Hány kalória egy tojás? A tojás kalória tartalma, a főtt tojás kalória tartalma, a tojás fehérje kalória tartalma

HelloVidék   
  Megosztom
Hány kalória egy tojás? A tojás kalória tartalma, a főtt tojás kalória tartalma, a tojás fehérje kalória tartalma

Mennyi 1 főtt tojás kalória tartalma? Mutatjuk, egy tojás hány kalória, mennyi 1 tojás kalória tartalma. Nem kell aggódni: a tojás kalória tartalma ellenére beépíthető diétába is.

Ajánlott a tojás fogyasztása diéta idején, vagy inkább hanyagoljuk? A tojás kalória tartalma és a tojás koleszterinre gyakorolt hatása évtizedek óta vitatéma: szabad enni, mennyit ehetünk meg belőle egy nap alatt egészségünk megőrzésének érdekében? 1 főtt tojás hány kalória, 1 db tojás hány kalória, ha magában vagy egy saláta részeként szeretnénk elfogyasztani? Cikkünkben eláruljuk, hogy hány kalória egy tojás és hogyan építsük be egy diétás, fehérjedús étrendbe!

Tojás, avagy örök konfliktus: együk, ne együk?

A tojás évtizedek óta az étrendtervezők, dietetikusok célkeresztjében áll: az, hogy éppen egészséges, vagy egészségtelen és növeli a koleszterinszintet, csak a téma kontextusától függ. Valójában a tojás egy olyan tipikus élelmiszer, amelyet az emberiség évezredek óta fogyaszt; felhasználása sokrétű: fogyaszthatjuk nyersen, főtt tojásként, rántottaként vagy tükörtojásként, esetleg különböző receptekben, főleg süteményekben, tésztás ételek alapanyagaként, a lényeg nem változik: a tojás egy olyan alapnyag, amit szinte lehetetlen megkerülni. Na de mennyi egy tojás kalória tartalma? Mennyi fehérje van egy db tojásban? Diétás a tojás fogyasztása?

Boiled eggs on a white plate on gray background
Főtt tojás kalória: magas vagy alacsony?

Mit tartalmaz egy tojás?

Egy tojás kalória tartalma nyersen 143 kcal/100g, ebből 12,6g fehérje, 9,5g zsír és 0,7 g szénhidrát. A főtt tojás kalória tartalma minimális eltérést mutat a nyers tojáséhoz képest. Nézzük, milyen arányokkal számoljunk, ha meg akarjuk tudni, mennyi 1 tojás kalória tartalma!

A nyers tojás kalória tartalma

  • 100 g tojás kalória tartalma (nyers): 143 kcal
  • 1 tojás kalória tartalma (nyers): 1 db közepes méretű tojás kb. 55 g, tehát egy tojás kalória tartalma kb. 78 kcal.

A főtt tojás kalória tartalma

  • 100 g főtt tojás hány kalória? 100 g főtt tojás kalória tartalma kb. 155 kcal.
  • 1 főtt tojás hány kalória? 1 db főtt tojás kalória tartalma kb. 80 kcal.
  • 1 db tojás fehérje kalória tartalma: 16 kcal.
  • 1 db tojás sárgája kalória tartalma: 71 kcal.

Konklúzió: a főtt tojás belefér a diétába

A tojás egy fehérjedús, egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszer, amely viszonylag alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, tehát egyértelműen beépíthető bármilyen (nem vegán) diétába. Főtt tojással bármilyen salátát, egyszerű ételt tápanyagban gazdaggá tehetünk, és nemmellesleg ízvilágát is feljavíthatjuk a tojás kétféle, ínycsiklandó textúrájával. Azonban meg kell jegyeznünk, hogy akinek eredendően magas a koleszterinszintje, nem ajánljuk a tojás fogyasztását ugyanúgy, ahogy bármilyen zsíros vagy vöröshús alapú étkezést sem!

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

tojás kalória

kalória

tojás

főtt tojás

tojásevés

egészség

koleszterin

diéta

fogyókúra