Kidobott pénz, ha rosszul tárolod az őszi gyümölcsöket: mutatjuk, hogy nem végzik kukában

HelloVidék   
  Megosztom
Kidobott pénz, ha rosszul tárolod az őszi gyümölcsöket: mutatjuk, hogy nem végzik kukában

Az ősz kifejezetten a termésbetakarítás, a raktározás időszaka. Akinek viszont nincs házi kertje, azok most nagy tételben vásárolják meg kedvenc gyümölcseiket a piacokról, boltokból, áruházakból. Persze gyakorta megesik, hogy a felvásárolt termény romlásnak indul a helytelen tárolás miatt. Kidobott hulladékaink nagy része ugyan még mindig az ételmaradékok képzik, de szorosan ezután a zöldségek és gyümölcsök jönnek. Pedig az alapvető cél, hogy gyümölcseinket minél nagyobb tápértékben, eredeti állapotban és lehetőleg minél kevesebb veszteséggel megőrizzük. Ráadásul a megfelelő tárolással rengeteget spórolhatunk. Mégis, hogyan tároljuk akkor őket, hogy ne végezzék kukában? Mutatunk néhány hasznos tippet!

2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) harmadik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése során. A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon a magyar lakosság élelmiszerpazarlását. A kutatók eddig 3 alkalommal, 2016-ban, 2019-ben és 2021-ben mérték meg EU-s módszertan alapján a szilárd és folyékony halmazállapotú élelmiszerhulladékokat a háztartásokban. Az első, 2016-os adatok szerint a magyarok fejenként évi 65,5 kg élelmiszerhulladékot „termeltek” évente, amelynek mintegy fele, 33,1 kg volt a tényleges pazarlás. A pazarlás, vagyis a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 2019-re 31,9 kg-ra mérséklődött, a legfrissebb adat pedig 25,2 kg.

A mérések tehát javuló tendenciát mutatnak. Különösen látványos eredményt értünk el a pékáruknál: 5 év alatt fejenként 3,1 kg-mal sikerült csökkenteni az éves elpazarolt kenyér, kifli és zsemle mennyiségét, de a készételekkel is sokkal takarékosabban bánunk, e kategóriában a csökkenés 2,6 kg/fő/év volt.

A magyarok egyre tudatosabban bánnak az élelmiszerekkel. Az összes élelmiszerpazarlása azonban még így is tetemes, évi 245.000 tonna. A feleslegesen megvásárolt élelmiszerekből további 450.000 ember lakhatna jól egy éven keresztül napi 3 bőséges étkezéssel számolva. Ezért is kiemelten fontos a folyamatos edukáció, amelyben hatékony segítséget nyújtanak a Nébih Maradék nélkül programjának felületei. A legfrissebb pazarlás-megelőző tippgyűjtemény már elérhető a program weboldalán.

A tudatossággal sokat spórolhatunk

A jelenlegi élelmiszerárak mellett egy átlagos magyar állampolgár évente 35 000 Ft értékű élelmiszert pazarol el. A kutatásból az is kiderült, hogy,

Az ősz kifejezetten a termésbetakarítás, a raktározás időszaka. Akinek viszont nincs házi kertje, azok most nagy tételben vásárolják meg kedvenc gyümölcseiket a piacokról, boltokból, áruházakból. Persze gyakorta megesik, hogy a felvásárolt termény romlásnak indul a helytelen tárolás miatt. Pedig az alapvető cél, hogy gyümölcseinket minél nagyobb tápértékben, eredeti állapotban és lehetőleg minél kevesebb veszteséggel megőrizzük. Ráadásul a megfelelő tárolással rengeteget spórolhatunk.

Mégis, hogyan tároljuk akkor őket, hogy ne végezzék kukában? Mutatunk néhány hasznos tippet!

  • Ha almát rakunk el télire, akkor jó ha tudjuk, hogy a közepes vagy kisebb méretűek jobban elállnak, mint a nagy, ugyanakkor a már beérett, vagy túlérett alma tárolásra nem alkalmas. Az almát - ha tehetjük - földes helyiségben, száraz, szellős pincében, vagy kamrában, rácson, vagy ládákban tároljuk. A legjobb, ha 4 fokos hőmérsékleten tartjuk, de a páratartalomra is figyeljünk oda. A ládában levő almát havonta egyszer válogassuk át, és a hibásakat vagy a túléretteket mindig távolítsuk el. Ugyanakkor ha nincs pincénk, akkor az erkély is megfelelő lehet az alma tárolására, de csak akkor, ha meg tudjuk védeni a fagytól.
  • A körtét a tárolás előtt ugyanúgy át kell válogatni, mint az almát, és szintén csak a hibátlan téli körte alkalmas tárolásra. A körte tárolásánál azonban a 6-8 fokos hőmérséklet is megengedett. A körtét ugyanakkor nem ládában, hanem egy vagy két sorosan polcon, vagy nyitott papír dobozban kell tárolni.
  • Az áfonya egy hétig is eláll a hűtőben, csak ne érje víz, ne mossuk meg. Elég lesz közbetlenül fogyasztás előtt. Így elkerülhetjük a penészedést.
  • Ugyan így a szőlő: mosatlanul, esetleg műanyag zacskóban egy hétig eláll a hűtőben.
  • A szilva esetében a kevésbé érett terményt szobahőmérsékleten érdemes tárolni, ha érett, akkor nejlonzacskóban a hűtőben 3-5 napig is eláll.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

nébih

gyümölcs

gyümölcstárolás

gyümölcsök

élelmiszer tárolás

tárolás

tárolási módszer

pazarlás

rendszerezés

élelmiszermentés