Letesztelték a Mikulásokat: ezeket a csokifigurákat kerüld, ha nem akarsz gagyit ajándékozni

MTI   
  Megosztom
Letesztelték a Mikulásokat: ezeket a csokifigurákat kerüld, ha nem akarsz gagyit ajándékozni

Mielőtt Mikulás reggelén a kipucolt csizmácskákba édességeket rejtenénk, jó tisztában lenni azzal, mik a minőségi csokifigurák legfontosabb ismérvei. Jó segítség lehet, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a gyermekek védelme érdekében idén is ellenőrizte az édességeket.

A minisztérium közleménye szerint az ITM akkreditált élelmiszer és vegyipari laborja évente ismétlődő vizsgálattal ellenőrzi, hogy a fogyasztók a valóságnak megfelelő tájékoztatást kapnak-e a csokimikulások összetételéről. Így szűrhetők ki azok a termékek, amelyek címkéjén, csomagolásán nem tüntetik fel a kakaóvajhoz hozzáadott idegen zsírokat, vagy a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaznak ilyen anyagot.

A laborvizsgálat az összes zsírtartalom ellenőrzésével kezdődik, amelynek első lépése a csokifigura ledarálása

A lombikba helyezett csokoládémassza sósavas roncsolásával érik el, hogy zsírtartalma elkülöníthetővé és leszűrhetővé váljon. A szűrőpapírból a sósavmentesre mosás után, egy erre szolgáló készülékben, oldószerrel nyerik ki a zsiradékot. Lemért mennyiségét összehasonlítják a címkén feltüntetett adattal. Az összes zsírtartalom származhat a csokoládé kakaóvaj tartalmából, lehet tejzsír vagy egyéb, növényi zsiradék is, de ezt a csomagoláson jelezni kell.

A zsiradék kíméletes kivonása után egy másik műszeres vizsgálattal állapítható meg, hogy a termék tartalmaz-e a kakaóvajtól eltérő, úgynevezett idegen zsírokat. Például a pálmazsír vagy a shea vaj legfeljebb 5 százalékban lehet jelen a csokoládéban, ezt szintén kötelező feltüntetni.

A jó minőségű mikulások fontos ismérve

A cimkéjükön a minőségi figuráknak: csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepel. A "kakaós tejbevonó massza", "étbevonó massza" vagy "tejfigura" nem csokiból készül. Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú télapót választani. A címkén megjelenítendő részaránynak tejcsokoládék esetén meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot.

A csokoládémikulásokból mindössze egy zsírtartalma volt magasabb a csomagoláson feltüntetettnél

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: A 13 féle tej- és négy különböző étcsokoládé mikulás közül mindössze egy zsírtartalma tért el a megengedettnél nagyobb mértékben a csomagoláson jelzett mennyiségtől. A termék azzal a feltétellel forgalmazható, hogy a hibás tájékoztatást a gyártó kijavítja.

Az idegen zsírtartalom mérése alapján mindegyik vizsgált csokoládé megfelel a követelményeknek, valóban kakaóvajból készültek, és nem tartalmaznak a szabályosnál több egyéb zsiradékot.

A hagyományos novemberi ellenőrzés tapasztalatai hosszú ideje kedvezőek, a szakemberek 2015 óta egyetlen alkalommal sem tártak fel súlyos kifogásolnivalót - mondta a helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

csokimikulás

télapó

tesztelés