Tényleg ez az egyik legjobb büfé a Balatonnál? Teszten a Sólya Bár

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Tényleg ez az egyik legjobb büfé a Balatonnál? Teszten a Sólya Bár

Érdemes néha az egyszerűség, a harmónia és a felfedezés jegyében éttermet választani a Balaton partján. Most mi is ezt tettük. Ezúttal Balatonfenyves egyik leginkább felkapott és trendi komplexumát kerestük fel. A Balatonfenyvesi Yacht Klub és a hozzá tartozó Sólya Bár régóta a HelloVidék bakancslistáján szerepelt. Mert hol is eshetne jobban az ebéd, mint a Balatonon ringatózó yachtok és hajók mellett, miközben a távolban a Badacsonyt és a Balaton-felvidék többi, impozáns hegyét csodálhatjuk.

Bár a Balatonfenyvesi Yacht Klubba általában azok térnek be, akiknek Magyarország egyik legmodernebb kikötőjében ringatózik a hajójuk, a komplexum korántsem csupán az ő számukra van nyitva. Étterem, hotel és bár is van egy helyen, így mindenki eldöntheti, hogy aktuálisan mire van szüksége. Nekünk épp egy könnyű, gyors és remélhetőleg ízletes ebédre, így a Sólya Bárt választottuk.

Az étterem közvetlenül a vízparton, a nádas mellett kap helyet. Az ide betérő vendég választhat az alsó vagy az emeleti szint között. Előbbiben leginkább magasított asztalok és bárszékek várnak rá, fent pedig a déli part egyik legszebb panorámája. Számítottunk a tömegre, ezért már három nappal korábban foglaltunk, így közvetlenül a korlát mellett kaptunk fent helyet.

A rendelést a lenti szinten veszik fel és egy kis szerkezet segítségével jelzik, hogy mikor lesz kész az étel, amit nem a pincér hoz ki, hanem a vendégnek kell elmennie érte. Először csak egy ásványvizet, illetve egy kólát kértünk, amit meglepő módon műanyag, félliteres üvegben kaptunk. Egy ilyen színvonalú és a yacht klub miatt trendinek, exkluzívnak számító helyen valahogy igencsak furcsának tűnt.

De akkor nézzük az étlapot!

A Sólya Bár ötféle előételt kínál, bár az előétel szót igen tág értelemben értelmezik: a füstös padlizsánkrém pitával a maga 2290 forintjával a legolcsóbb tétel, amit a házi kacsamájkrém pácolt lilahagymával és a Cézár saláta csirkemellel követ 2490 forintért. A szuhai grillezett camambert pesztóval és friss salátával 2590 forint, míg a legdrágább fogás a szintén Cézár saláta garnélával 3190 forint.

A négyféle leves ára 1190 forint és 1690 forint változik, közte többek közt hideg gyümölcslevessel, de a Balatonhoz híven halászlével is szimpatizálhatunk. Ezután jöhetnek a klasszikusok, három tételben: cigánypecsenye 3590 forintért, parmezános csirke édes hasábburgonyával és paradicsom salátával 3990 forintért, illetve süllőfilé kapros rákraguval és parajos-ricottás raviolival 4190 forintért.

A hétféle főétel legolcsóbb tétele a kijevi csirkemell supreme burgonyapürével és bébispenót salátával 3690 forintért, míg a legdrágább étel aktuálisan a 4590 forintos báránycsülök zellerrel és vajban sült burgonyával. A két véglet között versenyben van a konfiált kacsamell ludaskásával, a szürkeharcsafilé paprikás mártással és sült túrógombóccal, vagy épp érlelt sonkába göngyölt sertésszűz vargányás szélesmetélttel.

Végül, de nem utolsó sorban a desszertek: a somlói galuska, a körtés-gyömbéres joghurt bomba és a mentes-mákos epres desszert 1090 forintért, illetve a málnás csokidesszert 1190 forintért. Az étlap nemrég változott, korábban kisebb kínálattal és klasszikusabban büfés ételekkel várták a vendégeket. Mi is ilyen alapételeket választottunk, sima rántott csirkemell nuggets-et édesburgonyával és salátával, illetve egy BBQ oldalas főtt kukoricával és sült burgonyával.

Mivel ottjártunkkor elég kevesen voltak, ezért az étel viszonylag gyorsan elkészült és a pincér is kedvesen felhozta nekünk. A csirke nuggets hozta a kötelezőt, a burgonyát jól átsütötték. A saláta szegény kicsit fonnyadt volt, de ezt foghatjuk a melegre. A BBQ jól átsült és a fűszerezése pont ideálisra sikerült. A mellette felszolgált sült kukorica erős közepes.

Alapjában véve jól éreztük magunkat, élveztük a gyönyörű kilátást és közelebbről szemügyre tudtuk venni, ahogyan a munkások kiemelnek a vízből egy hajót, majd nekiállnak a mosásának, karbantartásának. Persze jobb lett volna a badacsonyi panorámát kicsit nyugodtabb körülmények között kiélvezni, de így legalább bepillantást nyertünk a yacht tulajdonosok életének mindennapjaiba. Hétezer forint körüli összeget fizettünk, ami abszolút elfogadhatónak számít a jelenlegi áremelkedések tükrében a Balaton parton. Utána kihasználtuk a kikötő közelségét és sétáltunk egyet a szebbnél szebb hajók között.

Ahogy azt honlapján a Fenyves Yacht Club előzetesen ígérte, a kikötőben, a mólók lábánál található Sólya Büfében „mindenki megtalálja a fogára valót, legyen szó debreceniről, halról, egy ízletes Fenyvesi Pomposról, vagy frissítő kávékülönlegességekről. Minőségi konyhánk igyekszik a gyors, egyszerű és mindenki által ismert ízeket, újszerűen megfogalmazva elkészíteni, mindezt elérhető áron.”

Hogy visszatérnénk-e még ide?

Abban maradtunk, hogy a válaszunk a mindenképpen igen: izgalmas lenne egy másik alkalommal letesztelni a büfé által kínált, „extrább” fogásokat is, esetleg megkóstolni, hogy a szürkeharcsafilé hogyan passzol össze a paprikás mártással, no és a sült túrógombóccal.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balatonfenyves

gyorsbüfé

teszt