Alig ismert csodaszer a konyhában: számos jótékony hatással bír, mégis kevesen fogyasztják

HelloVidék   
  Megosztom
Alig ismert csodaszer a konyhában: számos jótékony hatással bír, mégis kevesen fogyasztják

A kiadós, egészséges teljes kiőrlésű gabonák széles és változatos világában a bulgur minden figyelmet megérdemel. Míg itthon sokan csak ismerkednek ezzel az alapnyaggal, addig a világ számos táján változatosan használják fel különboző ételekhez, például a közel-keleti konyhákban. Sokoldalú, ízletes, és – az igazi eladási pont a stresszes és időtlen szakácsok számára – nevetségesen gyorsan elkészíthető. Gondoljunk csak bele, a bulgur elkészítése 10 percet vesz igénybe! ráadásul nem is egy zsebbenyúlós alapanyag, amit nem lehetne rendszeresen beilleszteni az étrendünkbe. Hogyan készíthetjük el? Mennyibe kerül? Miért jó a fogyasztása? Ennek jártunk most utána. 

Hogyan készíted a bulgurt?

Mivel már részben megfőtt, a bulgur gyorsan és egyszerűen elkészíthető otthon. A legtöbb bulgur 15 percnél rövidebb idő alatt teljesen megfő, de a különböző fajtákhoz eltérő főzési idő szükséges, ezért a legjobb, ha mindig ellenőrizzük a csomagoláson található utasításokat. Általában 2 csésze folyadékot és 1 csésze száraz bulgurt összekeverünk egy edényben, felforraljuk, csökkentjük a hőt, és lefedve pároljuk, amíg a bulgur megpuhul, körülbelül 12 percig. Tálalás előtt csepegtessük le a felesleges folyadékot, és tálalás előtt villával kavargassuk meg a szemeket. Ha nagyon rohansz, kifőzheted, mint a tésztát, ha pedig különösen kézenfekvő akarsz lenni, áztasd be egy éjszakára. Innentől kezdve ez egy enyhén diós, rágós, texturális üres vászon bármilyen fűszerezéshez, öntethez és körethez.

3 módszer a bulgur főzésére

A bulgurt előfőzik, ami azt jelenti, hogy csak forró vízben kell feloldani, vagy rehidratálni, a következő arányban: egy rész bulgur két rész vízhez. Kevesen tudják, de a bulgurt háromféleképpen főzhetjük:

  1. Áztatás: Egyszerűen öntsünk két csésze forrásban lévő vizet egy tálba egy csésze bulgurral, és hagyjuk állni egy órát, amíg a szemek felszívják a vizet. Ha kész, villával kevergessük meg.
  2. Főzés: Ez a módszer hasonló a rizs főzéséhez. Forralj fel két csésze vizet egy serpenyőben. Öntsünk bele egy csésze bulgurt, adjunk hozzá egy kis sót, és egy lapka vajat vagy csepegtessünk olívaolajat. Főzzük a bulgurt 15 percig, vagy amíg a víz felszívódik, és a bulgur könnyű és bolyhos nem lesz. Ezután szűrjük le a felesleges folyadékot.
  3. Egyszerűen hozzáadva egy forró ételhez: Amikor levest főzünk, egyszerűen öntsünk bele egy csésze bulgurt, és hagyjuk, hogy az ízletes húsleves magába szívja.

Hogyan tároljuk a bulgurt?

Tárolása, mint bármely teljes kiőrlésű gabonát, légmentesen záródó edényben, nedvességtől, fénytől és hőtől védve. A kamrában akár 24 hónapig is jó állapotban kell maradnia, a fagyasztóban való tárolás megkétszerezheti az eltarthatósági időt. Ha maradék bulgurról van szó, azt légmentesen záródó edényben hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolható.

Nem egy zsebbenyúlós alapanyag

  • A Spar online kínálatában a bulgur ára 319-1349 Ft az ára, attól függ mekkora kiszerelést veszünk.
  • A Tesco kínálatában 325-1269 Ft között mozog, kiszereléstől függően.
  • Az Auchan kínálatában 319-779 Ft között van az ára, szintén csomagmérettől függően.
  • Az ALDI-ban 555 Ft/csomag áron vehetjük meg.

Milyen jótékony hatással rendelkezik?

Szakemberek szerint rengeteg jótékony hatással bír a bulgur, éppen ezért érdemes a hétköznapi étrendünkbe beilleszteni. Hogy melyek ezek? Ennek jártunk utána:

Gyulladáscsökkentő hatások

A bulgur egyik legfontosabb egészségügyi előnye a gyulladáscsökkentő hatása. A bulgurliszt rendszeres fogyasztása segít enyhíteni a krónikus gyulladásokat, ezáltal számos betegség ellen véd. A kutatók megfigyelték, hogy azoknál a férfiaknál és nőknél, akik nagy mennyiségben fogyasztottak betaint, amely általában a teljes kiőrlésű lisztben megtalálható, csökkent a homocisztein koncentrációja, amely a krónikus gyulladások egyik előidézője, amelyet a cukorbetegséggel, csontritkulással, szívbetegséggel és Alzheimer-kórral hoznak összefüggésbe.

