermag
    1 ek fekete bors
    1 ek mustármag

Elkészítés:

Előkészítünk 5 db 3 literes befőttesüveget. A paprikát kimagozzuk, megtisztítjuk a csumától.
A káposztát vékony szeletekre vágjuk. A leszelt káposztát meghintjük sóval és fehérborssal, majd fél óráig állni hagyjuk. Utána jól kinyomkodjuk a levétől. A paprikát megtöltjük a káposztával, majd a befőttes üvegbe elhelyezzük. A lé alapanyagát összefőzzük, majd pár perces forrás után hagyjuk kihűlni. A hideg savanyúságlevet merőkanál segítségével rámerjük az üvegben lévő paprikára. Majd várunk 1-2 órát, hogy a víz ülepedjen és átjárja a paprikát, végül a maradék lével töltsük fel az üvegeket. Jól zárjuk le a befőttes üveget a tetővel, és már mehet is a kamrába.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

savanyúság

uborka

vöröshagyma

hagyma

káposzta

csalamádé

savanyú uborka