Fogadjunk, így még nem kóstoltad a töltött paprikát: íme, a titkos kalotaszegi recept!

Fogadjunk, így még nem kóstoltad a töltött paprikát: íme, a titkos kalotaszegi recept!

Tóth Viktória  2024.04.19. 06:30

A magyar kultúrához és a magyar gasztronómiához még ma is szorosan kapcsolódnak a határon túli magyar vidékek értékei – nincs ez máshogy a javarészt Erdélyhez tartozó Kalotaszeg esetében sem, ahol ma is őrzik a színes magyar népi hagyományokat, nem mellesleg kiváló ételek kerülnek az asztalra. Járjunk utána, hol található Kalotaszeg és mi mindent érdemes tudni a helyi hagyományokról, a kalotaszegi szokásokról és az ízletes magyaros ételeikről!

Indul a harcsaszezon: így készül a tökéletes harcsapaprikás és sült törpeharcsa

Indul a harcsaszezon: így készül a tökéletes harcsapaprikás és sült törpeharcsa

Tóth Viktória  2024.04.12. 06:30

Áprilisban már kapnak a harcsafélék a magyar vizekben – na de mi mindent érdemes tudni ezekről a különös megjelenésű, bajuszos, ám rendkívül ízletes halakról? Milyen harcsafélékkel találkozhatunk a magyar tavakban és folyókban, mit érdemes tudni ezek horgászatáról és feldolgozásáról, és ami a legfontosabb: hogyan lehet őket elkészíteni úgy, hogy a lehető legínycsiklandóbb fogások formájában kerüljenek a családi asztalra?

Ingyen terem a tavasz ízletes, apró gombája: bárki gyűjtheti, könnyű felismerni

Ingyen terem a tavasz ízletes, apró gombája: bárki gyűjtheti, könnyű felismerni

Tóth Viktória  2024.04.05. 06:30

Az erdei, mezei gyűjtögetés szerelmesei tavasszal végre fellélegezhetnek: a szezon első gombái máris szaporodásnak indultak, mi pedig már indulhatunk is leszüretelni őket. Tudd meg, milyen ízletes gombákat kell ilyenkor a természetben keresni, milyen szabályok vonatkoznak a szabadtéri gyűjtögetésre, milyen gombafajtákat érdemes ilyenkor a kosárba tenni! Hogyan azonosítsuk be őket egyszerűen, mi mindent érdemes ezekről a finomságokról tudnunk?

Össze sem lehet hasonlítani a boltival: így készíts tökéletes fonott kalácsot húsvétra

Össze sem lehet hasonlítani a boltival: így készíts tökéletes fonott kalácsot húsvétra

Tóth Viktória  2024.03.29. 06:30

Mindannyian megszokhattuk már, hogy amikor elérkezik a húsvéti időszak, rajtunk is felülkerekedik a vágy, hogy süssünk valami finomat a vendégváró menühöz. Ilyenkor előkerül a jól bevált, nagymama-féle foszlós fonott kalács receptje, vagy épp ellenkezőleg, keresünk valami egyedit, valami újat, amivel lenyűgözhetjük a locsolkodókat. Na de mégis, miért éppen a fonott kalács vált a húsvét ikonikus süteményévé? Mi a húsvéti kalácsfogyasztás jelentése? Hogyan készül a kerek, sós fonott kalács?

Szezonindító befőző-kisokos: mikor, miből főzzünk lekvárt, szörpöt, kompótot?

Szezonindító befőző-kisokos: mikor, miből főzzünk lekvárt, szörpöt, kompótot?

Tóth Viktória  2024.03.22. 06:30

Ahogy tavasszal újjáéled a természet, máris megjelennek a piacokon és a boltok polcain az új szezonális alapanyagok: a szezon első gyümölcsi és zöldségei köztudottan nem csak frissen finomak, hanem üvegbe zárva is, különféle édességek és savanyúságok formájában, jóformán végtelen mennyiségű egyedi receptúrával kecsegtetve a befőzés szerelmeseit. Na de mégis, mikor, minek jön el a szezonja, hogyan készüljünk fel okosan a gyümölcsök és zöldségek tartósítására?

