Sokkal olcsóbb lesz a népszerű karácsonyi húsféle: ennyivel esnek az árak

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkal olcsóbb lesz a népszerű karácsonyi húsféle: ennyivel esnek az árak

Karácsonykor a tavalyinál olcsóbban juthatunk egyebek mellett pulykahúshoz is. A vásárlási körülmények a járványhelyzettől függnek, a szakemberek decemberben az előző két hónaphoz képest növekedésre számítanak.

Az egyre vékonyabb pénztárcájú fogyasztóknak jó hír, hogy karácsonykor a tavalyinál olcsóbban juthatunk egyebek mellett pulykahúshoz is. Az átvételi árak az előző évhez képest 10-12 százalékkal mérséklődtek, miközben a takarmányárak típustól-összetételtől függően 12-15 százalékkal emelkedtek. A kiskereskedelmi termelői átadási árak átlag 10-50 százalékkal csökkentek – közölte a Népszavával Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke. Az elmúlt időszakban a termelők túltartásra kényszerültek, ami szintén növelte a költségeket. A vállalkozások árbevétele idén összességében 10-15 százalékkal csökken, így még az ünnepi kereslet nagyjából 10 százalékos növekedése sem jelent megoldást a termelőknek.

A vásárlási körülmények a járványhelyzettől függnek, magyarázta a lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szakember decemberben az előző két hónaphoz képest növekedésre számít.

A járvány második hulláma sokkal mélyebb válságot okozott, mint az első. A pulykaágazatot is munkahelymegtartó támogatásokkal, a bér- és járulékteher átvállalásával, valamint adócsökkentéssel kellene segíteni. Ha ez elmarad vagy késik, a baromfiipar nem képes önerőből túlélni – tette hozzá Horváth Lajos, a Magyar Pulykaszövetség elnöke.

A pulykatermelők bevételének több mint fele a vendéglők, szállodák vásárlásaiból származott, irányukba 60-80 százalékkal csökkentek az eladások.

A térség országai mellett a fő felvevőpiacokra – Ausztriába, Németországba, Svájcba és Olaszországba – szállították a főleg filézett pulykamellet és felsőcombot. Csakhogy a koronavírus és a madárinfluenza-járvány miatt kialakult helyzetben a kivitel is 60-80 százalékkal zuhant. Az ágazaton az sem segített, hogy szeptemberben a madárinfluenza miatt a legtöbb jelentős ázsiai piacon, például Japánban, Dél-Koreában, illetve Dél-Afrikában is feloldották a magyar baromfitermékeket sújtó behozatali tilalmat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pulyka

pulykahús

árcsökkenés

áresés

karácsony