Mostantól 14%-kal kevesebb műanyagból készül számos szeletelt PICK szalámi csomagolása (x)

HelloVidék   
  Megosztom
Mostantól 14%-kal kevesebb műanyagból készül számos szeletelt PICK szalámi csomagolása (x)

A műanyagszennyezés az egyik legjelentősebb globális környezetvédelmi problémává vált az elmúlt években. Csak a pandémia alatt 8 millió tonna műanyaghulladék keletkezett világszerte és ebből mintegy 25 ezer tonna került a természetes vizeinkbe.¹


Bizakodásra adhat okot, hogy ezzel párhuzamosan nőtt a fogyasztói tudatosság; a lakosság környezethez, egészségmegőrzéshez és táplálkozáshoz kapcsolódó hozzáállása a világjárvány következtében megváltozott. Az új, tudatos fogyasztó kevesebb, de minőségibb termékeket választ, nem pazarol, fenntartható forrásból származó árucikkek mellett dönt, nem vásárol egyszer használatos műanyagot és kerüli a „túlcsomagolt” termékeket.²

A rendszerszintű változás eléréséhez azonban teljeskörű gazdasági, politikai, társadalmi összefogásra van szükség, amihez elengedhetetlen a vállalati felelősségvállalás. A PICK felelős magyar tulajdonú húsipari márkaként fontosnak tartja, hogy kivegye a részét a műanyaghulladékok csökkentésére irányuló kezdeményezésekből.


A műanyagra szükség van, de kevesebb is elég belőle

A 2018-ban kezdődő fejlesztések eredményeképpen a szeletelt PICK szalámik csomagolásához használt műanyag mennyiségét két év alatt 60 tonnával mérsékelték, köszönhetően a fóliavastagságok csökkentésének. Ezáltal a hazai húsiparban elsők között tettek jelentős lépéseket a műanyagszennyezés csökkentéséért úgy, hogy eközben termékeinek íze, minősége és mennyisége változatlan maradt.

Mindez azért is szükségszerű, mert az Európában megtermelt műanyagok csaknem 40%-át a csomagolóanyagok gyártásához használják fel.³

Bár a műanyag csomagolás alapvető fontosságú a hústermékek védelmében és eltarthatóságuk meghosszabbítása miatt, csomagolásfejlesztési szakértőink elkötelezetten dolgoznak azon, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyagot használjunk fel termékeinkhez, hogy azok környezetkímélőbb módon kerüljenek a boltok polcaira. A fejlesztéseink által fogyasztóink is biztosak lehetnek abban, hogy kedvenc PICK szalámi termékeik megvásárlásával a jövőben kevésbé terhelik környezetüket” – mondta el Haluska Adrienn, a Pick Szeged Zrt. fejlesztési és minőségirányítási igazgatója.

És ez még nem minden

A PICK a jelenleg kapható legtöbb szeletelt szalámi termékének tálcaméretét 3 centiméterrel csökkentette, és ezzel további 14%-kal mérsékelte az ezen termékek csomagolásához felhasznált műanyag mennyiségét. Így kevesebb plasztik csomagolóanyag kerülhet a szemétlerakókba, miközben hatékonyabbá vált a termékek szállítása is. A vállalat azonban ennyivel még nem elégszik meg, végső célja ugyanis az, hogy 2023-ig a papíralapú csomagolásait is 30%-kal csökkenti, 5 éven belül pedig csak 100%-ig újrahasznosítható csomagolású szeletelt tálcás termékeket fog forgalmazni.

Ha olyan terméket vásárolunk, amelynek csomagolása kevesebb műanyag felhasználásával készült, máris egy nagy lépést tehetünk afelé, hogy óvjuk környezetünket.

A 14%-os műanyag csökkentés csak a Less Plastic pecséttel ellátott szeletelt PICK szalámikra érvényes.
[¹] Forrás: PNAS https://www.pnas.org/content/118/47/e2111530118
[²] Forrás: Store Insider 2021/december http://storeinsider.hu/kereskedo/cikk/mainstream_lett_a_tudatos_fogyasztas
[³] Forrás: Európai Parlament https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20181212STO21610/a-muanyag-hulladek-mennyisege-es-ujrahasznositasa-az-eu-ban-infografika

(x)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pick

műanyag

újrahasznosítás