Március 15-i menüajánló: így étkeztek őseink a forradalom és szabadságharc idejében

Március 15-i menüajánló: így étkeztek őseink a forradalom és szabadságharc idejében

Tóth Viktória  2024.03.15. 06:30

Valódi „pirosbetűs” nemzeti ünnepként tartjuk számon, és munkaszüneti nappal ünnepeljük március 15-ét, az 1848-49-es forradalom és szabadság emléknapját. Nincs olyan magyar ember, aki ne tudná, hogy évszázadokkal ez előtt, a forradalmi események hevületében szavalta el Petőfi Sándor a Nemzeti dalt, vagy kiáltották ki a 12 pontot – azonban mi most egy egészen más nézőpontból fogjuk megközelíteni e különleges korszakot, hiszen a magyar gasztronómia történetében is meghatározó szerepet játszottak e 19. századi események.

Titkos szigetközi receptre bukkantunk: hihetetlen, így is el elehet készíteni a magyar halat

Titkos szigetközi receptre bukkantunk: hihetetlen, így is el elehet készíteni a magyar halat

Tóth Viktória  2024.03.08. 06:30

Észak-Nyugat Magyarországon található a Szigetköz névre keresztelt magyar kistájunk, amelyet a hazai vízivilág rajongói és a vízi túrázás szerelmesei között már sokan jól ismernek. Na de milyen történelmi események formálták a vidék életét, milyen hagyományokat őriznek a helyiek és milyen ételeket fogyasztanak? Melyek azok a kihagyhatatlan szigetközi látnivalók, amelyeket egy turistának sem szabad elszalasztania?

Ilyen édességet ropogtattak régen a magyarok: 200 éves recept írja le a készítését

Ilyen édességet ropogtattak régen a magyarok: 200 éves recept írja le a készítését

Tóth Viktória  2024.03.01. 06:30

A magyar konyha klasszikus húsételei, süteményei több évszázados múltra visszatekintő, folyton-folyvást változó formuláknak köszönhetően nyerték el napjainkra végleges formájukat, azonban a történelem során rögös út vezetett a mára kikristályosodott receptekig. Ahhoz viszont, hogy fennmaradjanak ük-ük-ük nagyszüleink idejéből az eredeti, mondhatni a magyar gasztronómia bölcsőjéből származó ételek, elengedhetetlen munkát végeztek az olyan híres receptgyűjtők, mint például Simai Kristóf piarista szerzetes.

Filléres magyar egytálételek hétköznapokra: így lakik jól olcsón az egész család

Filléres magyar egytálételek hétköznapokra: így lakik jól olcsón az egész család

Tóth Viktória  2024.02.23. 06:30

Lassan, de biztosan mérséklődik az infláció, azonban ez messze nem jelenti azt, hogy az élelmiszerek visszanyerik a válság előtti árukat, sőt, a drágulás bizonyos termékkategóriák esetében továbbra is folytatódik – mindez egyre jobban megviseli a magyar családok pénztárcáját, hiszen az átlagember fizetése sajnos képtelen követni az élelmiszerinfláció brutális mértékét. Na de mégis, hogyan védhetjük ki a horrorinflációt, milyen alapanyagokból főzzünk, ha spórolni akarunk? Milyen alapanyagok drágultak tovább, mi lett olcsóbb?

Megszereztük! Íme a hortobágyi húsos palacsinta eredeti receptje: a betyárok is így csinálták

Megszereztük! Íme a hortobágyi húsos palacsinta eredeti receptje: a betyárok is így csinálták

Tóth Viktória  2024.02.16. 06:30

A Hortobágyon túlzás nélkül szinte mindannyian jártunk már, azonban mindig akadnak olyan rejtett helyi érdekességek, amelyeket vétek nem megismerni a térségben. Mi mindent érdemes tudnunk a Hortobágyról, mint tájegységről és legismertebb településéről? Milyen helyi pásztorhagyományokkal találkozhatunk itt mind a mai napig, mikor van a híres hídi vásár, hová kiránduljunk el a családdal a környéken? És a legfontosabb kérdés mind között: milyen ételeket kóstoljunk végig egy hortobágyi kirándulás alkalmával?