A 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentése

A bulgur gazdag forrása az ásványi magnéziumnak, amely akár 300 enzim kofaktoraként működik, amelyek közül néhány részt vesz a szervezet glükózfelhasználásában és az inzulintermelés mechanizmusában. A teljes kiőrlésű gabonák kalciummal és más egészségre jótékony tápanyagokkal is feltöltődtek, amelyek csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Alacsony glikémiás élelmiszerként rendkívül hatékony a cukorbetegség kezelésében is. A bulgurnak időbe telik, amíg lebomlik a bélben, ami a glükóz lassú és állandó felszabadulásához vezet a szervezetben, ezáltal gátolja a vércukorszint hirtelen kiugrását vagy zuhanását, ami rendkívül káros a cukorbetegségben szenvedők számára.

A metabolikus szindróma kockázatának csökkentése

Ami a szénhidrátokat illeti, fontos a megfelelő kiválasztása az egészség megőrzése és a fogyás elősegítése érdekében. A finomított szénhidrátok, például a fehér rizs és a fehér liszt, valamint az ezekből készült ételek a súlygyarapodással és a metabolikus szindróma fokozott kockázatával járnak, ami szív- és érrendszeri betegségekhez és 2-es típusú cukorbetegséghez vezet. A teljes kiőrlésű gabonák, például a bulgur fokozott fogyasztása azonban megvédi a szervezetet az olyan metabolikus szindrómák jellemzőitől, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas trigliceridszint. A bulgur fokozott bevitele csökkenti mind az inzulinrezisztencia, mind a metabolikus szindróma kockázatát.

Enyhíti a székrekedést és tisztítja az emésztőrendszert

A bulgur nem más, mint a búzakorpa, és elképesztő hashajtóként működik, amely kiüríti a salakanyagokat és a méreganyagokat az emésztőrendszerből, és rendszeresíti a bélmozgást, ami viszont enyhíti a székrekedést kialakulásának kockázatát. A rostban gazdag étrend, amely bulgurt is tartalmazott, segít enyhíteni a divertikuláris betegségek tüneteit is, mint például az émelygés, a hasi fájdalom, a puffadt has.

Csökkenti az epekő kockázatát

Az epekövek szilárd anyag apró darabjai, amelyek az epehólyagban képződnek. Ezek a kövek fokozatosan fejlődnek, mivel az epében lévő pigmentek és koleszterin sokszor kemény részecskéket alkotnak. Az epekövek két fő fajtája a pigmentkövek és a koleszterinkövek. A pigmentkövek sötétebbek, kisebbek és bilirubinból állnak. A koleszterin kövek főként sárga színűek, az epekövek körülbelül 90%-a koleszterinkövek. A bulgur búza segít csökkenteni az epekő kialakulásának kockázatát. A teljes kiőrlésű lisztben lévő oldhatatlan rostok elősegítik az élelmiszerek gyorsabb áthaladását a vékonybélben, csökkentik az epe kiválasztását, segítik az emberi szervezetet az inzulin hatékonyabb felhasználásában, és csökkentik a trigliceridek, vagyis a vérben található egészségtelen zsírok mennyiségét. Amellett, hogy mindezen jótékony hatásokat biztosítják, amelyek segítik az epekő elleni védekezést, a bulgurbúzában lévő rostok enyhíthetik a divertikuláris betegség tüneteit. A divertikuláris betegség elsősorban a vastagbelet érinti. A vastagbél a vastagbél egy kis része, amely eltávolítja a salakanyagokat a szervezetből.

Segít csökkenteni a magas vérnyomás kockázatát

Ez a bulgur egyik leghatékonyabb egészségügyi előnye. A magas vérnyomást olyan súlyos egészségügyi állapotként határozzák meg, amely szívrohamot, szélütést okozhat; szív- és érrendszeri betegségek, szívelégtelenség, veseelégtelenség és egyéb súlyos egészségügyi problémák. A magas vérnyomás gyakori jelei közé tartozik a súlyos fejfájás, hányinger, hányás, zavartság, látásváltozások és orrvérzés. A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, mint a bulgur és a zab, segítenek csökkenteni a magas vérnyomás kockázatát. A zabpehely előnyei a fogyásban jól ismertek. Az American Heart Association kutatói szerint a hosszú ideig bulgurt fogyasztóknak alacsonyabb a szisztolés vérnyomása, valamint csökken a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Amikor a szív dobog, a vért a szív artériáin keresztül az emberi test többi részébe nyomja és összehúzza. Ez az erő nyomást hoz létre az artériákban. Ezt szisztolés vérnyomásnak nevezik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bulgur

egészséges életmód

egészséges táplálkozás