Ezek az idei nyár legtutibb zöldséges receptjei: kánikulában csak így érdemes főzni

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek az idei nyár legtutibb zöldséges receptjei: kánikulában csak így érdemes főzni

A nyári hőségben az utolsó dolog, amire vágyunk, hogy a tűzhely felett izzadva órákig küzdjünk a másnapi ebédért, még ha a növekvő alapanyagárak miatt meg is éri többet főzni. Szerencsére nyáron a szervezetünk is kevésbé kívánja a nehéz ételeket, sokkal jobban esnek ilyenkor a könnyed zöldséges, akár főzés nélkül elkészíthető fogások. Érdemes tehát kihasználni a paprika- és paradicsomszezont, és beszerezni vagy akár otthon termeszteni a friss zöldségeket, amelyek nemcsak ízletes frissítők lesznek a forró nyári napokon, de az egészséges étrend fenntartásához is elengedhetetlenek. A DélKerTÉSZ szakértői összegyűjtötték a legegyszerűbb zöldséges recepteket a kánikulára!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő zöldség- és gyümölcsbevitel, amellyel nemcsak a különböző szív- és érrendszeri betegségeket előzhetjük meg, de még a várható élettartamunk is magasabb lehet. A magyarok azonban az uniós átlaghoz képest is kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek. Ha egy kis változatosságra vágyunk, a nyár slágerei, a paradicsom és a paprika kiváló alapanyagok, amelyekből megszámlálhatatlan kombinációban készíthetünk finom és egészséges ételeket.

Percek alatt, főzés nélkül

Akár snackként, akár köretként vagy szendvicsben fogyasztjuk, a friss hazai paprikával és paradicsommal biztosan nem lövünk mellé, pláne, ha az ételek minősége, vitamintartalma is fontos szempont. A zöldségeknek ráadásul most van a szezonja, így a nyári időszakban hatalmas a választék – érdemes tehát betárazni, több fajta kombinálásával ugyanis még változatosabb ízvilágot kölcsönözhetünk a legegyszerűbb ételeknek is.

Ha növelni szeretnénk a zöldségfogyasztásunkat, de nem akarunk sok időt eltölteni a főzéssel, akkor a legkézenfekvőbb megoldás a saláta. Sokféleképpen használható, frissítő menü lehet, amely a főfogások nagy részéhez is remekül passzol, de a rengeteg szezonális zöldségnek köszönhetően akár önmagában is kitesz egy fogást. Alapnak használhatjuk az említett paprika- és paradicsomfajták bármelyikét, uborkát, fejessalátát, ezeket pedig ízlés szerint vegyíthetjük további zöldségekkel. Ha extra fehérjetartalomra vágyunk, akkor babot, csicseriborsót, egyéb hüvelyeseket vagy tofut adjunk hozzá, ha a vas- és vitamintartalmát növelnénk, akkor céklával, spenóttal vagy brokkolival egészítsük ki. Főtt tojással, húsokkal vagy hallal is feldobhatjuk salátánkat ízlés szerint. A nyári zöldségeket pedig érdemes télre is eltenni, az aszaláshoz például nincs szükség drága gépekre sem, és át tudjuk menteni például a paradicsomkészletünket a téli időszakra is.

Hűsítő zöldségleves az igazán meleg napokra

A méltán híres és népszerű gazpacho – a spanyol és dél-amerikai konyha klasszikusa –, nem csak azért telitalálat, mert főzés nélkül rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul még krémes és laktató fogást kapunk végeredményül. Az étel lelke a paprika és a paradicsom, ezért mindenképpen a lehető legfrissebb, legérettebb és legízesebb zöldségeket válasszuk, ha igazán jót akarunk enni. Kombinálhatunk különféle fajtákat is a zöldségekből: ha édes ízre vágyunk, a fürtös paradicsom mellett használjunk koktél- és datolyaparadicsomot, de vegyíthetjük a kaliforniai és pritaminpaprikát is, sőt egy kis hegyes erős paprikával is feldobhatjuk a levest, ha a pikánsabb ízvilág áll közelebb hozzánk.

Készítsünk szószt házilag!

Sokan választják az üveges paradicsomszószt a házi készítésű helyett, pedig utóbbi nemcsak finomabb és egészségesebb, de az elkészítése sem akkora macera, mint amekkorának tűnik. Első lépésként dobjuk forró vízbe a paradicsomokat, hogy könnyen meg tudjuk hámozni őket, majd turmixoljuk sűrű piros pürévé a friss zöldségeket. Dinszteljünk vörös- és fokhagymát egy tálban, majd adjuk hozzá a paradicsomszószt, és fűszerezzük ízlés szerint. Ezután főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. A házi szósz felhasználása csak fantáziánkon múlik: tésztára, rizottóra és húsokhoz is kiváló, de akár mártogatósként is fogyaszthatjuk.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztro

délkertész

recept

kánikula