Kapóra jöhet az olcsó csirkefarhát: mutatjuk, mit készítenek belőle a leleményes magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Kapóra jöhet az olcsó csirkefarhát: mutatjuk, mit készítenek belőle a leleményes magyarok

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kormány úgy döntött, hogy 6 termék esetében beavatkoznak az árak alakulásába februártól. A már megjelent rendelet szerint a hatósági áras termékek között néhány baromfitermék is szerepel, mint például a csirkefarhát. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogyan változott ennek a terméknek az ára a szabályozás után. De megnéztük azt is, milyen ételeket készítenek belőle a leleményes magyarok.

Komoly változásokra van szükség a baromfiágazatban. Ahogy Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatója fogalmazott, emelni kell az átadói árakat, különben egyre több termelőnek egyszerűen nem fogja megérni a baromfik tenyésztése. A szakember az infostartnak beszélt arról, hogy az elmúlt év során az ágazatban jelentősen megnőttek a költségek, február 1-től pedig hét alapvető élelmiszer, köztük a csirkemell és a far-hát árát is a tavaly októberi szinten fagyasztja be a kormány.

Csorbai Attila kiemelte, hogy alapvetően nem a fogyasztói ár rögzítése lesz az oka annak, hogy adott esetben csökkenhet a termelés, ezáltal pedig bizonyos fokú hiány alakulhat ki a termékelőállítási láncban, hanem voltaképp az, hogy a baromfitartók eddig nem tudták olyan mértékben emelni az átadói árakon, mint ahogyan a költségeik felmerültek.

A szakember felidézte, hogy 2021-es évhez képest a takarmány ára mostanra a másfélszeresére, a gáz ára az ötszörösére, a villamosenergia ára pedig mintegy háromszorosára nőtt, amelyek együttesen olyan költségtöbbletet eredményeznek a baromfitartóknál, amit azok szeretnének a felvásárlási árban látni, hiszen senki sem akar veszteségesen termelni.

Annak az okai, hogy a baromfitartók eddig miért nem tudták megemelni az átadói árakat, alapvetően a kereskedelemben keresendők, hiszen az árakat lényegében kereslet-kínálat viszony a határozza meg: abban az esetben, ha van elegendő termékmennyiség, az átadói árak nem emelhetők, függetlenül a költségektől, mert akkor a kereskedő máshonnan fogja beszerezni a termékeket, tehát nem ad érte magasabb árat

– magyarázta Csorbai Attila.

Az élelmiszerár-stop a baromfihúsokat is érintette

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kormány úgy döntött, hogy 6 termék esetében beavatkoznak az árak alakulásába februártól. A már megjelent rendelet szerint a hatósági áras termékek között néhány baromfitermék is szerepel. Ezek a következők:

  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös,filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)

Nem csoda, hogy hozzányúltak ezeknek a termékeknek az árákhoz, hiszen például a csirkefarhát a húsboltok egyik legkelendőbb portékája, melyből kitűnő levest lehet főzni, valamint sütve és pörköltnek is finom fogás. Persze népszerűségét olcsó ára is indokolja.

Milyen árakra számíthatunk a boltokban?

Ugyan mindig is kedvező áron vásárolhattunk csirkefarhátot, de az élelmiszerár-stopp után kíváncsiak voltunk arra, most mennyiért juthatunk hozzá a boltokban. Hogy pontosabb képet kapjunk, megnéztük a nagyobb élelmiszerláncok kínálatát, hogy mire számíthatunk csirkefarhát terén. Ennek mentén azt láthatjuk, hogy a

  • Tesco online shopjában a friss csirkefarhát ára 229 Ft/kg,
  • a Spar webshopjában a friss csirkefarhát kicsivel drágább, 299 Ft/kg áron kapható,
  • az Auchan online polcain védőgázos csomagolásban találunk csirkefarhátot, 299 Ft/kg áron
  • az ALDI webshopja is védőgázos csomagolásban kínálja a csirkefarhátot, szintén 299 Ft/kg áron.
  • A Lidl akciós újságjában is találunk csirkefarhátot, itt szintén 299 forint a kilóár.

Lássuk, milyen finomság készülhet csirkefarhátból?

Dédszüleink legjobb immunerősítője: húsleves

Felmenőink egyik legjobb házi immunerősítője a húsleves főleg, ha csontos hús is kerül bele, mint a farhát. A „gyógyító” levest viszont ne keverjük össze a hétköznapokon pikk-pakk elkészíthető zöldséglevesekkel. Az igazi húslevest hosszan, 8-24 órán keresztül kell főzni, kis lángon, éppen hogy csak gyöngyözzön, így tud kioldódni a legtöbb hasznos anyag az alapanyagokból. Gondoljunk csak bele, a rengeteg zöldségből számos hasznos vitamin oldódik ki a hosszú főzés alatt, ezek pedig az alacsony főzési hőmérséklet miatt nagyrészt károsodás nélkül meg is maradnak. Éppen ezért, lássuk, hogy készül a tökéletes immunerősítő leves!

Hozzávalók:

  • 1 db nagy csirkefarhát
  • 3 db sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 1 kis db karalábé
  • 2 db zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tv paprika
  • néhány szál petrezselyem
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 3,5 l víz (kb.)
  • + csigatészta a kész leveshez

Elkészítés:

A húst és a zöldségeket megtisztítjuk. Egy legalább ötliteres edénybe pakoljuk a húst és a hagymát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3-4 l). Először nagy lángon melegítjük, amíg fel nem forr, utána kis lángra vesszük, és sózzuk, borsozzuk. A habját mindig szedegessük le egy szűrővel.
A zöldségeket ízlés szerint feldaraboljuk és megmossuk. Ha a levesünk elforrta a habját, akkor belepakolhatjuk a zöldségeket és az összekötözött petrezselymet. A vége felé kivesszük a petrezselymet, a hagymát és paprikát. Hagyjuk tovább főni a levesünket. Ha megfőtt a hús és minden zöldség, akkor elkészült a levesünk. Érdemes ezután hagyni a levet egy kicsit leülepedni Az edény alján hagyjunk két merőkanálnyi levest.

Hó végi filléres vacsora: pörkölt

Amikor a hónap vége már elég szűkös anyagilag, akkor érdemes filléres receptekhez nyúlni, hogy olcsón megússzuk a családi étkezéseket. Ilyen étel a pörkölt is, ha mondjuk csirkefarhátból készítjük el. Nem kell hozzá túl sok alapanyag, mégis laktató étel készülhet ebédre vagy vacsorára. Nézzük is meg, hogy készül ez a spórolós fogás!

Hozzávalók:

A pörkölthöz:

  • 3 db csirkefarhát
  • 2 közepes db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 3 db chili
  • 2 közepes db paradicsom
  • 1 ek napraforgó olaj
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál csípős fűszerpaprika
  • 0,5 kg újkrumpli
  • 2 l víz

Elkészítés:

Nem túl macerás étel, szinte úgy készül, mint bármilyen más pörkölt. Az aprított hagymákat olajon dinszteljük, rátesszük a farhátat és a zöldségeket, fűszerezzük, öntünk rá kevés vizet, és lassan megfőzzük. Közben megfőzzük a krumplit. Ha kész, krumplival és csalamádéval tálaljuk.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csirkefarhát

csirkefarhát árak

csirkefarhát receptek

csirkefarhát hatósági ára

hatósági ár

árstopp

élelmiszerár-stop

receptek

húsleves

pörkölt

sült hús