Egy kis méz mindenben elfér: íme a szilvás pite, ahogy még sosem készítetted

HelloVidék   
  Megosztom
Egy kis méz mindenben elfér: íme a szilvás pite, ahogy még sosem készítetted

Kevesen tudják, de a méz kiváló konyhai alapanyag, mivel remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat. Hogyan tudjuk a hétköznapokban felhasználni? Milyen receptekbe érdemes belecsempészni az aranyló, magyar mézet? Rúzsa Magdi és Vida József Zümmögés a konyhában című szakácskönyve ehhez nyújt útmutatót. A szerzők a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajonganak, a könyvben pedig bebizonyítják, hogy milyen izgalmas mézes menüsor állítható össze rövid idő alatt.

Évezredek óta a méhek csodálatos ajándéka a méz. Sokan önmagában vagy teát ízesítve fogyasztják, ám csak kevesen tudják, hogy összetett ízvilága miatt a salátáknak, előételeknek alappillére de még nagyon sok ételnek ad egyedi, sajátos karaktert, textúrát.

Boros-mézes sütőtökkrémleves; káposztasalátával kínált és roppanós bundában sült mézes-ragacsos csirkefalatok; cappuccinohabbal tálalt diós-mézes rétestorta - csak néhány példa Rúzsa Magdi énekesnő, valamint Vida József bankár által megálmodott szakácskönyvből. A kötet bebizonyítja, hogy a méz rengeteg módon lehet az ételeink része illetve, hogy izgalmas menüsor állítható össze rövid idő alatt a könyvben szereplő 49 recept segítségével.

A receptek közül most Vida József bankár, szilvás pite receptjét mutatjuk meg, valamint azt, hogyan és miért kerül bele a méz.

Íme a szilvás pite, ahogy Józsi szereti

Hozzávalók (4–6 személyre):

A pitéhez:

  • 70 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 2 csomag sütőpor
  • 4 tojás sárgája
  • 150–200 g méz
  • 2 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 1,3 kg szilva
  • 3 ek búzadara (illetve amennyit felvesz)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ citrom héja
  • szeletelt mandula
  • 3 tojás sárgája
  • 4 tojás fehérje
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1,5 dl tejföl
  • 4 ek cukor

Elkészítés:

A lisztet összedolgozzuk a vajjal. Hozzákeverjük a cukrot, sót, sütőport (fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk). Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a mézet, a tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a ⅔-át. A maradék tésztát félretesszük, és metélteket vágunk belőle a pite tetejére.

A töltelékhez a szilvákat alaposan megmossuk és kimagozzuk, összekeverjük a búzadarával, őrölt fahéjjal és a citrom reszelt héjával, rászórjuk a tésztára.

A tojásfehérjét a cukorral habosra verjük, a pudingport, a tejfölt és a tojássárgáját összekeverjük, majd az egészet hozzákeverjük a felvert habhoz, és ráöntjük a szilvára. A félretett metélteket rárakjuk a pite tetejére úgy, hogy végül egyenletes rácsformát kapjunk. Az összeállított pitét megszórjuk szeletelt mandulával, és 170 fokon 40–50 perc alatt készre sütjük.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék

takarékbank

vida józsef

rúzsa magdi

szakácskönyv

méz

recept

receptek

receptkönyv