Elárulta Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza, milyen lesz a 2020-as évjárat

Steiner Petra   
  Megosztom
Elárulta Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza, milyen lesz a 2020-as évjárat

A 2020-as év több szempontból is meglepetést tartogatott a számunkra. A máskor esős május kifejezetten száraz időjárást hozott, a tavalyi több hónapos kánikulát enyhe idő és hosszú aszályos időszak váltotta fel. Az értékesítés több szektorban közel a nullára esett vissza, a külföldi idénymunkások egyik napról a másikra kiszorultak az országból, így sok vállalkozásnak igencsak meg kellett húznia a nadrágszíjat. Csanádi Bálint, az ország egyik legnagyobb szőlőskertjével büszkélkedő borász-szőlész, Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza elmesélte, hogy pártolt át a vendéglátástól a borkészítéshez, és hogyan alakul számukra a 2020-as szezon.

A mind korban, mind szakmájában fiatalnak számító keceli szakember sokáig a családi vállalkozás és a vendéglátás mellett kötelezte el magát, ezért is végezte el a mezőgazdasági technikumot követően a három szakmás szakképzőt Budapesten szakács, pincér és üzletvezető menedzser szakon. Lévén a borok a gasztronómia szerves részét képezik, már ekkoriban elkezdődött a kísérletezés időszaka, hogy a finom nedűket a megfelelő ételekhez párosítsa.

Néhány szakmában eltöltött évet követően azonban a vendéglátás aranykora a ’90-es évek vége felé úgy tűnt, leáldozóban van, ezért „átigazoltak” mezőgazdaságba, amely Csanádi Bálint édesapjának volt tsz-es múltja miatt nem is állt olyan távol a családtól. Mindemellett a vendéglátós múltat sem dobták sutba, Kecelen és Császártöltésen azóta is működtetnek egy-egy vendégházat, viszont ezt már javarészt a keceli borász édesanyja vezeti.

Az első 60 hektáros ültetvényt a Hajós-Bajai borvidéken vásárolták meg, itt kezdődött a Csanádi borok, ha úgy tetszik, előtörténete, mivel az első boraikat csak 2013-ban dobták piacra. „Mivel a pincefalutól körülbelül másfél kilométerre volt ez az ültetvény, ahol nem volt közmű, a növényvédelemhez pedig igen sok vízre van szükség, vásároltunk egy présházat. A 20 méteres pincelyukban 2-3 éven keresztül édesapámmal közösen készítettük a borokat, amit utána teljesen átvettem tőle. Egészen 2013-ig, amíg át nem költöztünk a császártöltési üzembe, addig hobbiszinten ebben a kis pincébe készítgettem a borokat, amiket családi és baráti körben fogyasztottunk el. Itt tetszett meg nekem igazán a borászkodás, ez a kis művészet, ahogy az ember a szőlőből a szép aromákat előcsalogatja és a szép borokat előállítja” – emlékezett vissza a mostani szakmáját megalapozó jelentőségteljes évekre Csanádi Bálint.

A keceli vendéglátós így az iskolapadba visszaülve továbbképezte magát szőlőtermesztőnek, borásznak, majd növényvédő szakembernek. Az évek során azonban nemcsak Csanádi Bálint képzettségeinek száma, a birtok területe is gyarapodott, amely mára elérte a 220 hektárt, ezzel pedig hazánk egyik legnagyobb szőlőskertjei közé emelkedett. A kísérletezés időszakában még fahordókban érlelt borok ma már rendre reduktív eljárással készülnek, a kíméletes feldolgozásnak köszönhetően így könnyen fogyasztó, üde, gyümölcsös borok kerülnek a Csanádi palackokba.

Javarészt fehér- és rozé borokat palackoznak, amik közül zászlóshajó a császártöltési pincészet Irsai Olivére és Kadarka rozéja, mellette pedig kis mennyiségben vörösborokat is készítenek. 2020 azonban sok szempontból változást hozott a számukra, Csanádi Bálint szerint talán a valaha volt legizgalmasabb évnek néznek elébe, már ami a borászatot illeti.

