Elképesztő, mire képesek a karácsonyi fűszerek: 7+1 növény, ami jótékony hatással bír a szervezetre

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő, mire képesek a karácsonyi fűszerek: 7+1 növény, ami jótékony hatással bír a szervezetre

A karácsonyi dekoráció mellett a legtöbb ünnepi étel, ital tartalmaz valamilyen gyógy- és fűszernövényt. Ugyan ezek a növények szépek, dekoratívak, és illatosak jó, ha tudjuk, a karácsonyi fűszereknek rendelkeznek gyógyhatásokkal is. Számos kutatás igazolta már azt is, hogy betegségek megelőzésére, különféle tünetek kezelésére is nagyon jól alkalmazhatók. Most összeállítottunk egy listát azokról az alapanyagokról, melyeket mindenképp érdemes az ünnepi főzés során alkalmazni, felhasználni. Lássuk, melyek a karácsony legegészségesebb fűszerei, ízesítői.

Nyakunkon a karácsony és ilyenkor már a legtöbben az ünnepi menüt tervezgetik. Idén ugyan másként ünnepeljük majd, mint az előző években, arra most is érdemes odafigyelni, hogy egészséges ételeket és finom falatokat varázsoljunk a családi asztalra. Nem kell eldobni a régi, családi recepteket, hiszen egy kis odafigyeléssel, könnyen felturbózhatjuk őket. Inkább nézzünk szét az alapanyagok között és azokon próbáljunk változtatni.

Az ünnepek alatt előkerülnek a legkedveltebb fűszernövények is, mint a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, zsálya, ánizs, szegfűbors és kardamom. A fűszerek amúgy is gyakran a legfontosabb összetevők egy ebéd vagy vacsora elkészítése során, de a felsoroltak nem csupán aromát és ízt adnak ételeinkhez. A fűszereknek, gyógynövényeknek nagy hagyománya van a gyógyításban, betegségek megelőzésében, így tehát semmiképp se száműzzük a receptekből őket.

Számos kutatás igazolta, hogy a legismertebb és legtöbbet használt karácsonyi fűszerek rengeteg antioxidánst tartalmaznak, ráadásul a legtöbbnek gyulladáscsökkentő hatása is van. Most azokat gyűjtöttük össze, amelyek a hétköznapokban könnyen beszerezhetők, illetve kifejezetten nagy hatással vannak az egészségmegörzésünkre is.

Ánizs

Két típusa létezik. A dekoratív csillagánizs és a ánizstermés. Mindegyiküknek friss, kesernyésen édes aromája van. Hatóanyagaik javítják az étvágyat, fertőtlenítenek, oldják a váladékot, jó görcsoldók. A szárított fűszer egészben vagy őrölve kapható. Az ánizst elsősorban sütéshez használják: ánizsos aprósüteményt, mézeskalácsot és ánizskenyeret ízesítenek vele. De a vöröskáposzta, a körtekompót, a céklasaláta vagy a puncs is finom fűszeres ízt kap tőle.

Koriander

A népi gyógyászatban már régóta használják e barna terméseket gyomorproblémák esetén. Korianderkészítményeket ma elsősorban gyomorrontás és felfúvódás esetén ajánlanak. A koriander illóolaja a köményhez hasonlóan görcsoldó, emellett akadályozza a baktériumok és a gombák szaporodását. A koriandernek erőteljes, édes az aromája. Íze a narancsra, a fahéjra és a szerecsendióra emlékeztet. A fűszer egészben és őrölve is kapható. A koriander tipikus kenyérfűszer, és hagyományos ízesítője a mézeskalácsnak.

Gyömbér

Ennek az egzotikus gyökérnek erős, enyhén édes aromája van. Hatóanyagairól azt tartják, hogy erősíti a gyomrot, javítja az étvágyat. A gyömbér állítólag az utazáskor fellépő betegségeket is enyhíti. A szárított gyömbér egészben, hámozva és hámozatlanul, szeletekben és por alakban is kapható. Létezik azonban kandírozott és szirupban tartósított gyömbér is. A sütéshez használható egész gyömbér, amelyet előtte finomra kell reszelni, de kandírozott vagy finomra őrölt változatát is választhatjuk. Intenzív aromája miatt óvatosan használjuk! A gyömbér finom ízt ad az aprósüteményeknek, a kompótoknak és az ázsiai ételeknek.

Kardamom

A kardamom a gyömbérfélékhez tartozik. A fűszert a termésház szárított magjaiból nyerik. A gyógyászatban gyomorerősítő és emésztést elősegítő szerként tartják számon. Hatóanyagai javítják az étvágyat és megakadályozzák a felfúvódást. Dezodoráló hatása miatt elfedi a rossz leheletet is. A kardamomnak édeskés, csípősen fűszeres aromája van. Mézeskalácshoz, puncsokhoz és kompótokhoz illik. Csak mértékkel használjuk!

Szerecsendió

A trópusokon élő fa mindjárt két fűszerrel is megajándékoz bennünket: a szerecsendióval és a szerecsendió-virággal. Mindkettő a sárgabarackhoz hasonló húsos termés része. A virágnak finomabb, enyhébb aromája van, mint a diónak. Mindkét fűszer illóolajat tartalmaz, melynek alkotóeleme sok gyomorpanaszokra való szer összetevője. A virágot egészben, őrölve, de darabokban is lehet kapni. Aromája kiválóan ízesíti a mézeskalácsot, az aprósüteményeket, a puncsot és a halételeket is. A szerecsendiónak frissen őrölve a legfinomabb az íze. Ezért legjobb, ha csak annyit reszelünk le belőle, amennyire éppen szüksége van. Burgonyás ételekhez, karfiolhoz, világos szószokhoz és aprósüteményhez is jól illik.

Szegfűszeg

A kis "szegecskék" az örökzöld szegfűfa soha ki nem nyílott, szárított bimbói. A szegfűszegnek intenzív, csípősen fűszeres, könnyű, édes aromája van. Fő aromahordozója az eugenol, amit a fogászat is használ. A szegfűszegolaj helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és fertőtlenítő szer. Az a jó, ha a szegfűszeg jó formájú, sima, nem pedig ráncos és poros. Ha tehetjük, vásároljuk egészben, és csak szükség esetén daraboljuk fel. A fűszer jó ízt ad a mézeskalácsnak, a vöröskáposztának, a puncsnak, a forralt bornak és a kompótnak. Óvatosan adagoljuk: egy ételbe gyakran elég egy szem szegfűszeg!

Szegfűbors

A sötétbarna bogyók egészben vagy őrölve kaphatók. Aromája csípősen fűszeres, és a szerecsendióra, a fahéjra és a borsra emlékeztet, ezért szívesen használják mézeskalácsba. A szegfűbors azonban finom ízesítője leveseknek, húsételeknek, önteteknek és pástétomoknak is. Fő aromahordozója - mint a szegfűszeg esetében is - az eugenol.

Fahéj

Ezt illatos fűszert a fahéjbokor belső kérgéből vonják ki. A szárított és feltekert kéregdaraboknak az enyhén édestől egészen a csípősig terjed az aromája. A fahéjnak nagyon több gyógyhatását tartják számon: alkotóeleme sok gyomorjavítónak része, a népi gyógyászat felfúvódás és hasmenés ellen használja. A fahéj kiválóan ízesíti az édességeket és a kompótot. Nagyon finom a sült almán, a karácsonyi aprósüteményekben, a puncsban és a forralt borban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

karácsony

recept

fűszer

fűszernövény

gyógynövény