Ezrek rohamozzák a magyar erdőket a medvehagymáért: pedig otthon is megterem, mutatjuk hogyan

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ezrek rohamozzák a magyar erdőket a medvehagymáért: pedig otthon is megterem, mutatjuk hogyan

A kora tavaszban azt a pillanatot igen csak szeretem, amikor kertünk végében, a patakparton végre előbújnak az első medvehagyma-levélkék. A hóvirág után ez az első növény, ami hirdeti a tél végét. Heteken át, amíg fel nem virágzik, vigyázva, hogy le ne tapossuk, leveleit egyesével szedegetve szüreteljük. Esszük nyersen, aprítjuk salátába, főzzünk belőle főzeléket, készítünk pestot, de pogácsába sütve is isteni. Apropó, neked is lehet ám saját medvehagymásod, tudod hogyan?

Már egy ideje minden nap kijártam a patakpartra, meglesni, hol is tartanak épp a zöld nyeles kis levélkék. Március idusán végre érkezett az első várva várt pillanat, leszedtük az első csokorral: ebédre mindjárt zelleres-medvehagymás krémlevest, hozzá medvehagymás pestót készítettem – mert ez olyan, mint a ketchup, univerzálisan mindenhez használható, tényleg – de erről majd később!

Neked is lehet saját medvehagymásod!

A medvehagyma, ez a félig vad, kiskertekben még alig-alig termesztett fűszernövény, saját tapasztalatból mondom, tényleg szaporítható! Pár éve kaptunk pár hagymás tövet, akkor elültettük több helyre is. Évek óta vigyázunk rá, figyeljük, hol terjeszkedik, sosem szedjük le teljesen, ha felvirágzik, onnantól pihentetjük, közben óvjuk a tűző naptól is. Alapból az árnyékot adó, bükkösöket, és gyertyános-tölgyeseket szereti, de védettebb, nem fűnyírózott patakpartokon, erdősebb részeken simán jól érzi magát.

Ahol jól érzi magát, ott vadul szaporodik
Ahol jól érzi magát, ott vadul szaporodik

Jó tudni: hogy a medvehagyma vetőmag vagy ültetőhagyma vásárlásakor tartsuk szem előtt, hogy legalább egy tucat tő szükséges a használható mennyiségű termés eléréséhez, így a medvehagymát mindig nagyobb csoportban telepítsük! A medvehagyma gondozása nem nehéz feladat, kártevői, betegségei alig akadnak, és öntözést sem igényel, csupán az átültetett növényeket kell egy-két hétig rendszeresen öntözni.

Minél nagyobb sláger, annál nagyobb veszélyben vannak az élőhelyei

Dédanyáink, nagyanyáink valószínűleg még ismerték páratlan fokhagymás aromáját, tavaszi friss hajtásaiból ők is szorgosan téphettek, aztán feledésbe merült. Gyermekkorunkban sem igen hallottunk róla, nőt mint a dudva, de senkinek eszébe nem jutott megdézsmálni. Az utóbbi évtizedekben aztán hihetetlen nagy sláger lett.

Olyannyira, hogy természetes élőhelyéről már nem csak természetjáró ínyencek gyűjtik, hanem egyre többen nagyban is szedik, a gyógyszeripari felhasználása miatt nagyüzemi módon is dézsmálják. A nagyarányú gyűjtés miatt sok helyen megritkult a természetes állomány, ezért már nem is mindenhol engedélyezett a már medvehagyma felszedése.

MTI/Varga György
MTI/Varga György

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idei felhívása szerint saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek, a kereskedelmi célú gyűjtéshez pedig minden esetben engedély szükséges.

A monda szerint, aki ezt fogyasztja, abba a medve ereje költözik

Neve állítólag onnan ered, hogy a téli álmából ébredező medve tavasszal ezt fogyasztja, hogy új erőre kapjon. Medvehagyma azonban nekünk, emberieknek is hihetetlen gyógyír, felsorolni is nehéz, mi mindenre jó: többek között fokozza a szervezet ellenálló képességét, bőséges fogyasztása feltöltheti vitamin és ásványanyag készletünk. Természetes antibiotikum, gyomor-béltisztító és fertőtlenítő, csökkenti az alkoholéhséget, bélféregűző, koleszterin csökkentő, reumás fájdalmakat enyhíti, vese, vér és hólyag tisztító, memória frissítő, stresszoldó, görcsoldó, vérhígító, véralvadás gátló hatású.