A nemrégiben elnyert energetikai fejlesztési és élelmiszeripari, borászati pályázatok, melyek a következő év májusára fejeződnek majd be, kiugró, 8x-os kapacitásnövekedést hoznak a Csanádi családnak, így a korábbi 750 hektoliter helyett 6500-nel számolhatnak majd a beruházás végeztével. Mindez azonban csak mennyiségi változást jelent, a minőség ugyanúgy megmarad, lévén azzal az elhatározással alapították meg 2001-ben a családi gazdaságot, hogy nem adják alább a prémium színvonalnál.

Ehhez képest a szőlőskertek nagyságát mindössze 30 hektárral tervezik bővíteni, így duzzasztva 250 hektárra az egybefüggő birtokot. A szortimenten nem terveznek változtatni, ugyanúgy a fehér- és rozé borok maradnak hangsúlyosak, azonban a pályázat keretében megvásárolt 50 hordóval a vörös nedűk aránya is növekedni fog, amiben Cabernet Sauvignon, Kékfrankos és Kadarka készül majd a piacra.

És hogy milyen az év a szőlészet szempontjából? Noha nem a legjobban alakult az időjárás, ami sok más mezőgazdaságból élő életét megkeserítette, a szőlő esetében azonban nem olyan vészes a helyzet. „A szőlészettel kapcsolatban ez egy érdekes évjárat. Tavasszal kaptunk egy kisebb fagyot, pont a rügyfakadás időszakában, de komolyabb kár nem érte az ültetvényeket. Van olyan szőlőültetvényünk, ahol egy kicsit nagyobb volt a kár, 15-20%, de másokat olyan nagyon nem károsított. Aztán jött a május, ami vagy meleg és csapadékos, vagy hűvös és csapadékos szokott lenni, erre lett egy hűvös és száraz hónapunk. Ez egy kicsit vontatottá tette a szőlő korai fejlődését, elhúzódott a virágzás, de tulajdonképpen a júniusi esőkkel és utána a kellő mennyiségű napsütéssel nagyjából behozták a szőlők ezt a lemaradást. Úgyhogy minőségben egy jó, mennyiségben pedig egy közepes évjáratra számítunk” – elemezte Csanádi Bálint a 2020-as év eddigi szőlészeti eseményeit.

Az értékesítést illetően azonban már koránt sem olyan fényes a borászok helyzete. A piac hirtelen bedőlésével a Csanádi család 2 hónapig gyakorlatilag majdnem a 0-val egyenlő számú palackot adott el, mivel egy nagykereskedőn keresztül értékesítenek szállodákba, éttermekbe és kávézókba, amik az említett időszak alatt a vírusra való tekintettel zárva tartottak. A keceli borász nem tagadta, a kiesés nagy érvágás volt a számukra, azonban úgy érzi, mostanra már szinte teljesen helyreállt az értékesítés, sőt úgy érzi, a korábbi évekhez képest egy kis fellendülés érzékelhető a nyár második felében, így az eddigi lemaradást valószínűleg az évjáratváltásra be is tudják hozni.

Bár a terveik közt eddig is szerepelt az értékesítési csatornák körének bővítése, 2020 csak megerősítette őket abban, mekkora szükség van arra, hogy a borok más úton is elérjék a fogyasztókat, legyen szó Magyarországról vagy a közép-európai, cseh és szlovák piacról. Mivel a vírus második hulláma még nem tudni, mikor és a korábbihoz viszonyítva mekkora erővel tarolja majd le az ország gazdaságát, ezért is szerencsés, hogy a birtok 80-90%-án már 3 éve átálltak a gépi betakarításra, így az egyre nagyobb problémát jelentő idénymunkások hiánya sem jelent majd veszélyt a Csanádi család számára. Habár a keceli borász azt is megemlítette, az emberhiány már nemcsak a szakképzetlen, hanem a szakképzett munkaerő terén is érzékelhető.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bor

borászat

bortermés

bortermelő

bács-kiskun megye