Méteres kalács recept és méteres kalács másképp: méteres kalács torta

HelloVidék   
  Megosztom
Méteres kalács recept és méteres kalács másképp: méteres kalács torta

Különleges méteres kalács recept: méteres kalács másképp, méteres kalács torta formájában. A méteres kalács szelet világos és kakaós piskóta közte puncsos krémmel.

A méteres kalács gyermekkorunk egyik legnagyszerűbb desszertje. A különleges méteres kalács szelet három színből áll: egy világos piskótából, egy kakaós piskótából és finom, rózsaszín, pudingos krémből, ami a kettő között húzódik. Az ínycsiklandó méteres kalács külsejét mindemellett vékony kakaós-vajas réteg is borítja. Cikkünkben nem csak az eredeti méteres kalács recept készítését mutatjuk be, de eláruljuk azt is, hogyan készül a méteres kalács másképp, egy továbbgondolt verzióban, méteres kalács torta formájában!

A méteres kalács hozzávalói

A méteres kalács piskótája

  • 400 g rétesliszt
  • 6 db tojás
  • 400 g porcukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 17 ek meleg víz
  • 10 ek napraforgóolaj
  • 1 cs sütőpor
  • 20 g sütőmargarin
  • 1 ek liszt

A méteres kalács krém hozzávalói

  • 1 cs puncs pudingpor
  • 250 g szobahőmérsékletű sütőmargarin
  • 2 dl tej
  • 200 g porcukor
  • 4 ek rumaroma

A méteres kalács borításának hozzávalói

  • 100 g hideg sütőmargarin
  • 5 ek cukrozatlan kakaópor
  • 5 ek kristálycukor
  • 5 ek víz

A méteres kalács recept elkészítése

  1. Keverjük ki először a méteres kalács piskóta alapját: válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgáját keverjük ki a porcukorral és adjuk hozzá a meleg vizet és az olajat is apránként. Ezután keverjük hozzá az átszitált lisztet a sütőporral. Keverjünk ki homogén tésztát. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd keverőlapáttal forgassuk a massza többi részéhez.
  2. Válasszuk ketté a méteres kalács tésztáját. Az egyik feléhez adjunk hozzá két evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport és még egy-két evőkanálnyi vizet, hogy ne legyen a kakaós méteres kalács tészta túl ragacsos.
  3. Vajazzunk és lisztezzünk ki 2 db őzgerinc formát, töltsük bele külön-külön a kétféle tésztát (vagy egymás után) és süssük ki őket előmelegített sütőben 200°-on, 40 perc alatt. Amikor kisültek a méteres kalács piskóták, hagyjuk tejesen kihűlni őket, lehetőleg rácson.
  4. Amíg sül a kétféle méteres kalács piskóta, készítsük el a sütemény krémjét: egyszerűen főzzük fel a puncsízű pudingport a tejben, majd hagyjuk kihűlni. Ezalatt a szobahőmérsékletű, puha sütőmargarint robotgép segítségével keverjük ki a cukorral. Végül dolgozzuk össze a kétféle keveréket alaposan a rumaromával és kész is a méteres kalács krém!
  5. Vágjuk kb. 1 cm vastagságú szeletekre mindkét kihűlt piskótát. Rétegezzük őket a következő sorrendben: egy szelet világos piskóta, egy réteg puncsos krém, majd egy réteg kakaós piskóta. A krém lesz a ragasztóanyag. Egy nagy „méteres” süteménnyé vagy két kisebb rúddá tudjuk így összeállítani.
  6. Végül a méteres kalács máz kikeverése következik: főzzük fel a vízzel a kakaót és a cukrot. Amikor kész, keverjük össze ezeket a hideg, előzőleg hűtőben tartott sütőmargarinnal. Amikor homogén a kakaós vajas máz, vonjuk be vele alaposan az őzgerinc formájú méteres kalács rudakat. Vajas máz helyett olvasztott csokoládés bevonatot is készíthetünk, ha azt jobban szeretjük.
  7. Legalább 1-2 órára tegyük be a méteres kalács rudakat a hűtőbe, hogy a máz megdermedjen. Tálaláshoz szeleteljük ferdén, hogy minden méteres kalács szelet kétszínű piskótájú legyen, közte a rózsaszín krémmel.

Méteres kalács másképp: a méteres kalács torta készítése

A méteres kalács torta ízvilága és összetétele megegyezik a fenti receptével, azonban a méteres kalács tortaformában sül ki, és a klasszikus piskótás tortákhoz hasonlóan, a közepébe kenjük a krémet, a lapok közé.

  1. A méteres kalács recept alkalmas arra is, hogy tortát készítsünk belőle: tartsuk meg a fenti arányokat és készítsük el a világos és a kakaós piskótát, illetve a puncsos krémet is.
  2. A méteres kalács piskótáit süssük ki 2 db 32 cm átmérőjű tortaformában a fent leírtak szerint. A kihűlt tortákat vágjuk középen ketté, majd rétegeljük őket egymás tetejére, felváltva.
  3. A lapokat kenjük meg bőségesen a krémmel, végül az egész méteres kalács torta külsejét vonjuk be a maradék puncsos krémmel.
  4. Készítsük el a méteres kalács bevonat receptjét a fent leírtak szerint, majd vonjuk be vele a tortát. Hűtsük le tálalás előtt! Szeleteljük a megszokott módon!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

méteres kalács

kalács

süti

sütemény

gasztro

puncs

puding

recept

receptek