Unod a bolti szószokat? Így készül a házi ketchup az eredeti ketchup recept alapján

HelloVidék   
  Megosztom
Unod a bolti szószokat? Így készül a házi ketchup az eredeti ketchup recept alapján

Eredeti ketchup recept, olasz ketchup recept: tudd meg, hogyan készül a ketchup házilag egyszerűen! Ketchup recept házilag: ennél finomabb házi ketchup nem létezik, próbáld ki!

A rohanó világban mi sem egyszerűbb, mint az otthon elkészített egyszerű hússzeletek, krumplis és tésztás ételek ízesítésére egy kevés előre legyártott szószt használni: tipikusan ilyen szószok a majonéz, a barbecue szósz és a ketchup, amelyeket valójában nagyon egyszerű elkészíteni házilag. Elárulunk egy titkot is: a házi ketchup sokkal ízletesebb, sőt, még egészségesebb is, mint a bolti verzió, éppen ezért mindenképpen érdemes kipróbálnunk a ketchup házilag történő elkészítését, ha van egy kis időnk és kedvünk kísérletezni a konyhában.

Cikkünkben egy egyszerű házi ketchup recept és egy olasz ketchup recept segítségével bemutatjuk, hogyan készül a ketchup és hogy milyen alapanyagokat használjunk ahhoz, hogy házi paradicsomszószunk a legízletesebb legyen. Az eredeti ketchup recept igazán egyszerű hozzávalókat tartalmaz, így a ketchup recept házilag bárki számára könnyen megvalósítható, hétköznapi feladat.

A ketchup eredete

Habár a legtöbben az olasz ketchup recept alapján készítik ezt a finomságot, kevesen tudják, hogy a ketchup (kecsap, kecsöp) a kínai gasztronómiából származik: eredetileg a ketchup egy fűszeres halszósz volt, amit halakból és különféle tengeri puhatestűkből készítettek, már évszázadokkal ez előtt is. A ketchup recept a világot behajózó tengerészeknek által jutott el Európába az angol és holland kereskedőknek köszönhetően, ahol az eredeti ketchup recept folyamatos átalakuláson ment keresztül, míg végül egy fűszeres, édes-savanyú ízvilágúra hangolt paradicsommártás nem kerekedett ki belőle.

Eredeti ketchup recept

A házi ketchup recept rendkívül egyszerű, a hozzávalók olcsóak és bárki számára könnyedén beszerezhetőek. A következő házi ketchup hozzávalók felhasználásával egy liternyi ketchup készíthető el – az arányokat tartva azonban készíthetünk belőle jóval nagyobb adagokat is.

A házi ketchup készítése
A házi ketchup készítése

A házi ketchup hozzávalói

  • 1 kg paradicsom
  • 1 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek almaecet
  • 4 ek kristálycukor (vagy nádcukor)
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 dl víz
  • 1 mk só
  • ½ mk őrölt feketebors
  • ízlés szerint 1 kis darab chili

A házi ketchup készítése

  1. Tisztítsuk meg a fokhagymát, karikázzuk fel, majd az olajon pirítsuk meg. A paradicsomokat mossuk meg, majd egyszerűen kockázzuk fel és adjuk a megpirult fokhagymához (amennyiben csípősen szeretjük, a chilit is adjuk hozzá).
  2. Öntsük fel a vízzel, majd főzzük közepes lángon körülbelül 15 percen keresztül. Ezt követően botmixerrel dolgozzuk a házi ketchup alapját simára, majd szűrjük át a szószt finom szövésű szűrőn.
  3. Öntsük az átszűrt ketchup alapot egy fazékba és adjuk hozzá a cukrot, a babérlevelet, a sót és a borsot, illetve az almaecetet is.
  4. Főzzük a ketchupot körülbelül egy órán keresztül, míg a felesleges víz el nem fő az edényből (ne fedjük le a fazekat!) A házi ketchup ez idő alatt lassan besűrűsödik, azonban minimum 10 percenként keverjük meg, nehogy odaégjen a ketchup alja!
  5. Akkor van kész a ketchup, ha átmegy a „kanálpróbán” – hideg kanalat mártunk bele, és ha a ketchup finom bevonatként rajta marad, akkor levehetjük a tűzről.

Olasz ketchup recept: az ízesítés a titok nyitja

Az eredeti ketchup recept és az olasz ketchup recept gyakorlatilag egyformán készül, azonban az ízeket mindig van hova fokozni. Ha a ketchup olaszosan készül, a főzés során adjunk hozzá olyan zöldfűszereket, mint a bazsalikom, az oregánó, vagy a majoránna (összesen maximum egy evőkanálnyit!), illetve a napraforgó olajat cseréljük olívaolajra – meg fog érződni a ketchup ízén is.

Házi ketchup diétásan

Habár a különféle szószok között a ketchup egy kevésbé hizlaló típus, a ketchup diétásan is elkészíthető, vagyis csökkenthető a ketchup kalória tartalma, ha a klasszikus kristálycukor helyett olyan természetes édesítőszereket használunk, mint a nyírfacukor (más néven xilit), az eritrit, vagy a stevia – utóbbival óvatosan bánjunk, mert sokkal töményebb!

A házi ketchup meddig áll el?

Ha a ketchup recept házilag készül, akár nagyobb adagban, nem kell aggódnunk, hogy megromlik, mert a ketchup cukortartalma és az almaecet természetes tartósítószerként funkcionál (nyugodtan fogyaszthatjuk 2-3 hétig is). Ha nagy a mennyiség, akkor érdemes elővennünk nagyanyáink legegyszerűbb házi praktikáját, és egyszerűen dunsztoljuk a ketchup egy részét (lehet nedves dunszt vagy száraz dunszt, a lényeg, hogy az alaposan fertőtlenített üvegekben a ketchup lassan hűljön ki), és kész is a „ketchup télire”.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

recept

receptek

gasztro

gasztronómia

ketchup

dunsztolás

szósz

paradicsom