Jackfruit recept vegetáriánus fogásokhoz: jackfruit hol kapható Magyarországon?

HelloVidék   
  Megosztom
Jackfruit recept vegetáriánus fogásokhoz: jackfruit hol kapható Magyarországon?

Mi az a jackfruit magyarul dzsekkfrút? Jackfruit hol lehet kapni, jackfruit hol kapható Magyarországon? Jackfruit ár: mennyibe kerül a jackfruit konzerv, lehet-e frisset venni?

Az elmúlt években Magyarországot is meghódította a világ legnagyobb gyümölcse, a jackfruit, amit számos izgalmas ételhez felhasználhatunk, mint rostokban gazdag, húshelyettesítő terméket. Honnan származik a jackfruit és mekkorára nő a jackfruit termése? Milyen fán terem a jackfruit és hogyan kell elkészíteni a gyümölcsöt? Cikkünkben eláruljuk, hogy jackfruit hol kapható Magyarországon és milyen formában szerezhetjük be a boltok polcairól. Jackfruit konzerv: melyiket vásároljuk, a zöld jackfruit húst, vagy az érett gyümölcsöt? Milyen árucikk a jackfruit ár szempontjából?

Mi az a jackfruit?

A jackfruit (jackfruit magyarul: „dzsekkfrút”) egy trópusi óriásgyümölcs, egészen pontosan a legnagyobb a világon, egyben Banglades nemzeti gyümölcse. A jackfruit, a jákafa termése származását tekintve Indiában őshonos, azonban a világ trópusi övezetében szinte mindenhol termesztik azt. A jackfruit népszerű mezőgazdasági, élelmiszeripari termék Srí Lankán, Délkelet-Ázsia térségében és szigetvilágában, például a Fülöp-szigeteken, de termesztik azt a Karibi-térségben és Kamerunban is. Magyarországon a jackfruit leginkább a tévéműsorokból ismert, de egyre gyakrabban használják a vegán konyhákban is.

Hogyan terem a jackfruit?

A hatalmas jákafa akár 20 méter magasra is megnőhet. Egy jákafa évente 150-200 darab, 20 és 40 kg közötti súlyú gyümölcsöt terem. A trópusi tavasz és nyár gyümölcse: évente társégtől függően 6-9 hónapon keresztül szüretelhető. A jackfruit mérete változó, azonban nem ritkák az egyméteres példányok sem! A jackfruit jellegzetes megjelenését nem csak hatalmas méretének, hanem érdekes külsejének is köszönheti: a jackfruit héja sárgászöld árnyalatú, egész felületén rücskös, kifejezetten figyelemfelkeltő jelenség.

A friss jackfruit kibontása

Habár Magyarországon elképesztően ritka gyümölcs, egyedi esetekben, esetleg rendelésre mégis be lehet szerezni. A frissen szüretelt jackfruit vaskos héját viszonylag könnyen ki lehet bontani, nem kell csontkeménységű védőburokra számítanunk. A jackfruit belseje rózsákra szedhető: ezekben a húsos rózsácskákban találhatóak a jackfruit magjai. A jackfruit magok között fehér, ragacsos növényi részek találhatóak – ezek miatt a jackfruit kibontásakor érdemes lehet kesztyűt húzni, hiszen makacs szennyeződést hagyhatnak maguk után. A jackfruit fogyasztásra alkalmas része a magokat körülölelő gyümölcshús, amelyet a fent leírt módon érett és éretlen állapotban is felhasználhatunk.

Érett jackfruit és zöld jackfruit

A jackfruit különlegessége abban rejlik, hogy nem csak érett, édes gyümölcsként lehet fogyasztani, hanem zölden is – ekkor teljesen más a jackfruit állaga, íze és máshogy használják a gasztronómiában is. Az érett jackfruit húsát Délkelet-Ázsiában különféle édes ételek és üdítő italok készítéséhez használják: népszerű a jackfruit dzsúsz, vagy például a jackfruit fagyi, ami igazán különleges, trópusi hangulatú édesség, emellett természetesen elfogyaszthatjuk azt önmagában, mint bármilyen gyümölcsöt.

Az éretlen jackfruit, avagy zöld jackfruit felhasználása teljesen máshogy történik. A zöld, keményebb, rostos állagú jackfruit hús nagyobb szerepet kap a sós ételek elkészítése során: kifejezetten népszerű a vegán konyha rajongótáborában, ugyanis elkészítve a jackfruit textúrája a húséra emlékeztet. Ebben az állapotban az ételnek abszolút nincs gyümölcsíze, nem édes, hanem inkább rostos, könnyen fűszerezhető.

Milyen ízű a jackfruit?

A jackfruit íze attól függően változik, hogy a gyümölcs milyen érési szakaszban jár. Az éretlen jackfruit íze semleges, az érett jackfruit íze pedig azokat, akik már kóstolták, leginkább az őszibarack, a mangó, az ananász és a banán furcsa keverékére emlékezteti, de megvan a maga sajátos, egyedülálló aromája is.

