A kacsacomb és kacsamell sütése: A kacsacomb sütése hány fokon történik?

HelloVidék   
  Megosztom
A kacsacomb és kacsamell sütése: A kacsacomb sütése hány fokon történik?

Kacsacomb és kacsamell sütése, kacsacomb sütése sütőben, kacsacomb sütése serpenyőben: hogyan történik a kacsacomb és mell sütése? A kacsacomb sütése hány fokon történik?

A kacsahús a legközkedveltebb szárnyashúsok közé tartozik, nem hiába, hiszen ha jól készítjük, bármilyen vacsoravendéget lenyűgözhetünk ezzel az igazán szaftos fogással. A kacsahús akkor a legfinomabb, ha a bőrét jól lepirítjuk, a húst pedig igazán puhára és omlósra sütjük – vigyázva, nehogy kiszárítsuk!

Cikkünkben a kacsacomb és mell sütése kapcsán árulunk el hasznos és fontos információkat: tudd meg, hogyan történik a kacsacomb sütése sütőben, mire figyeljünk oda, ha a kacsacomb sütése serpenyőben történik! Mi az alapvető különbség a kacsacomb és kacsamell sütése között? A kacsacomb sütése hány fokon javallott és milyen sütési módot alkalmazzunk erre az igazán különleges szárnyashúsra? Hogyan történik a kacsacomb és mell sütése előtt a kacsahús előkészítése, milyen fűszereket használjunk a kacsacomb sütése során?

A kacsahús pácolása, fűszerezése

Mind a kacsacomb sütése, mind a kacsamell készítése rövidebb ideig tart, ha a húst egy éjszakára a sütés előtt bepácoljuk. A kacsához a nedves pác illik a legjobban: ehhez használjunk olívaolajat, rozé- vagy vörösbort, illetve ízlés szerint citrusok levét (például nagyszerűen illik a kacsához a narancs). A kacsához a fűszerek közül tökéletesen passzol az alapvető só- és bors mellett a fokhagyma (lehetőleg zúzott), a majoránna, a rozmaring és a kakukkfű. Az ízeket – különösképpen a téli időszakban – egyszerűen megbolondíthatjuk egy csipetnyi fahéjjal is. A kacsacomb és mell sütése természetesen történhet pácolás nélkül is, egy kevés zsiradék hozzáadásával, egyszerűen csak sóval és frissen őrölt borssal.

A kacsacomb és kacsamell sütése

A kacsacomb sütése során gyakran felmerül a „konfitálás” kifejezés, ami annyit tesz, mint „bő zsírban kisütni”, ugyanis a kacsahúshoz illik a vastag, tartalmas szaft – egyébként a bőréből is sok kacsazsír sül ki, nem feltétlenül szükséges a sütéshez extra kacsazsír hozzáadása. Alapvetően a combnak több idő kell az átsüléshez, mint a mellnek, de nyugodtan süthetjük a hét húst egyszerre, ugyanabban a tepsiben is. Megfelelő zsiradékmennyiség, vagy az éjszakai pác hozzáadása esetén a mell rengeteg szafttal van ellátva, így kicsi a valószínűsége annak, hogy kiszárad a kacsacomb sütése közben.

Míg a kacsacomb csak teljesen átsütve, omlósan fogyasztható, addig a kacsamell sütése kapcsán mindenképpen meg kell ismerkednünk a rozé kacsamell fogalmával, amire a későbbiekben visszatérünk. Elsősorban nézzük meg azt, hogyan történik a kacsacomb sütése sütőben és serpenyőben!

A kacsacomb sütése sütőben

A kacsacomb sütése rendkívül egyszerű feladat, főleg, ha sütőben készítjük azt. Akár előre pácolt, akár natúr, sóval és borssal ízesített kacsacombot sütünk, célszerű betartanunk a következő lépéseket a kacsacomb sütése kapcsán:

  1. Irdaljuk be a kacsacombok bőrét, ízesítsük a húst sóval, borssal és ízlés szerint a fent leírt fűszernövényekkel.
  2. A sütőt melegítsük elő 220°-ra, alul-felül sütési módra állítva. Helyezzük a kacsacombokat bőrükkel lefelé fordítva egy tepsibe, majd tegyük be őket sülni 45-60 percre. Ez idő alatt a kacsacomb bőréből kiolvad a zsír, színe kellemes aranybarna lesz.
  3. Vegyük ki a tepsit, állítsuk vissza a sütő hőfokát 200°-ra, majd folytatódjon a kacsacomb sütése további 30 percen keresztül, immár a bőrével felfelé fordítva. Amennyiben szeretnénk, hogy a bőr biztosan megpiruljon, 5-10 percen keresztül süssük grillmódban is.

