Mostantól 14%-kal kevesebb műanyagból készül számos szeletelt PICK szalámi csomagolása (x)

HelloVidék   
  Megosztom
Mostantól 14%-kal kevesebb műanyagból készül számos szeletelt PICK szalámi csomagolása (x)

A műanyagszennyezés az egyik legjelentősebb globális környezetvédelmi problémává vált az elmúlt években. Csak a pandémia alatt 8 millió tonna műanyaghulladék keletkezett világszerte és ebből mintegy 25 ezer tonna került a természetes vizeinkbe.¹


Bizakodásra adhat okot, hogy ezzel párhuzamosan nőtt a fogyasztói tudatosság; a lakosság környezethez, egészségmegőrzéshez és táplálkozáshoz kapcsolódó hozzáállása a világjárvány következtében megváltozott. Az új, tudatos fogyasztó kevesebb, de minőségibb termékeket választ, nem pazarol, fenntartható forrásból származó árucikkek mellett dönt, nem vásárol egyszer használatos műanyagot és kerüli a „túlcsomagolt” termékeket.²

A rendszerszintű változás eléréséhez azonban teljeskörű gazdasági, politikai, társadalmi összefogásra van szükség, amihez elengedhetetlen a vállalati felelősségvállalás. A PICK felelős magyar tulajdonú húsipari márkaként fontosnak tartja, hogy kivegye a részét a műanyaghulladékok csökkentésére irányuló kezdeményezésekből.


A műanyagra szükség van, de kevesebb is elég belőle

A 2018-ban kezdődő fejlesztések eredményeképpen a szeletelt PICK szalámik csomagolásához használt műanyag mennyiségét két év alatt 60 tonnával mérsékelték, köszönhetően a fóliavastagságok csökkentésének. Ezáltal a hazai húsiparban elsők között tettek jelentős lépéseket a műanyagszennyezés csökkentéséért úgy, hogy eközben termékeinek íze, minősége és mennyisége változatlan maradt.

Mindez azért is szükségszerű, mert az Európában megtermelt műanyagok csaknem 40%-át a csomagolóanyagok gyártásához használják fel.³

Bár a műanyag csomagolás alapvető fontosságú a hústermékek védelmében és eltarthatóságuk meghosszabbítása miatt, csomagolásfejlesztési szakértőink elkötelezetten dolgoznak azon, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyagot használjunk fel termékeinkhez, hogy azok környezetkímélőbb módon kerüljenek a boltok polcaira. A fejlesztéseink által fogyasztóink is biztosak lehetnek abban, hogy kedvenc PICK szalámi termékeik megvásárlásával a jövőben kevésbé terhelik környezetüket” – mondta el Haluska Adrienn, a Pick Szeged Zrt. fejlesztési és minőségirányítási igazgatója.

És ez még nem minden

A PICK a jelenleg kapható legtöbb szeletelt szalámi termékének tálcaméretét 3 centiméterrel csökkentette, és ezzel további 14%-kal mérsékelte az ezen termékek csomagolásához felhasznált műanyag mennyiségét. Így kevesebb plasztik csomagolóanyag kerülhet a szemétlerakókba, miközben hatékonyabbá vált a termékek szállítása is. A vállalat azonban ennyivel még nem elégszik meg, végső célja ugyanis az, hogy 2023-ig a papíralapú csomagolásait is 30%-kal csökkenti, 5 éven belül pedig csak 100%-ig újrahasznosítható csomagolású szeletelt tálcás termékeket fog forgalmazni.

Ha olyan terméket vásárolunk, amelynek csomagolása kevesebb műanyag felhasználásával készült, máris egy nagy lépést tehetünk afelé, hogy óvjuk környezetünket.

A 14%-os műanyag csökkentés csak a Less Plastic pecséttel ellátott szeletelt PICK szalámikra érvényes.
[¹] Forrás: PNAS https://www.pnas.org/content/118/47/e2111530118
[²] Forrás: Store Insider 2021/december http://storeinsider.hu/kereskedo/cikk/mainstream_lett_a_tudatos_fogyasztas
[³] Forrás: Európai Parlament https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20181212STO21610/a-muanyag-hulladek-mennyisege-es-ujrahasznositasa-az-eu-ban-infografika

(x)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pick

műanyag

újrahasznosítás