Ez biztosan nagyot robban: íme a legfinomabb gránátos kocka receptje

HelloVidék   
  Megosztom
Ez biztosan nagyot robban: íme a legfinomabb gránátos kocka receptje

Gyerekkorunk ismerős íze, a menzák gyakori fogása a gránátos kocka, ami különleges nevét érdekes történetéről kapta. Sokan kedvelték, néhányan kevésbé, legutóbb utánajártunk hogyan készíthetjük el ezt az egyszerű ételt úgy, hogy egészen biztosan mindenki repetázzon és út közben az is kiderült, honnan ered ez a furcsa elnevezés. Pénteken pedig a Gasztromesék legújabb részében a tökéletes báránysült titkairól hull le a lepel.

A magyar gasztronómiára mai napig erősen hatással vannak régi népi ételeink. A hagyományos, paraszti konyha legjobb fogásai, egy-egy tájegység jellegzetes ízvilága kissé átalakítva, korszerűsítve ma is felfedezhető a legmenőbb éttermek, bisztrók vagy éppen az őrületes trendnek számító street foodokat kínáló helyek menüsorában.

Ismerősen csenghet a mondás, hogy a mama húslevesénél bizony, nincsen jobb, ezért az sem csoda, hogy egyre divatosabbnak számít őseink, nagyszüleink receptgyűjteményeit forgatni. Az örökölt fortélyok használatával, a múlt receptjeit újragondolva pedig zseniális ízek születhetnek, amik hétköznapjaink részévé válhatnak.

Azoknak, akik szeretik és kutatják a vidék ízeit, keresik a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető ételeket, a HelloVidék új rovata, a Gasztromesék igazi kincsesbánya, hiszen a vidék hagyományos ízeire építő, de mindezeket modern formában bemutató recepteket ajánl. Az új rovat szerzőpárosa Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához, és főként a különböző magyar tájegységek hagyományos ételeit gondolják újra, mindezt úgy, hogy szó esik a receptekhez kötődő hagyományokról, személyesebb hangvételű történetekről is.

Első fogásként egy különleges lecsó receptet olvashattunk a szerzőpáros tollából, majd egy igencsak arcpirító finomságról, a nudliról írtak. Az elmúlt hetekben az is kiderült, hogyan készül a tökéletes magyar Újházi tyúkhúsleves, ami után még a nagymama is egészen biztosan megnyalná mind a tíz ujját. A levesek területén maradva, ezt követően a halászlevek változatos világában folytattuk gasztro utazásunkat és a legjobb halászlé receptet kutathattuk fel, majd a legfrissebb gasztro történetben egy kirobbanóan ízletes változatát ismerhettük meg a krumplis tésztának, azaz a gránátos kockának.

Lássuk be, a gránátos kocka elnevezés nem tűnik túl étvágygerjesztőnek. A krumplis tészta régen a katonai étkeztetés egyik főfogása volt, ezért is ragadt rá ez a szokatlan név. Nagy mennyiségre, laktató és költségkímélő ételekre volt szükség.

Ennek az egyik variánsa volt a krumplis tészta, amit aztán szerencsére később tovább fejlesztettek a gondos nagymamák és nagypapák. Zsófiék szerint az igazán ízletes krumplis tészta titka a lesütés. Pontosabban, hogy ezt a lépést se hagyjuk ki, hiszen a lesütött főtt krumpli és hagyma íze csak ebben az ételben társul ilyen istenien.

Íme a legfinomabb krumplis tészta receptje:

Hozzávalók:

  • 20 dkg házi tészta
  • 1 kg burgonya (c típusú)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5-6 szem frissen tört bors
  • 2 kk só
  • 1 ek zsír + 1 ek a tetejére
  • 1 ek őrölt piros fűszerpaprika (mélypiros)

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 db tojás („m)
  • 200 g liszt
  • csipet só
  • liszt a szóráshoz

A krumplis tészta készítése:

A burgonyákat héjában felteszem bő vízbe,1 evőkanál sóval főni. A zsírt megolvasztom egy nagy serpenyőben, ezen megdinsztelem a kockázott hagymát. Amikor barnul már a széle, hozzáadom a főtt, hámozott, negyedekre vágott főtt krumplit. Kizárólag villával töröm össze a serpenyőben, hogy nagyobb darabok is maradjanak majd a tészta között. Ezt magas lángon lesütöm, hogy kicsit barnuljon a „krumplipüré” alja. Ezután meghintem pirospaprikával, borsozom és sózom, átforgatom.

Közben kifőzöm a tésztát, fontos, hogy ezzel egy időben történjen a hagyma, krumplipirítás is, mert, mikor a tészta kifőtt, a vizéből egy merőkanállal teszek a krumplihoz- így lesz krémesebb. Összekeverem, és belefordítom a tésztát. Alaposan, két kanállal összeforgatom és beleteszem egy sütőtálba. Ezután meglocsolom a tetejét egy kis olvasztott zsírral, és beteszem a sütőbe 20 percre. Kovászos vagy csemegeuborkával isteni.

Nem csak az ínyencek alapanyaga

A bárány és birka húst, majdnem az egész világ használja. Sokan csak egy kis olívaolajjal, oregánóval, citrommal pácolják, ízesítik és sütik. Igazi ínyenc alapanyag, amire még csak kevesen jöttek rá, de a Gasztromesék legfrissebb történetével pénteken lehull a lepel a legfinomabb báránysültek receptjeiről és egészen biztosan minden kétség elszáll.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gasztro

gasztromesék

gasztronómia

konyha

magyar konyha