Kihagyhatatlan csemege adventkor: házilag is elkészíthetjük a kandírozott narancsot

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Kihagyhatatlan csemege adventkor: házilag is elkészíthetjük a kandírozott narancsot

A hamarosan beköszöntő adventi időszak meghatározó gyümölcse a narancs, ami bár már egész évben kapható nálunk, mégis ilyenkor kapunk igazán kedvet a fogyasztásához. Remek csemegét készíthetünk otthon belőle, és annak ellenére is érdemes vásárolnunk néhány kilót, hogy az utóbbi hónapokban igencsak megemelkedett az ára ennek a citrusfélének is, ahogy a többi gyümölcsnek is. Videón mutatjuk, hogyan készíthetünk belőle kandírozott narancshéjat, ami a teát is kiválóan ízesíti, de süteménybe is remek hozzávaló.

Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) projekciója szerint az unió narancstermelése 6 százalékkal 6,10 millió tonnára csökkenhet a 2021/2022. gazdasági évben (október–szeptember). Spanyolországban nem változik a termésmennyiség, viszont Olaszországban várhatóan 15 százalékkal kevesebb narancsot takaríthatnak be.

A KSH adatai szerint Magyarország narancsbehozatala (döntően EU-tagállamokból) 21 százalékkal 17,1 ezer tonnára csökkent 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A Németországból érkező narancs importja 23 százalékkal 7,6 ezer tonnára, a görögországi 35 százalékkal 3,64 ezer tonnára csökkent, míg a spanyolországi 11 százalékkal 1,72 ezer tonnára nőtt. Az unión kívüli országokból, Törökországból és Marokkóból összesen 45 tonna narancs érkezett a jelzett időszakban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a narancs nagykereskedelmi ára 9 százalékkal 470 forint/ kilogrammra csökkent 2021-ben az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva. Az év első három hetében 6 százalékkal volt magasabb (520 forint/kilogramm) a narancs ára, mint egy évvel korábban.

Házi kandírozott narancshéj

Borsos ára ellenére is érdemes bevásárolni narancsból, pláne, mivel az adventi időszak egyik elengedhetetlen gyümölcse a narancs. Készíthetünk belőle házi kandírozott narancshéjat is, ami igazi téli csemege, a teát is remekül ízesíti.

A lenti videót követve bárki gond nélkül elkészítheti. Elképesztően finommá teszi a téli fahéjas-gyümölcsös teákat (cukor vagy méz helyett). Süteményeket is szuperül lehet vele ízesíteni, az adventi időszak gyümölcskenyereibe kiváló összetevő.

Hozzávalók:

  • 3db narancs, alaposan megmosott héja
  • 350 gramm cukor
  • víz
  • porcukor

Elkészítése:

  • A narancsokat alaposan megtisztítjuk, héjukat levágjuk, megtisztítjuk a fehér, keserű résztől, majd kockákra vágjuk.
  • Beletesszük egy lábasba, majd ráöntünk annyi vizet, amennyi ellepi.
  • Forrás után még 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Ezt az eljárást háromszor megismételjük.
  • Ezután 2 dl vizet öntünk rá, és hozzáadunk 350 gramm cukrot.
  • Alacsony hőfokon főzzük 2 órán át, gyakran megkevergetve, jó sziruposra.
  • Fedő alatt kihűtjük.
  • Végül porcukorba is forgathatjuk, hogy ne ragadjon össze.
  • Tegyük zárt üvegbe, és tároljuk hűtőben. Hónapokig eláll a fincsi csemege.

@arkih.melinda Házi kandírozott narancs receptjét Insta oldalamon találod. Link a profil oldalamon van. #motivation #csoda #kandírozás ♬ Relaxing Japanese-style piano song inviting nostalgia - Akiko Akiyama

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kandírozott narancshéj

narancs

narancsfogyasztás

tiktok

videó

recept

csemege

házi finomság