Ezt sokan nem tudják a belsőségekről: ha ennyit eszel belőle, igazi szuperélelmiszer

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt sokan nem tudják a belsőségekről: ha ennyit eszel belőle, igazi szuperélelmiszer

A belsőségek láttán sokan undorodni kezdenek, pedig a nagyszülők történeteiből, a családi receptfüzetekből biztos számos fogást ismerünk. Vannak, akik elrettennek, vannak, akik szívesen fogyasztják őket, az viszont biztos, hogy nagyszüleink idejében semmi nem mehetett kárba. A háznál, levágásra tartott állatok húsából a lehető legtöbbet fel is használták, így a belsőségek feldolgozására is számos recept született. Cikkünkben most éppen ezért annak jártunk utána, miért érdemes beiktatni egy-két belsőségből készült fogást a heti menübe, illetve mutatunk néhány egyszerű, de finom receptet is.

Korábban több cikkben is bemutattuk, milyen fura vagy épp különleges nevű receptek maradtak fent nagyszüleink receptes füzeteiből. Ahogy arról is írtunk már, melyek voltak a régi magyar családok közkedvelt alapanyagai, amire ma már azt mondjuk, hogy túl bizarr és fura. Kutatásunk eredményeként azt láthatjuk, hogy a hagyományos, magyar konyha alapanyagai azt tükrözik, őseink hihetetlen leleményességgel használták fel az állatok minden apró porcikáját és fűszerezték ezeket különlegesebbnél különlegesebb fűszernövényekkel.

Ha most azt gondolnánk, ezek a receptek rég a feledés homályába merültek, akkor az nagy tévedés lenne! A most bemutatt ételeket, sokan még most is előszeretettel készítik és fogyasztják! Ahogy azt már megírtuk: a régi korokra igaz volt a mondás, hogy

Napjainkban főként a nemesebb részeit fogyasztjuk az állatoknak, régen viszont erre egyáltalán nem ügyeltek. Minden részből készülhetett valamilyen fonomság, főleg a nehezebb, szűkebb időszakokban. Ha belegondolunk, sokunk nagyszülei mai napig készítenek velős pirítóst vagy savanyú nyelvlevest, amibe disznó- vagy marhanyelv került sőt, az állatok szívéből bármikor összedobnak a nagyik egy pörköltet, de akár egy hagymásvér sem jelent túl nagy erőfeszítést számukra.

Miért érdemes egyáltalán belsőségeket fogyasztanunk?

A legtöbb húshoz hasonlóan a belsőségek is értékes fehérje-, B2-, A-vitamin-források, a zsírok közül elsősorban telített zsírokat tartalmaznak. Fogyasztásuk mértékkel ajánlott emiatt, mivel a telített zsírok gyakori fogyasztása emelheti a koleszterin szintet. A belsőségek – különösen a máj, és a vér – jó forrásai a vasnak, így például vérszegénység esetén érdemes belecsempészni az étrendünkbe. A vér teljes értékű fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, a máj pedig legjobb vasforrás. Persze emellett a különböző belsőségek tartalmaznak B12-vitamint, folsavat, folátot, kolint, cinket, krómot, magnéziumot, foszfort, káliumot is.

Egyszerű alapanyagok, kiváló ételek

Hogy felelevenítsük nagyszüleink hagyományait, megnéztük, találunk-e recepteket a legkülönlegesebb alapanyagokhoz. Lássuk, mit hoznak össze a mai háziasszonyok a régi idők legkedveltett receptjeiből.

1. Hagyományos finomság: zúza pörkölt

Hozzávalók:

  • 1 kg pulyka zúza
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • zsír
  • ízlés szerint só és bors, valamint pirospaprika

Elkészítés:

A zúzát átmossuk és feldaraboljuk. A hagymákat és a paradicsomot felkockázzuk. Egy lábasban felforrósítjuk a zsírt, majd rátesszük a hagymákat és dinsztelni kezdjük. Ha kész, hozzáadjuk a paradicsomot és jól összeforgatjuk. Erre jöhet a zúza, majd a végén a pirospaprika. Ha összekevertük, felöntjük vízzel, de csak annyival, hogy épp ellepje. Sózzuk, borsozzuk, lassú tűzön készre főzzük, nokedlivel kínáljuk.

