Testet-lelket melengetnek a hideg napokon: így lesz igazán finom, ropogós a bacon

HelloVidék   
  Megosztom
Testet-lelket melengetnek a hideg napokon: így lesz igazán finom, ropogós a bacon

A bacon igazi joker a konyhában. Segítségével egy egyszerű ételt is gazdagabbá, tartalmasabbá, laktatóbbá varázsolhatunk. A tökéletes füstös húsos, de nem zsíros ízélményhez viszont ügyelnünk kell arra, hogy minőségi alapanyaggal dolgozzunk, illetve, hogy megfelelő módon készítsük a császárszalonnát. Íme néhány jó tanács, hogy hogyan süssük, mivel párosítsuk, hogy igazi komfortot adó tésztaétel kerekedjen belőle.

Sütési praktikák

A bacont általában serpenyőben sütjük ropogósra, ilyenkor jó ha hideg serpenyőben kezdjük el sütni, máskülönben még azelőtt rágóssá válik, mielőtt a zsírja kiolvadna. Fokozatosan emelkedő hőfokon sütve a zsír lassan olvad ki, aminek köszönhetően egyenletesen sült, ropogós szalonnát kapsz majd. Sütőben sütve kicsit hosszabb ideig tart, mintha a tűzhelyen pirítanád, de jóval ropogósabb textúra érhető el. Érdemes kipróbálni a mikróban is, 4-5 percre közepes erősségen papírtörlőre fektetve sütni.

+1 tipp a teljes ízélményért

Serpenyős sütésnél a bacon pirításával kezd a főzést, majd a ropogós császárszalonnát kivéve az edényből dúsítsd a bacon zsírját egy vajjal. Ezen az alapon készítsd el a tésztát kísérő hozzávalókat vagy szószt. A bacon zsírja füstös, húsos ízt ad a többi hozzávalónak is, a vaj pedig a krémességével járul hozzá a fogáshoz.

Milyen bacont használjunk? - a szakértő segít

Ha a legjobb terméket szeretnénk vásárolni, ügyeljünk rá, hogy adalék- és színezékmentes opciót válasszunk, lehetőség szerint olyat, ami csak a sótól és a bükkfa füstöléstől kap zamatot

- tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától. A Gierlinger termékcsaládban tavaly év végén megjelent új szeletelési technikával vágott rövidebb és szélesebb bacon szeletek az oldalszalonna húsosabb részéből készülnek, így tökéletesek például az olyan tésztareceptekhez, ahol a húsos ízdominancia a fontos.

Jöjjenek a téli szürkeséget feledtető baconos tésztakombinációk, amelyhez ízlés szerint használhatunk spagettit, pennét, a csavaros fusilli vagy a masni alakú farfalle tésztát a tetejére pedig jöhet a parmezán!

Gomba és bacon

A gombát, sőt lehetőség szerint többféle gomba keverékét a baconnel együtt pirítjuk. Sót, borsot és egy kanál zöld pestot adunk hozzá. A krémes állagot vaj és egy kis tészta főzővíz hozzáadásával is elérhetjük, de tejszínnel felöntve az igazi.

Kelkáposzta és bacon – egy egészségtudatosabb megoldás

Dobjunk a pirított baconhöz először zúzott fokhagymát, kevés chilit és fenyőmagot. Néhány perc alatt pirítsuk össze, majd emeljük fel a hőfokot, és adjuk hozzá a kelkáposztát egy kevéske vízzel, fedjük le, és főzzük 3-4 percig, amíg megfonnyad. Fűszerezzük ízlés szerint és ha teljes kiőrlésű tésztával tálaljuk az extra rostbevitelt is támogatjuk.

Paradicsom, füstölt paprika és bacon

Adjunk a baconhöz a pirítás közben apróra vágott hagymát és füstölt paprika őrleményt. Öntsünk hozzá egy doboz hámozott aprított konzerv paradicsomot, forraljuk fel, és kb. 5 percig főzzük, amíg besűrűsödik, közben gyakran megkeverjük, hogy ne ragadjon le az aljára és ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Szűrjük le a tésztát, és dobjuk össze a mártással. A füstölt oldalszalonna és a paprika teljesen más ízvilágot varázsol a paradicsomból, mint, amit megszoktunk, igazi téli hangulatot ad!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek