Sokkal olcsóbb lesz a népszerű karácsonyi húsféle: ennyivel esnek az árak

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkal olcsóbb lesz a népszerű karácsonyi húsféle: ennyivel esnek az árak

Karácsonykor a tavalyinál olcsóbban juthatunk egyebek mellett pulykahúshoz is. A vásárlási körülmények a járványhelyzettől függnek, a szakemberek decemberben az előző két hónaphoz képest növekedésre számítanak.

Az egyre vékonyabb pénztárcájú fogyasztóknak jó hír, hogy karácsonykor a tavalyinál olcsóbban juthatunk egyebek mellett pulykahúshoz is. Az átvételi árak az előző évhez képest 10-12 százalékkal mérséklődtek, miközben a takarmányárak típustól-összetételtől függően 12-15 százalékkal emelkedtek. A kiskereskedelmi termelői átadási árak átlag 10-50 százalékkal csökkentek – közölte a Népszavával Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke. Az elmúlt időszakban a termelők túltartásra kényszerültek, ami szintén növelte a költségeket. A vállalkozások árbevétele idén összességében 10-15 százalékkal csökken, így még az ünnepi kereslet nagyjából 10 százalékos növekedése sem jelent megoldást a termelőknek.

A vásárlási körülmények a járványhelyzettől függnek, magyarázta a lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szakember decemberben az előző két hónaphoz képest növekedésre számít.

A járvány második hulláma sokkal mélyebb válságot okozott, mint az első. A pulykaágazatot is munkahelymegtartó támogatásokkal, a bér- és járulékteher átvállalásával, valamint adócsökkentéssel kellene segíteni. Ha ez elmarad vagy késik, a baromfiipar nem képes önerőből túlélni – tette hozzá Horváth Lajos, a Magyar Pulykaszövetség elnöke.

A pulykatermelők bevételének több mint fele a vendéglők, szállodák vásárlásaiból származott, irányukba 60-80 százalékkal csökkentek az eladások.

A térség országai mellett a fő felvevőpiacokra – Ausztriába, Németországba, Svájcba és Olaszországba – szállították a főleg filézett pulykamellet és felsőcombot. Csakhogy a koronavírus és a madárinfluenza-járvány miatt kialakult helyzetben a kivitel is 60-80 százalékkal zuhant. Az ágazaton az sem segített, hogy szeptemberben a madárinfluenza miatt a legtöbb jelentős ázsiai piacon, például Japánban, Dél-Koreában, illetve Dél-Afrikában is feloldották a magyar baromfitermékeket sújtó behozatali tilalmat.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 156 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,85%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 39 988 forintos törlesztőt (THM 7,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pulyka

pulykahús

árcsökkenés

áresés

karácsony