Idén is lesz torkos csütörtök: ezekben a vidéki éttermekben ehetsz féláron - itt a lista!

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Idén is lesz torkos csütörtök: ezekben a vidéki éttermekben ehetsz féláron - itt a lista!

Korábban tíz éven át a Magyar Turizmus Zrt. szervezte országos szinten a torkos csütörtököket, de a központi szervezés 2016-ban megszűnt. Azóta nincs zajos kampány a télűző, akciós eszem-iszom körül, a vendéglátóhelyekre van bízva, ki ajánl ilyent. Idén viszont újra lehet szabadon torkos csütörtöközni!

A torkos csütörtökről az elmúlt két évben szó sem lehetett, a szektor életét 2020 óta, pont a márciusi éledező tavaszi időszakban, kijárási korlátozások és kényszerű zárlatok nehezítették. Most újra március van, ma épp hamvazószerda, ami különleges vízválasztó nap a keresztény kultúrkörben. Vége a farsangnak, kezdődhet a húsvét előtti 40 napos böjti időszak, amit hagyományosan holnap azért egy falánk csütörtökkel szakíthatunk meg. Bár az omikron még mindig tarol a magyar vidéken is, a vírus miatt most különösebb korlátozások nem rondítanak bele az idei torkos csütörtökbe, amely idén március 03-án, azaz holnap lesz esedékes.

Míg korábban tíz éven át a Magyar Turizmus Zrt. szervezte országos szinten a torkos csütörtököket, ez a központi szervezés 2016-ban megszűnt. Azóta nincs zajos kampány a télűző, akciós eszem-iszom körül, a vendéglátóhelyekre van bízva, ki ajánl ilyent. Emiatt is lehet, hogy idén már jóval nehézkesebb megtalálni a résztvevő vendéglátóhelyeket, mivel a korábbi évekkel ellentétben se központi honlapot, se interaktív térképet, se összegző listát nem találni. Hogy mégse maradjunk torkos csütörtök nélkül, a Hellovidék szubjetív listát készített, amiben pár vidéki helyszínt összegyűjtött!

De honnan a torkos csütörtök, mit érdemes tudni róla?

A hagyomány szerint a húshagyó kedd (ami a farsangi időszak vége) után hamvazószerdával indul a böjt. A néphagyomány szerint Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy hamvazó szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt egy napra húst fogyasztani, hogy legyen lehetőség a farsangi maradékok elfogyasztására. De hívhatjuk zabálócsütörtöknek, kövércsütörtöknek, tobzódócsütörtöknek, vagy ahogy mifelénk mondják Nyugat-Magyarországon kisfarsangnak is! A lényeg ugyanaz lesz, hogy a nagyböjt előtt még egyszer szabadon teletömhetjük magunkat.

A torkos csütörtökön éttermekben és vendéglátóhelyeken fele áron ehetünk, de nemcsak éheseknek szól ez a gasztronómiai kaland! Az éttermi kínálat, míg a koronavírus-járvány le nem csapott, évről évre szélesedett: a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig országszerte több száz étterem közül választhattak az érdeklődő ínyencek. Valamennyi korábbi akció értékelése azt mutatta, hogy ezeken a napokon a részt vevő vendéglátóhelyek túlnyomó többségénél nemcsak a vendégforgalom emelkedett, hanem a bevételük is növekedett annak ellenére, hogy 50 százalékos kedvezményt nyújtottak. Az étteremtulajdonosok túlnyomó többsége kedvező forgalmi adatokról és a vendégek pozitív visszajelzéseiről számolt be.

Idén is lesz Torkos Csütörtök: mutatjuk, hol ehetsz féláron

1. A kőszegi struccban is féláron falatozhatsz:

2. A Lovászi Kantin mindig jó hely:

3. Tatabányán vár a Spejz:

4. Balatonlelle sem maradat ki:

5. Révfülöpön két napon át tart a dáridó:

6: Gasztrokaland Füzesabonyban:

7. Torkos Csütörtök Garábon:

8. Torkoskodás Szelestén:

9. Gyulán a Csíki sör mellé ezt kínálják:

10. Vágon is lesz torkoskodás:

10+ 1 Középkori lakomázás Egerben:

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hamvazószerda

torkos csütörtök

vidéki éttermek

gasztro