2. A bátrak eledele: báránybelsőség leves

Hozzávalók:

60 dkg báránybelsőség (szív, vese, tüdő, máj)

6 db közepes paradicsom

6 szál újhagyma

4-5 marék rizs

1 csokor petrezselyem

2 db tojás

ízlés szerint só és bors

egy fél darab citrom leve

Elkészítés:

A veséket előző nap beáztatjuk. A báránybelsőségeket megmossuk, a szívet megfelezzük és megvárjuk, míg a vér távozik belőle. Ezután az alapanyagokat hideg vízben feltesszük főni, kevés sóval. Ha forrni kezd, a habot leszedjük róla, majd 10-15 percig főzzük. Ha ezzel megvagyunk, kivesszük a megfőtt belsőségeket és kis kockákra vágjuk őket. Miután ezzel is végeztünk eg nagyobb fazékba engedünk 3 liter hideg vizet, beletesszük a felkockázott húst, és kevés sóval újra főzni kezdjük. Ezt is lehabozzuk, és most már puhulásig főzzük. Közben az újhagymát és a paradicsomot apróra vágjuk és, ha már puha a hús, beletesszük őket. Sóval, borssal ízesítjük és hozzáadjuk a 4-5 marék rizst, attól függőben, hogy mennyire szeretnénk sűrűre a levest. Eközben folyamatosan pótoljuk az elfőtt levet. Ha a rizs megdagadt, a levesünk már majdnem kész. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet és folyamatos kóstolás mellett a citromlevet. Levesszük a tűzről és kicsit pihentetjük. Mikor már nem gőzölög, a 2 tojást összekeverjük és hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. Ez annyit jelent, hogy a felvert tojáshoz evőkanálnyi meleg levest teszünk, elkeverjük, megint levest adunk hozzá és így tovább. Fokozatosan felmelegítjük, anélkül, hogy a fehérje kicsapódna. Lassan beleengedjük a már közel sem tűz forró levesbe. Ha jól csináltuk szép aranysárga színű leves lesz a végeredmény.

3. Ízletes ínyencség: fokhagymás nyúlmáj

Hozzávalók:

500 g nyúl belsőség (máj, vese, szív)

1 fej vöröshagyma

6 gerezd fokhagyma

4 dl víz

ízlés szerint só

szükség szerint étolaj

Elkészítés:

A hagymát felkockázzuk és olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a belsőségeket és fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát, eztán felöntjük vízzel és letakarjuk. Pér percenként ránézünk, hogy elfőtte-e a levét, mert hamar elpárolog. A sót csak azután adjuk hozzá, miután tálaltuk!

4. Ami marad, abból érdemes dolgozni: kacsa aprólék hagymásan

Hozzávalók:

1 db baromfi belsőségei (szív, máj, tüdő, zuza)

3-4 fej hagyma

ízlés szerint Só

ízlés szerint Bors

2 kanál ételízesítő (én a saját házi ételizeitőmet használtam)

szükség szerint étolaj/zsír

Elkészítés:

A belsőségeket összevágjuk és előkészítjük. A hagymát is felvágjuk egy kisebb lábasba tesszük, olajat vagy épp zsírt adunk hozzá és elkezdjük dinsztelni. Mikor. úgy lássuk hogy a hagyma szépen üvegesedik akkor hozzáadjuk a két kanál ételízesítőt (házi ételízesítő ami tartalmaz paradicsomot, paprikát, kápiát). Összekeverjük és hozzáadjuk a bensőségeket is. Egy kis vizet is öntünk rá és jól összefőzzük. Mikor a víz lefőtt akkor ízesítjük sóval és borssal. Egy két rottyanás és kész is.

5. A nyelv is jó valamire: savanyú nyelv leves

Hozzávalók:

a leveshez:

50 dkg sertésnyelv

50 dkg sertésszív

20 dkg véres hurka (vagy tüdős hurka)

50 dkg burgonya

3 db babérlevél

só ízlés szerint

a rántáshoz:

fűszerpaprika ízlés szerint

3 evőkanál napraforgó olaj

2 evőkanál finomliszt

175 g tejföl

1 kávéskanál ecet (ízlés szerint)

Elkészítés:

A sertésnyelvet megabáljuk, megtisztítjuk. Majd a szívvel együtt felszeleteljük, és feltesszük bő lében főni. Meghámozzuk a burgonyát, hozzátesszük a félig megfőtt belsőségekhez. Hozzámorzsoljuk a véres vagy tüdős hurkát. Ez jó kis alapízt ad a levesnek. Babérlevéllel, sóval, kevés pirospaprikával ízesítjük. Ha hozzátesszük a hurkát is, akkor óvatosan sózzunk, mivel a hurka is sós. Amikor megfőtt, zsemle színű rántást készítünk rá az olajból és a lisztből. Egy pohár tejföllel sűrítjük.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

belsőség

recept

gasztronómia

belsőség receptek

máj

szív

tüdő

vese

nyúl

csirke

pulyka

magyar gasztronómia