Te hallottál már a lábatlan tyúkról? Pedig ezt eszi a fél ország minden vasárnap + recept

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Te hallottál már a lábatlan tyúkról? Pedig ezt eszi a fél ország minden vasárnap + recept

Nincs vasárnap húsleves nélkül. Egyes magyar vidékeken az utána következő fogás a lábatlan tyúk, ami nem más, mint a levesben főtt szárnyasba töltött zsemlés töltelék, már tyúk nélkül, azaz lábatlanul. Ha pedig ünnep volt, darált hússal vagy gombával, esetleg májjal gazdagították. Takarékosabb portákon félre tették, tartalékoltak belőle a hétköznapokra is. De mi köze a zsemlemártásnak a lábatlan tyúkhoz?

Ahány ház, vasárnap annyiféle húslevesre esküszünk. Édesanyám aranysárgán gyöngyöző, házi tyúkból sok zöldséggel főtt levesének nincs párja, erre én esküszöm. A minap fiam, aki a legfiatalabb rajongója a magyaros vasárnapi húslevesnek, iskolába menet, az asztalnál épp azon filozofált, nem lehetne-e, hogy legalább télen, a müzli helyett reggelente a mama húslevesével indítsuk a napot? Voltaképpen, nagyapám a kocsonyát is melegen szerette, a díszes tányérból a lábasba csúsztatta a rezgő lét, a sparhelten megmelegítette, bár ettől gyerekkoromban mindig fura érzésem támadt, de elfogadtam.

Zalában nincs se vasárnap, se ünnepi ebéd, se lagzi mártások nélkül sem. Második fogásként, húsleves után, a főtt hús és az egészben kihalászott répák társaságában ezt tálalják. Nagyanyám mindig tett a zöldségek közé krumplit is, mert mi gyerekek a paradicsommártáshoz ezt szerettük. A húslevesben főtt krumpli azért a zsemlemártáshoz volt a legistenibb. Tényleg, ettetek már zsemlemártást? Göcsejben ugyanis a felkockázott, szikkadt zsemlét zsíron megpirítják, fokhagymával és friss petrezselyemzöldjével ízesítik, majd húsleves levével öntik fel. Vasárnaponként ezt is gyakorta fogyasztják, rögtön a húsleves után.

Valami hasonló, de mégis nagyon más a lábatlan tyúk

Annyiban biztosan hasonló, hogy zsemléből készül, húsleves kell hozzá, és második fogás az ünnepi étlapon. Borsodban a szikkadt kenyeret és zsemlét hasonlóképp újrahasznosítják a vasárnapi ebédben – csak nem mártást készítenek belőle, mint Zalában, hanem az ünnepi leveshúsba töltelékként főzik, vagy sütik.

Az egész tyúkot a zsemlés töltelékkel megtöltik, és úgy főzik meg a levesben. Ilyenkor a második fogás a főtt tyúkhús, és a szeletekre vágott töltelék. Főzik azonban húslevesbe is, ilyenkor zacskóba teszik, úgy lógatják a lébe, majd mikor már megtartja az alakját, kiveszik a zacskóból, és vagy a húslevesben főzik tovább, vagy sütőben fejezik be – akár a levesből kivett tyúkkal együtt „rásütnek”. Gyakran sóskamártás vagy salátafőzelék jár vele párban.

A lábatlan tyúk tehát egy zsemlés töltelék, és ha még egy hasonlattal akarok élni, akkor olyan, mint a töltött csirkecomb, csak nincs hozzá „nyeles husi”. A lábatlan tyúk töltelékébe sem kell nagyon más: harmadnapos zsemle, nyers tojás, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, gyakran egy kevés máj is kerül bele dúsításként.

A lábatlan tyúk hozzávalói:

  • 3 teljes szelet (karéj) száraz kenyér, vagy szikkadt zsemle
  • 1 közepes zöldhagymaszár vagy fél vöröshagyma (kicsi) reszelve
  • 2-3 evőkanálnyi olaj,
  • 3 tojás
  • vágott friss petrezselyem
  • borsikafű, (van aki a majorannára vagy a kakukkfűre esküszik)
  • ízlés szerint só és bors
  • kevés olaj

Elkészítése

A száraz kenyereket vagy zsemléket vízbe (vagy húsleveslébe) áztatva és alaposan kicsavarva betesszük egy tálba, aztán ráütjük a tojásokat. Egy lábasba kevés olajat öntünk, majd megpirítjuk a hagymát és az apróra vágott petrezselymet. Miután kicsit hűl, beletesszük a tálba, a zsemlével összekeverjük. Sózzuk-borsozzuk, majd kézzel összekeverjük. Ha túl könnyű dagasztani, akkor híg, akkor tegyünk hozzá kenyeret vagy zsemlemorzsát. Ha elértük a megfelelő állagot, a töltelék bevetésre kész.

Lábatlanul: így lesz belőle töltike

Hagyományos borsodi szokás szerint a töltikénket (merthogy így hívják), még a húsleves főzése előtt a nyers csirke belsejébe beletöltjük, majd a csirkét fehér cérnával elkötözzük, hogy ne tudjon a töltelék kiázni. Ha megfőtt a csirke, kivesszük a tölteléket, kerek lábosban kicsi olajon megpirítjuk

A lábatlan tyúk töltelékével gombafejeket is süthetünk, úgy is isteni.

Lábasan: töltött csirkével a sütőben

A tölteléket a csirkecombokon a bőr alá és a hús közötti kis résbe ügyeskedjük. Sütés előtt szeretem szárnyas-fűszerkeverékkel és olajjal átdörzsölni a húst. Ezután tepsiben, olajon és kevés húsleves-lével meglocsolva - sütőbe téve - 50-70 perc alatt megsül.

stuffed chicken with vegetables

Ha ünnepibb fogásra vágyunk: akkor tálalhatjuk gödöllői módra

Az alaprecepthez képest zsenge zöldborsó és apróra vágott csirkemáj kerül bele. Opcióként főtt tojással is megbolondíthatjuk. A combokon a bőrt megemeljük (alá kell nyúlnunk az ujjunkkal és felfeszíteni) és gondosan megtöltjük. A tepsibe kevés zsiradékot teszünk, belefektetjük a csirkecombokat, tetejüket olvasztott vajjal megkenjük, és 150 fokon pirosra sütjük. Sütés közben többször megkenjük vajjal a combokat, mert a bőr könnyen megreped, ha meg van töltve.

Hagyományos köretek helyett ízes póréhagymás, paprikás bulgurral tálaljuk

Kevés olajon aranysárgára pirítjuk a bulgurt, apróra vágott póréhagymát, paprikát, fűszerként babérlevelet és fokhagymát teszünk bele, majd kétszeres mennyiségű, forró vízzel felöntjük. Sózzuk, majd fedő alatt kb. 15-20 perc alatt puhára pároljuk.

Arabic traditional cuisine - Couscous with tomato and basil from the top

Mivel csúszik a legjobban egy csirkés, húslevessel megbolondított töltikés vasárnapi ebéd?

Ahogy az enyhén fűszeres csirkékhez, a lábatlan sült töltikékhez is valami jóféle fehéret, olaszrizlinget, vagy rajnai rizlinget, de legfőkébb furmintot ajánlunk.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztromesék

húsleves

töltött csirke recept

lábatlan tyúk