Szezonja februárból április végéig van körülbelül, utána virágzik. Célszerű még a virágzás előtt szedni levelét.

Mire kell még figyelni a medvehagyma szedése során?

Arra, hogy nem összetévesztendő a gyöngyvirággal, a mérgező foltos kontyvirággal és az őszi kikericcsel, levelei ugyan hasonlítanak rá, de ez utóbbiak mérgező növények. Ezért is érdemes óvatosnak lennünk, hiszen mindhárom fajjal együtt tud élni a medvehagyma. A gyöngyvirág később bújik elő, de még bőven a medvehagyma szezonban. A foltos kontyvirág teljesen együtt hajt időben és térben is, és bizony a kicsi levelek a korai gyűjtéskor még alig mutatnak különbségeket. Az őszi kikericsről pedig sok helyen azt írják, hogy kizárólag réti faj, pedig előfordul ligetesebb erdőkben is. A legjellemzőbb bélyeg a medvehagyma jellegzetes fokhagymaszerű illata és íze, de ezt nehéz egy nagyobb mennyiségű levél esetében már leellenőrizni. A legjobb már a gyűjtéskor odafigyelve, nem marokkal, hanem levelenként szedni. De a piaci árut sem árt ellenőrizni!

Így fogyaszd!

Az interneten és szakácskönyvekben számos medvehagyma recept található, de ahogy a cikk elején írom, érdemes bátran használni! Körülbelül úgy, mint a fokhagymát, amibe az illik, abba nyugodtan tehetünk medvehagymát is. Lehetőleg nyersen, aprítva fogyasszuk, mert hőkezelve (mint minden ételnek) csökken a gyógyhatása.

Még egy jó tanács: ha főzésre használjátok, akkor is a csokor egy részét hagyjátok meg nyersen, és a fogyasztás előtt frissen, nyersen, aprítva hintsétek meg vele az ételt!

A medvehagyma tartósítható sózva, olajban üvegben eltéve, és összevágva fagyasztva is.

Családi kedvenc: medvehagymás zellerkrémleves, vegán módra

  • 1db zellergumó
  • 1fej vöröshagyma
  • 8-10 levél medvehagyma
  • 1 db burgonya
  • őrölt fehérbors

A zellergumót és a burgonyát meghámozzuk, kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és a medvehagymával együtt felapírtjuk. A olívaolajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, rátesszük a zellert és a medvehagymát. Sózzuk, borsozzuk, annyi vízzel, hogy épp ellepje, fedő alatt puhára pároljuk. Aztán az egészet összeturmixoljuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá tejszínt vagy tejfölt is (én mostanában leszoktam róla – anélkül is tökéletes - ráadásul vegán), majd forraljuk.

Tálalás előtt a tetejére frissen aprított, nyers medvehagyma-leveleket szórunk. Levesgyönggyel vagy pirított magokkal, parmezánsajttal tálaljuk.

A legjobb dolog, ami még a medvehagymából készülhet: az a pesto

Egy adag méregzöld levél, egy adag mag, egy adag sajt és egy aprítógép: ezek kellenek az univerzális pesto alapreceptjéhez. Az eredeti - bazsalikom, parmezán, fenyőmag - hármast nem nagyon lehet felülmúlni, de azért variálhatuk is: fenyőmag helyett simán dió, mandula- vagy napraforgómaggal is elkészíthető.

Spagettivel vagy pirítóssal isteni, de jól megy húsokhoz vagy sült zöldségekhez is.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 csokor medvehagyma
  • pár friss levél bazsalikom
  • 2 marék dió vagy mandula
  • 50 gramm kemény, sós sajt
  • ízlés szerint só
  • 1 deciliter olívaolaj

A fenyőmagot vagy mandulát megpirítom. Közben felaprítom a csokor medvehagymát, a friss bazsalikomleveleket, a parmezánsajtot pedig lereszelem. Egy keverőtálban a hozzávalókat összekeverem, fűszerezem, kézi botmixerrel pépesítem. A pestót üvegbe kanalazom, a hűtőben tárolom.

Címlapkép: MTI/Varga György

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

medvehagyma

medvehagyma gyűjtés

medvehagyma gyűjtés szabályai

receptek

gasztromesék