Hentes tokány recept egyszerűen: mutatjuk, hogyan készülnek a legjobb hentes tokány receptek!

HelloVidék   
  Megosztom
Hentes tokány recept egyszerűen: mutatjuk, hogyan készülnek a legjobb hentes tokány receptek!

A hentes tokány receptek gyerekkorunk óta nagy kedvenceink: mutatjuk, hogyan készül a hentes tokány recept egyszerűen. A hentes tokany milyen húsból van? Mennyi ideig készül?

Sokszor nehéz dolgunk van, ha ki kell találnunk, mit főzzünk: legyen valami újdonság, vagy térjünk vissza régi, jól bevált receptjeinkhez? A hentes tokány egy örök, nyárias klasszikus, amit minden magyar kóstolt már és sose megy ki a divatból. Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a hagyományos hentes tokány készítése: megtudhatod, a hentes tokany milyen húsból készül és milyen körettel szolgáljuk fel, hogy tökéletes legyen felkínált ételünk!

Milyen húsból készül a hentes tokány?

A hentestokány hagyományosan sertéshúsból készül, ám ezen belül viszonylag nagy a mozgásterünk. A sertéstokány alapanyaga lehet a sertéscomb vagy a lapocka, de tarjából is nagyon finom hentes tokány készíthető. Nézzük, miből és hogyan készül a hentes tokány!

Mennyi ideig készül a hentestokány?

A hentestokány előkészületi ideje körülbelül 30 perc, a főzése pedig a hústól függően 1,5 óra körül ingadozik.

A hentes tokány hozzávalói

  • 1 kg sertéshús
  • 2 ek sertészsír
  • 200 g füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 100 g sűrített paradicsom
  • 6 db kovászos uborka
  • só, bors ízlés szerint
  • víz

A hentes tokány recept elkészítése

  1. Kockázzuk fel a szalonnát, majd egy fazékban kezdjük el kiolvasztani a zsírját, ekkor adjuk hozzá a többi zsiradékot is. Amikor már elég sok zsír kisült belőle, de a szalonna még nyers, adjuk hozzá a finomra aprított hagymákat, illetve az áttört fokhagymát és dinszteljük meg őket egy kevés sóval megszórva.
  2. Kockázzuk fel a sertéshúst egyforma, kisebb darabokra, majd adjuk hozzá a zsíros, szalonnás hagymához. Ízesítsük a sertéshúst sóval és borssal, majd kavargassuk kifehéredésig. Hagyjuk, hogy elfőjön alóla a leve.
  3. Ha elfőtt a leve, pótoljuk egy kevés vízzel és hagyjuk lefedve lassan, a saját gőzében párolódni.
  4. A félig kész húshoz hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, elkeverjük benne, majd készre főzzük, végül gyorsan lepirítjuk.
  5. A kész hentes tokány alaphoz végül hozzáadjuk a feldarabolt kovászos uborkát és egy kevés lével is felengedjük, hogy ne legyen túl sűrű. Még egyszer összeforraljuk, majd tálaljuk rizzsel vagy friss, puha kenyérrel.

A hentestokány mellé mi illik?

A hentes tokany egy erős ízű, szaftos étel, ami mellé inkább a szaftot felvevő köretek illenek: ilyen a rizs vagy a kenyér, de természetesen krumplival is finom. A hentes tokány után desszertnek valamilyen magyaros süteményt kínáljunk, például túrós rétest vagy zserbót.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hentestokány

kovászos uborka

recept

receptek

gasztro

magyaros ételek