Ekkora pénzkidobás, ha kihajítod a nem tökéletes zöldséget: így használd fel inkább

HelloVidék   
  Megosztom
Ekkora pénzkidobás, ha kihajítod a nem tökéletes zöldséget: így használd fel inkább

Bár az elmúlt években kicsit csökkent, még mindig rengeteg élelmiszerhulladék keletkezik a magyar háztartásokban, ezen belül a gyümölcsök, zöldségek nagyon gyakran végzik a kukában. Erre mutatunk most egy jó alternatívát, ami a pénztárcát is kíméli.

Ha a rovarok kiszemelik a növésben lévő bazsalikomot, vagy ha fokhagyma valami miatt nem fejlődik akkorára, mint kéne, még korántsem jelenti azt, hogy ki kellene dobnunk fonnyadt, jégveréstől tépázott, egyszóval tökéletlen terményeinket. Készíthetünk belőlük például különféle fűszeres olajokat és sókat, amik fantasztikus, egyedi ízt adhatnak bármilyen fogásnak. További jó hír, hogy így nem csak a pazarlás megállításáért tehetünk, hanem még költséghatékonyak is lehetünk, a boltokban ugyanis jóval drágábban árulják ezeket a termékeket, mint ha mi magunk állítjuk elő őket. Mindössze olajra, alaposan megtisztított fűszernövényekre és edényekre van szükség, írja a Countryside.

Így készítsünk fűszerolajat

Bár gasztronómiai körökben az olívaolajat használják leginkább előszeretettel, a repce olcsóbb, és az íze is könnyedebb. A kókuszolaj meglehetősen költséges, de a melegítést és a hűtést is nagyon stabilan bírja, ezért jól használható például a fokhagymaolaj elkészítésénél. A lényeg, hogy olyat válasszunk, ami mind az ízlésünknek, mind a pénztárcánknak megfelel.

Ha a "hideg" változatot választjuk, keverjük össze a száraz fűszernövényeket az olajjal. Hagyjuk így 3–6 hétig, elegendő, ha néhány naponta kicsit felrázzuk.

Ha frissek a fűszernövények és még viszonylag magas a nedvességtartalmuk, jobb, ha felmelegítjük az olajjal együtt, hogy megakadályozzuk az esetleges penészgombák, baktériumok szaporodását. Ehhez zúzzuk meg vagy törjük össze a friss fűszernövényeket, hogy minél jobban kijöjjön az ízük. Keverjük össze olajjal és addig hevítsük egy serpenyőben, amíg nem bugyborékol. Körülbelül öt percig hagyjuk ebben az állapotban, de arra figyeljünk, hogy ne forraljuk túl. Ezután hűtsük le teljesen, és szűrjük le a fűszernövényeket sűrű szövésű ruhával vagy finom szitával. Az így kapott olajat tiszta, légmentesen lezárt edényben tárolhatjuk a hűtőben.

A friss fűszernövényekkel vagy fokhagymával készült olajokat viszont hűtőben tartsuk, és néhány héten belül használjuk fel! Ha akkora adagot készítettünk, amit nem biztos, hogy ennyi idő alatt fel tudunk használni, adagoljuk jégkockatartókba és fagyasszuk le, így több hónapig is biztonságosan elállnak. Ha így tartósítjuk, a legjobb íz érdekében hagyjuk, hogy a kockák kicsit kiengedjenek a főzés előtt.

Fűszerezésre számos növényt használhatunk, így például rozmaringot, szegfűszeget, bazsalikomot, oregánót, fokhagymát, zsályát, kakukkfüvet, borsot, chilit, tárkonyt vagy koriandert. Bátran kísérletezzünk saját keverékekkel!

Néhány kreatív kombináció

  • Citromos-zsályás-tárkonyos: hámozzuk meg a citromot, a héját friss zsályával és tárkonnyal használjuk fel. Sült zöldségekhez, hirtelen sült húsokhoz remek ez a keverék.
  • Keleti ízek: keverjük össze a citrom- vagy lime-héjat az apróra vágott chilivel, az ugyancsak apróra vágott vagy préselt fokhagymával, a felaprított vagy zúzott bazsalikommal és a reszelt gyömbérrel. Kiváló húsokhoz, wokban készült ételekhez is.

Hogyan készítsünk fűszersókat?

Az alapelv hihetetlenül egyszerű: a fűszernövényeket keverjük össze a sóval, szárítsuk, majd tároljuk légmentesen lezárt edényben. Aprítsuk például a hagymát, fokhagymát finomra. Keverjük össze a sóval, egyenlő arányban, tehát egy evőkanál fokhagymához egy evőkanál sót adjunk. A keveréket száríthatjuk akár az ablakpárkányon, akár a sütőben. Ha mással próbálkozunk, ugyanez legyen a kiindulás. Aprított, őrölt bazsalikommal, oregánóval is kiegészíthetjük a keveréket, még színesebbé is tehetik azt.

Az egyszerű jódozott só remekül használható erre a célra, de a rózsaszín himalájai sóval kész kis kulináris remekművet hozhatunk létre.

A só már évezredek óta használatos élelmiszerek tartósítására, és ha jól csináljuk, a fűszersónk is szinte az örökkévalóságig kitart majd, bár természetesen a minősége egy idő eltelte után nem lesz ugyanaz, illetve a nedvesség sem válik előnyére.

Néhány kreatív kombináció

  • Chili-lime só: pürésítsünk friss fokhagymát, keverjük össze lime lével és friss, aprított vagy száraz, őrölt jalapenoval. Keverjük össze sóval és őrölt köménnyel. Aszerint, hogy mennyire szeretnénk csípősen, ízlés szerint alakítsuk ki az arányokat.
  • Sült fokhagymás só grillezéshez: süssük meg a fokhagymát olívaolajon. Préseljük ki a húsát a héjából, majd keverjük össze a sóval (egy kevés füstölt sót is használhatunk), majd teljesen szárítsuk ki. További összetevőként használhatunk pirított paprikát, paradicsomot, ezeket pürésítsük a fokhagymával, mielőtt a sóval összekeverjük. A már szárított keverékhez adhatunk őrölt borsot vagy akár barnacukrot is, így még pikánsabbá tehetjük. Nagyszerű grillezett húsokhoz, házi grillszószokhoz keverve.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűszernövény

fűszersó

fűszerolaj

élelmiszerpazarlás