Friss jackfruit VS jackfruit konzerv

Ha főzni szeretnénk valamit jackfruit használatával, azt javasoljuk, ne kutassunk a friss gyümölcs után, mert nagyon nehéz beszerezni, válasszuk inkább a jackfruit konzerv verzióját. A jackfruit konzerv esetében ugyanaz a helyzet, mint bármilyen más konzervált élelmiszernél: habár a konzervből kibontott alapanyag nem ugyanolyan, mint a friss, egy jackfruit recept elkészítése során a konzerválás nem csökkenti észrevehetően a jackfruit élvezeti értékét. Vásárláskor legyünk résen: az étel jellegétől függ, hogy éretlen jackfruit konzerv vagy érett jackfruit konzerv kell-e hozzá.

Jackfruit - hol lehet kapni?

A jackfruit konzerv, vagy előre csomagolt gyümölcs formában sokkal könnyebben beszerezhető, mint a ritka friss jackfruit: megkaphatjuk azt a drogériákban a különleges élelmiszerek között, vegán szaküzletekben, vagy egyszerűen beszerezhetjük az interneten. Ha egy jackfruit recept rendszeresen felüti a fejét a konyhánkban, javasoljuk az internetes beszerzését, ami sokkal inkább pénztárcabarát megoldás.

Jackfruit ár

Jackfruit konzerv ár: 1.600-1.800 Ft/kg (attól függően, hogy pulled jackfruit konzerv vagy kockázott jackfruit konzerv kerül a kosárba).

Jackfruit mint vegán hús

Mivel az éretlen jackfruit a sütés-főzés során is megőrzi szálas, rostos állagát, a vegán konyha egyik legnépszerűbb alapélelmiszerévé vált, mint 100%-ban növényi eredetű húspótló szer. A jackfruit felhasználása a vegán konyhában rendkívül sokszínű: gyakran készül belőle édes vagy sós ízvilágú vegán ragu, jackfruit fasírt, saláta- vagy pizzafeltét, vagy éppen jackfruit burger, amiben a jól ismert húspogácsa helyett csak növényi hozzávalók és természetesen a jackfruit kapják a főszerepet. A jackfruit mindemellett népszerű eleme a vegetáriánus BBQ ételeknek és gyakori szendvicsalapanyag, a „pulled-pork” szendvicsek vegán megfelelője.

Jackfruit magyarosan? Igen!

A magyar konyha jellegzetessége, hogy szinte semmilyen fogásból nem maradhat ki a hús – vagy mégis? Igen, ugyanis a jackfruit receptek könnyen variálhatóak és szinte bármilyen ételhez felhasználhatjuk húspótlóként. Készíthetünk zöld jackfruit húsból pörköltet, ragut, de a jackfruit alkalmas még magyaros fűszerezésű fasírt vagy jackfruit töltött káposzta készítésére is. Bármit megvalósíthatunk ezzel a trópusi különlegességgel, de nézzünk hozzá egy példát is, mégpedig egy vegetáriánus burger formájában!

Jackfruit recept: jackfruit burger 4 főre

A burger összeállításához:

  • 4 db hamburgerzsemle
  • 2 fej lilahagyma
  • 4 szelet sajt
  • 2 db paradicsom
  • 4 db salátalevél

A jackfruit „húshoz”:

  • 400 g éretlen jackfruit (konzerv, „pulled”)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 200 g fehér káposzta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 ml Worcestershire szósz
  • 50 ml olívaolaj
  • 1 ek füstölt őrölt pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint

A szószhoz:

  • 6 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • 2 ek ketchup
  • 1 tk őrölt kapor
  • 1 ek kapribogyó (aprítva)

A jackfruit burger elkészítése

  1. Állítsuk össze a jackfruit burger töltelékét: aprítsuk finomra a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, majd dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a vékonyra gyalult káposztát és a felcsíkozott répát, majd ízesítsük Worcestershire szósszal, paprikával, sóval és borssal.
  2. Amikor a káposzta és a répa megpuhult, adjuk hozzá a jackfruit konzerv tartalmát lé nélkül. Ízlés szerint ízesítsük tovább, majd sűrű kevergetés mellett főzzük addig, míg meg nem puhul. Ha a levét elfőtte, a jackfruit pedig puha, a „vega hús” készen áll a burgerbe töltésre.
  3. Keverjük össze a szósz hozzávalóit egy kis fazékban, majd ha felforrt, vegyük le a tűzről.
  4. Vágjuk ketté a hamburgerzsemléket, majd serpenyőben a vágott felükkel lefelé pirítsuk meg őket. Ez után mindegyik burgerbe tegyünk egy salátalevelet, néhány karika hagymát, paradicsomot, jackfruit-ot, sajtot, és locsoljuk meg alaposan a szósszal is.
  5. Kínáljunk mellé sült krumplit, vagy sült édesburgonyát.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gyümölcs

trópusi növények

hamburger

vegán

vegetáriánus

recept

receptek

gasztro