Évek óta ez a street food kaják királya, mégis nehéz elkészíteni: mutatjuk, mi lehet a titka

HelloVidék   
  Megosztom
Évek óta ez a street food kaják királya, mégis nehéz elkészíteni: mutatjuk, mi lehet a titka

A hamburger évek óta az egyik legnépszerűbb étel a világon, az Egyesült Államokban egy főre vetítve átlagosan heti 2,5 darab fogy, ami évente csaknem 50 milliárd darabot jelent. Állandó vita tárgya mind a profi séfek, mind a laikus hobbiszakácsok körében, hogy milyen is a nagybetűs hamburger. A legtöbben a jó minőségű marhahúst és a házi készítést tartják a felejthetetlen ízélmény kulcsának, de ne feledkezzünk meg a zsemléről és a további hozzávalókról sem. A Gorenje összegyűjtötte, miben rejlik a tökéletes házi hamburger titka, hogy felejthetetlenné tegyük a nyári grillezéseket!

A hamburger eredete a Római Birodalomig vezethető vissza, ugyanis már akkor is létezett a hamburger steakhez hasonló étel. Bár általában leginkább Amerikához kötjük, valójában Németországból – ahogy neve is mutatja – Hamburgból származik. A 19. századi kivándorlási hullámmal került a tengerentúlra, és többek között a gyorsétteremláncoknak köszönhetően vált népszerűvé, annyira, hogy május 28-án a világnapját is ünnepeljük.

Ma már számos fajtáját fogyasztjuk: nemcsak klasszikusan marhahússal, hanem csirke- vagy akár pulykahússal is készülhet, sőt még a húsmentes verzióból is találunk bőven az éttermek kínálatában. Változatos feltétekkel sosem lesz unalmas étel, hiszen az alapkoncepció szinte bármilyen ízvilágban működik. Mint a legtöbb fogásra, a hamburgerre is érvényes, hogy frissen, otthon készítve az igazi, ezért összegyűjtöttük a házi hamburger 5 titkát, hogy szuper csemegével kényeztethessük magunkat vagy vendégeinket.

Megfelelő darálás, tökéletes zsírtartalom

Bár már a vegák és vegánok számára ideális húsmentes variációk is hódítanak a gasztronómiában, a legtöbben a klasszikus marhahúspogácsára esküsznek, ha hamburgerről van szó. A tökéletes húspogácsához tilos előre ledarált húst venni, minél frissebben daráljuk, annál jobb lesz ugyanis a végeredmény. Érdemes otthon saját húsdarálóval végezni a folyamatot, hiszen így pontosan tudni fogjuk, mi kerül a tányérunkra. Az is segítség lehet, ha olyan készülékkel dolgozunk, amiben hátramenet-kapcsoló is van, ez ugyanis segít elakadás esetén, továbbá valódi időmegtakarítást jelent, ha sok kötőszövetet tartalmazó húst próbálunk ledarálni. Nagyon fontos a hús minősége és a zsírtartalma is: az ideális arány körülbelül 20 százalék.

Ne dolgozzuk túl!

Az igazi hamburger-húspogácsa törődést igényel, a legtöbbet pedig azzal teszünk érte, ha nem gyúrjuk órákig, minél inkább dolgozunk ugyanis a hús formázásán, annál nagyobb eséllyel kapunk rágós, gumis állagot. Egy kis só és bors kerülhet a felszínére, de komolyabb fűszerezés sem szükséges, hiszen ez majd a további hozzávalók feladata lesz. A darálás mellett a legfontosabb szerepe a sütésnek van: az ideális, szaftos állagért a húspogácsát forró serpenyőben vagy grillen oldalanként egy percig süssük, de érdemes figyelni a hús fajtájára és vastagságára, ezek ugyanis befolyásolhatják az időtartamot. Ha már itt a nyár, érdemes kihasználni a lehetőséget, és ha van teraszunk vagy kertünk, a szabadban elkészíteni a legjobb recepteket, hiszen mi sem hangulatosabb, mint egy közös grillezés a barátokkal vagy a családdal.

Amikor a külső is számít

Az aranybarna, kívül ropogós, de belül mégis puha zsemle a hamburger kulcsösszetevője. A friss házi buci minden pékség kínálatát übereli, ráadásul egészségesebb, teljeskiőrlésű, laktóz- és gluténmentes, akár vegán változatot is könnyebben és olcsóbban készíthetünk otthon. Akármelyik verziót is választjuk, fogyasztás előtt érdemes serpenyőben, kevés vajon megpirítani a zsemle belső oldalait, aztán pakolhatjuk bele a lényeget!

Kísérletezzünk zöldségekkel!

A marhaburgert finomabbá és egyben egészségesebbé is tehetjük, ha zöldségekkel turbózzuk fel: nyáron szezonális grillezett zöldségekkel, télen savanyúsággal, hagymalekvárral operálhatunk. A húsimádóknak biztosan nehéz elképzelni egy hamburgert hús nélkül, de a vegetáriánusok és vegánok nagy örömére már számos alternatívát kóstolhatunk a vendéglátóhelyeken is, otthon pedig csak a képzelet szabhat határt a vega burgervariációknak! Örök kedvenc a grillezett sajtos hamburger, de hódítanak a zöldségpogácsák is, melyek csicseriborsó, bab, lencse, édesburgonya alappal további zöldségekkel vagy tofuval és szejtánnal is isteniek.

A tökéletes hamburgerszósz

Ahány ház, annyi hamburgerszósz, de a változatos receptek azért a legfontosabb alapanyagokban egyeznek: majonéz (lehetőleg házi), paradicsomszósz (akár ketchup, akár püré), ecet vagy citromlé, só és bors. A hagyományos szósz csemegeuborkával készül, de kerülhet bele mustár, pirospaprika, fokhagyma, worchester szósz és barnacukor is. A hamburger akkor jó, ha a szósz ízesíti és szaftossá teszi, de nem áztatja el a zsemlét és nem dominál túlzottan ízben sem.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hamburger

recept

hamburger recept

grillszezon