Ezek az ételek egyetlen disznótorról sem hiányozhatnak: íme a legfinomabb falatok

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek az ételek egyetlen disznótorról sem hiányozhatnak: íme a legfinomabb falatok

A disznótor hagyományosan a disznóölést követő vacsorát jelenti, amelynek a hagyományok szerint egyértelműen télen van szezonja. A kínálat főleg a levágott disznóból frissen készült húsos ételekből áll.

A disznóvágás hagyományosan a háztartás évi hús- és zsiradéktartalékának biztosítékát jelentette. Rendszerint a téli hónapokra időzítették, és bár ez a szokás máig tartja magát, manapság inkább hagyományőrző élmény, a városi emberek számára pedig népszerű turisztikai esemény. A téli időszak főleg azért volt kedvező, mert a romlékony hús feldolgozása ilyenkor a legegyszerűbb. A késztermékek egy részét lefagyasztva, más részét sózással vagy füstöléssel tartósítva hosszabb ideig is el lehetett tartani.

Fortepan/Ember Csaba
Fortepan/Ember Csaba

A hús és a szalonna darabolására, tartósítására eltérő módszereket tartanak számon, ezek tájanként és időben is változnak, illetve függ attól is, hogy egyes részeket kolbászba, kocsonyába, disznósajtba, frissen húsoskáposztába vagy nyersen, kóstolóba szánják-e. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint általánosan megfigyelhető, hogy korábban többet tartottak meg füstölt húsnak.

Böllért a nagygazdák presztízsből, mások csak egészséges férfi családtag hiányában hívtak. "Férfimunkának" számított még a perzselés, a tartós töltelékek elkészítése, a hús és szalonna sózása, a nők pedig főleg a béltisztításból, a hurka- és gömböckészítésből, az abálásból, a zsírsütésből vették ki a részüket, a munka végeztével elkészítették a disznótor ételsorát, emellett a szomszédoknak, rokonoknak kóstolót küldtek.

Fortepan/Korenchy László
Fortepan/Korenchy László

A disznóöléshez a paraszti életben betöltött fontos szerepe miatt hiedelmek, előírások és tilalmak is fűződtek, ezek a hit szerint elsősorban a sikeres ölést biztosították.

Íme ezek közül néhány:

  • nem volt szabad újholdkor ölni, mert férges lesz a hús
  • disznóölés közben nem szabad az állatot sajnálni, mert nehezen döglik meg
  • a disznó felhasításakor kacagni kell, hogy vastag legyen a szalonna
  • a sózást szótlanul kell végezni, nehogy férges legyen a hús (néhol a hurkát is szótlanul főzték, nehogy kifakadjon)
  • terhes asszony ne lépjen disznóperzselésbe, mert gyereke szőrös lesz, illetve ne egyen a velőből, mert a gyerek taknyos lesz
  • ölés előtt a disznót meg kellett kergetni, hogy porhanyós húsa legyen

A levágott disznó bizonyos részeit felhasználták gyógyító, mágikus eljárásokra is, erre példa a Tamás-napon vágott disznóból eltett tamásháj és annak gyógyszerként való alkalmazása.

Fortepan/Sattler Katalin
Fortepan/Sattler Katalin

A disznótor hagyományosan a disznóölést követő vacsorát jelenti.

A disznóölésnél segédkezőkön kívül a szomszédokat, közeli rokonokat is szokás volt rá meghívni, a meghívást pedig illett viszonozni. Emiatt a disznótornak volt egy családias jellege, ugyanakkor a mulatságokon általában szokásos lányok-legények közti enyelgést, udvarlást kizárta, ahogy a zene és a tánc sem igazán volt rá jellemző.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

disznótor

disznóvágás

disznóölés

hagyomány

tradíció