Fillérekből elkészül otthon: íme az ízletes gyógynövényes cukorka köhögés ellen

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Fillérekből elkészül otthon: íme az ízletes gyógynövényes cukorka köhögés ellen

Ilyenkor, ősszel a nátha és az influenza gyakori vendég lehet a háztartásokban, de a kellemetlen torokfájást és köhögést házi praktikákkal is orvosolhatjuk, sőt meg is előzhetjük a kellemetlen tünetek jelentkezését. Nincs más dolgunk, mint hogy készítsünk egy adalékanyagmentes, egészséges cukorkát otthon néhány gyógynövény felhasználásával, amit szinte fillérekből megtehetünk, különösen, ha van otthon pár cserép fűszernövényünk. Sok otthon is termő gyógynövény alkalmas arra, hogy a megfázásos időszakban akár megelőzés céljából, akár már a meglévő köhögés csillapítására felhasználjuk. Köztudottan ilyen a kakukkfű, a pemetefű, a lándzsás útifű, de ezúttal a zsályát mutatjuk be, és a videóból az is kiderül, hogyan készítsünk belőle gyógycukorkát. 

Hazánk igazi gyógy- és fűszernövény nagyhatalom, a Kárpát-medence fekvése rendkívül kedvező éghajlatán kiválóan megteremnek. Ezek közül a legtöbbet cserépben is megvásárolhatjuk, és a konyhánkban is nevelhetjük őket, miután átültettük a megfelelő talajba.

Magyarországon számos gyógynövény terem, kedvez nekik a Kárpát-medence fekvése, éghajlata. Míg azonban a rendszerváltás időszakában az évi 20 ezer tonnát közelítette az exportunk, napjainkra ez néhány ezer tonnára zsugorodott. Problémát jelent az ágazatban a munkaerőhiány és a termőterületek csökkenése is. A gyógy-, fűszer-, aroma- és ipari növények gyűjtése és termelése éves szinten közel 8-10 milliárd forintot tesz ki. A gyógynövényteák, gyógytermékek és más gyógynövény alapanyagú készítmények, például étrend-kiegészítők, kozmetikumok összforgalma éves szinten nagyjából 40-50 milliárd forint. 2019-es adat szerint Magyarországon 100-120 rendszeresen használt gyógynövényfaj van, az aktív hatóanyagot tartalmazó részek több ezer tonnát tesznek ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint.

A klímaváltozás nagy nyertesei a gyógy- és fűszernövények lehetnek, amelyek a fajok sokfélesége miatt könnyen alkalmazkodnak a változó éghajlathoz

- olvasható az éghajlatváltozás Kárpát-medencére gyakorolt esetleges hatásait vizsgáló ITM-jelentésből, amiről korábban írtunk.

Belföldi és külföldi értékesítés

A gyógy-, fűszer-, aroma- és ipari növények gyűjtése és termelése éves szinten közel 8-10 milliárd forintot tesz ki. A gyógynövényteák, gyógytermékek és más gyógynövény alapanyagú készítmények, például étrend-kiegészítők, kozmetikumok összforgalma éves szinten nagyjából 40-50 milliárd forint. 2019-es adat szerint Magyarországon 100-120 rendszeresen használt gyógynövényfaj van, az aktív hatóanyagot tartalmazó részek több ezer tonnát tesznek ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint.

A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács (GYSZT) adatai szerint Magyarországon jelenleg körülbelül 30 ezer hektáron foglalkoznak gyógynövénytermesztéssel, a legfontosabb fajok többek között a kamilla, a csipkebogyó, a homoktövis, a majoranna és a kapor, de jelentős a kerti kakukkfű, az oregánó és a citromfű termesztése is többek között.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint, az őstermelői nyilvántartás alapján hazánkban csaknem 3000 őstermelő foglalkozik ezzel a tevékenységgel, ahhoz azonban, hogy valaki belefogjon a termesztésbe, a termékek előállításába, esetleg értékesítésébe, érdemes utána nézni, hogy hivatalosan mikre is van ehhez szükség.

Hazánkban a gyógynövények termesztő területe 25-30000 hektár (2020-ban 31 304 ha volt), az előállított drogtömeg pedig 27-30 000 tonna körüli. Körülbelül 70-80 fajt gyűjtenek be a természetes élőhelyekről.

Házi köhögéscsillapító, gyógynövényes cukorka

Olcsó, adalékanyagmentes, és sok otthon is termő gyógynövény alkalmas arra, hogy a megfázásos időszakban akár megelőzés céljából, akár már köhögéscsillapításra készítsünk gyógynövényes cukorkát. A videóban ezúttal zsályából készül, de használhatunk hozzá kakukkfüvet, pemetefüvet vagy lándzsás útifüvet is.

Így készül a házi gyógynövényes cukorka

Főzzünk fel egy marék zsályát 1,5-2 dl vízzel, majd keverjünk hozzá két evőkanál barna cukrot és két evőkanál mézet. Főzzük jó sűrűre. Kanállal csepegtessük sütőpapírra kerek cukorka formában, majd hagyjuk megszáradni. Ha kihűlt, megszórhatjuk porcukorral, hogy ne ragadjanak össze, és jól záródó fém dobozban vagy üvegben felhasználásig tárolhatjuk.

@greens_of_daisy Válasz @orosz.szabo.viktoria részére Így készítem?? #gyógynövény #köhögés #torokfájás #cukorka #házilag #recept #természetes #olcsó #egészség #fy ♬ original sound - ojccccc

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyógynövény

cukorka

házi köhögéscsillapító cukorka

köhögéscsillapító

zsálya