Tipp: ha nem vagyunk biztosak a kacsa korában, vagy félünk tőle, hogy a hús túlságosan kemény marad, az első lépés során fedjük le az egész tepsit alufóliával. Ez a mozzanat gondoskodik arról, hogy a kacsacomb sütése során az egész húsdarab belül átfőjön, megpuhuljon.

A kacsacomb sütése serpenyőben

A kacsacomb serpenyőben is elkészíthető, azonban ez esetben egy kicsit máshogy kell kezelnünk a húst. Célszerű a kacsacombokat minimum egy órára, sőt, egy éjszakára bepácolnunk sok folyadék (bor, narancslé stb.) használatával, illetve a páclevet félretennünk és felhasználnunk később, a kacsacomb sütése kapcsán. Nézzük, hogyan történik a kacsacomb sütése serpenyőben!

  1. Irdaljuk be óvatosan a kacsacomb bőrét, vigyázva, nehogy felsértsük a húst, majd pihentessük egy éjszakán át fűszeres páclében.
  2. Helyezzük a kacsacombokat száraz, vagy minimális zsiradéktartalmú, mély serpenyőbe és pirítsuk körbe a bőrüket (5-10 perc). Ezt követően öntsük fel a combokat a páclével, hogy az minimum 1 cm vastagon álljon a hús alatt.
  3. Kis/közepes lángon pároljuk lefedve a kacsacombokat körülbelül 1 órán keresztül, vagy még tovább, amennyiben villapróba esetén a kacsacomb nem elég omlós. Ha kevés alatta a folyadék, pótoljuk azt vízzel.
  4. A kacsacomb sütése során főzzük el az összes folyadékot a combok alól, végül még egyszer pirítsuk le a húsokat nagyobb lángon a tökéletes végeredményért.

A kacsamell sütése

A kacsacombot nem, de a kacsamellet gyakran szokás rozé-állapotúra elkészíteni. Ez nem azt jelenti, hogy a mell nyers, hanem azt, hogy enyhe rózsaszín árnyalatúra készült a hús, benne a természetes, aromatikus szafttal. Ez a textúra is ugyanolyan puha és omlós, mint a teljesen átsült mell, és nem olyan nehéz elkészíteni, mint azt az éttermek gyönyörű tányérjai alapján gondolnánk.

A rozé kacsamell sütése a bőr lesütésével kezdődik, amit könnyűszerrel megtehetünk egy felhevített serpenyőben. A bőrt először irdaljuk be, vigyázva, hogy magába a húsba ne vágjunk bele, ezt követően a melleket bőrükkel lefelé helyezzük a forró, száraz serpenyőbe, majd – lehetőleg lesúlyozva – süssük addig, míg az egész felület aranybarna nem lesz (ez a folyamat 6 percet vesz igénybe). Az alapvető sós-borsos ízesítés mellett a kacsamell hájából kisült zsírhoz adjunk bátran zúzott fokhagymát és zöldfűszereket.

Amikor a kacsamell bőre készen van, fordítsuk meg a húst és pirítsuk körbe azt a többi oldalán is. Ezután tegyük a húst tepsibe, majd süssük őket 200°-ra előmelegített sütőben, 15 percen keresztül. Nagyon fontos, hogy tálalás előtt pihentessük a kacsamellet 10 percig, hogy a lehető leggusztusosabb állagot vegye fel, amikor megvágjuk. Amennyiben nem kedveljük a rozéra sütött, lédús húst, a kacsamell sütése 15 perc helyett tartson 20-25 percig, így teljesen átsült, mégis tökéletesen készült melleket kapunk.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kacsasült

kacsa

főzés

gasztro

gasztronómia

sültek

magyaros ételek

recept

receptek