Ne rettegj az ünnepektől: íme 5 tanács, ami segít felkészülni a szorongásmentes karácsonyra

HelloVidék   
  Megosztom
Ne rettegj az ünnepektől: íme 5 tanács, ami segít felkészülni a szorongásmentes karácsonyra

Az idei karácsony sok szempontból más lesz, mint az eddigiek. A vírushelyzet folyamatosan változik, ezért nehéz előre tervezni. Ugyan, még nem tudjuk, hogy mikor és miként találkozhatunk családtagjainkkal, a szakemberek szerint viszont érdemes teret engedni az ünnepi hangulatnak és a szabályokhoz mérten megélni azt. Vannak, akik már az ajándékvásárláson törik a fejüket és vannak, akik a karácsonyi menün. Hiszen attól függetlenül, hogy szűk családi körben kell ünnepelnünk, ezekkel még érdemes foglalkozni. Most annak jártunk utána, milyen tanácsokat adnak a szakemberek arra, hogy készüljünk az ünnepekre és miként vészeljük át azokat.

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth rádióban jelentette be, hogy a jövő héten indul az előjegyzés interneten és levélben az oltásokra. Hogy az ünnepek alatt milyen szabályok lesznek érvényben, még nem tudta megmondani. Mint fogalmazott, szeretnék, ha a családok tudnának találkozni és olyan karácsony és újév lenne, mint szokott, de még nem tudják, mik a lehetőségek.

Még csak a kijárási tilalom felénél tartunk, ki kell tartani a végéig. December 11-én majd meglátjuk, hol tartunk és onnan melyek a logikus lépések. A kormány 8-10 nap múlva fog erről dönteni

- mondta a folytatásról.

Ki tudja, hogy fogunk ünnepelni?

Ahogy az ismert karácsonyi sláger mondja, a karácsony az év legcsodálatosabb időszaka. Idén ez kicsit talán máshogy érezzük. A koronavírus-járvány még javában tombol, így az egészségünkkel, a jövőnkkel és a pénzügyeinkkel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobbak.

Szeretjük a karácsonyt, de legyünk őszinték, most még a szokásosnál is jobban szorongunk tőle. Csak most nem a tökéletes ajándék kiválasztásán, hanem azon gondolkodunk egyfolytában, hogy hogyan fogunk ünnepelni? Hol fogunk ünnepelni? Kivel fogunk ünnepelni?

Ugyan az ünnep már a nyakunkon van, még senki nem tud semmi pontosat mondani. A szakértők viszont próbálnak segíteni abban, hogy érdemes kezelni a kialakult helyzetet, miként csökkentsük a szorongást és hogy tölsük nyugalomban az ünnepet, a koronavírus idején.

Nem mondhatjuk az embereknek, hogy ne ünnepeljék meg a karácsonyt, hiszen a mentális egészség most fontosabb mint valaha. Viszont nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal: nincs 100% -ban biztonságos módszer arra, hogy háztartások összejöjjenek az ünnepekre, hiszen a koronavírus már minden területen, településen jelen van. Ezért a nagy összejövetelek, csoportosulások most még nagyobb veszélyt jelentenek

- magyarázza Saskia Popescu epidemiológus, PhD, a George Mason Egyetem adjunktusa.

Hozzáteszi, nem csak azzal van a probléma, hogy több ember huzamosabb ideig együtt tartózkodik, zárt térben, hanem azzal is, hogy sokan utazni kényszerülnek ilyenkor. Hiába tartja magát két hétig távol a rokonság az emberektől, ha egy buszozás vagy vonatozás során elkapják a vírust.

A legfontosabb, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy most nagyon kockázatos és veszélyes a családi összejövetelek megtartása. Érdemes ezt a családtagokkal is megbeszélni és az idősebb rokonoknak elmagyarázni

- tette hozzá a szakember.

Idén érdemes új szokásokat bevezetni

Az előzetes felkészülés valóban csökkentheti a szorongást

- mondja Jane Timmons-Mitchell, a Case Western Reserve Egyetem pszichológia klinikai docense.

Mindig jobb, ha van egy B terv. Ahelyett, hogy a változások elleni harcolunk, fektessünk energiát egy új hagyomány megteremtésébe. Lehet, hogy nem kóstolhatjuk meg a nagyi legfinomabb süteményeit, de fel tudjuk hívni vagy video beszélgetést kezdeményezni, ahol vele együtt főzhetünk, és közben beszélgethetünk. Így senki nem érzi majd magát egyedül

- tette hozzá.

Így készülj fel az ünnepekre: néhány tipp a szorongás leküzdésére

  • Fogadd el, hogy a dolgok ebben az évben kicsit másképp zajlanak, mint eddig bármikor. Próbáljuk meg elkerülni azokat a dolgokat, amiken nem tudunk uralkodni, és koncentráljunk azokra, amelyeket viszont képesek vagyunk irányítani. Erre jó módszer lehet, a hálanapló vezetése. Ha szorongást érezünk, nem feltétlenül az jut eszünkbe, hogy miért vagyunk hálásak. Viszont kutatások azt igazolták, hogy a hálanapló vezetése javíthatja mentális egészségét. Segít fókuszálni a pozitív és értékes dolgokra az életünkben, ezzel csökkentve a stresszt, a félelmet és a szorongást.
  • Tervezz előre! Különíts el bizonyos napokat vásárlásra, sütésre, baráti kapcsolatokra és egyéb tevékenységekre. Gondold át, miket vásárolhatsz meg online, ezeket intézd el így. Tervezd meg a heti menüket, majd állítsd össze a bevásárló listát. Ez segít megelőzni az utolsó pillanatban való kapkodást és kevesebb esély lesz arra is, hogy valamit elfelejtesz megvenni és még egyet kell a boltban fordulni.
  • Ne vegyél magadra terheket, szabadulj meg az elvárásoktól és a nyomástól. Ahogy a családok növekednek, azzal együtt változnak a megszokott hagyományok és a rituálék is. Ha nem tudsz együtt lenni a családoddal, keress új módszereket a közös ünneplésre. Erre az online tér már számos megoldást kínál. Annak ellenére, hogy karácsonyi terveink idén másképp alakultak, még megtalálhatjuk benne az ünneplés módját.
  • Ne hagyj fel az egészséges szokásokkal: ilyenkor is fontos a megfelelő étkezés, a testmozgás és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Emlékeztesd magad arra, hogy időbe telhet, amíg a helyzet megoldódik, és közben türelmesnek kell lenni önmagunkkal szemben.
  • Szánjunk időt a beszélgetésre. Normális, hogy bizonytalan időkben kissé aggódva, félve vagy tehetetlenül érezzük magunkat. Ne feledd: rendben van, ha megosztod aggodalmaid másokkal, akikben megbízol – és fontos, hogy tudd, ez nekik is segíthet.

(Forrás: psychreg)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

karácsony

likőr

likőrkészítés

alkohol

ital

édes italok

ünnepi italok

otthon elkészíthető italok

otthon elkészíthető ünnepi italok