Erdélyből jött, ma is rengeteg magyar kedvence: itt a vargabéles titkolt receptje

Szarka Zsófi, Wurmbrandt András   
  Megosztom
Erdélyből jött, ma is rengeteg magyar kedvence: itt a vargabéles titkolt receptje

A régi, hagyományos konyhát kedvelők között azonnal izgalmat okoz az édesség neve, vannak azonban, akik még csak nem is hallottak róla. Egy elvetemült szakácsnő találta fel Erdélyben, ahol évtizedeken át könyörögtek a receptért, de nem adta oda semmi pénzért sem. Következzék hát a vargabéles titkolt receptúrája!

Kolozsvárott találta ki, és honosította meg egy kisvendéglő tulajdonosa, a híres és hírhedt szakácsnő, Darvas Marika. Legendák járták körül, mind a helyet, mint a receptúráit, de minden asztala már napokkal előre le volt foglalva, és nem tudták lekoppintani egyik fogását sem, hiába próbálták.

A főtér kellős közepén állt, sok asztallal és kerthelyiséggel, ahol ismerték minden törzsvendég szokásait, rigolyáit, kedvenc alapanyagait, és igyekeztek ehhez igazodni is. Darvasné hajnal előtt kelt fel a tökéletes alapanyagokért, a piacon minden kofa vigyázzban, séf mester asszonynak szólítva, szalutálva, a legjobb árujukat kínálta neki. Csapattal járta körbe a placcot, hogy megtanítsa dolgozóit az igazi konyha vezetésére, ami az alapanyagoknál kezdődik. A vendéglő híres volt újdonságairól és a vendégek kívánságainak teljes figyelembevételéről. Így történt az, hogy minden nap, kiemelt sor, nagybetűvel jelezte az aznapi újdonságot, ahova egyszer a ’Vargabéles’ neve került. A jó kis darabos, ragacsos és zsíros túró ihlette, kézzel készített cérnametélt, házi tojás, kimaradt rétes tésztalap, a többi pedig mindig volt a konyháján. Az első alkalommal furcsállották a tésztás rétest, majd mindenki a csodájára járt.

Szakácsok próbálták kikísérletezni, de soha nem sikerült ugyan olyan vargabélest készíteni. Darvasné őrizte is becsületesen a receptet, csupán lányai közül az egyiknek – az arra méltónak - árulta el, hogy majd kamatoztassa. Ahogy az minden esetben érvényes, amit már ketten tudnak, az bizony nem titok, így az eredeti recept kiszivárgott és ugyan nem mindenki, de a gasztrotörténetek olvasói már régóta a tökéletes receptet követve készítik a vargabélest. A lányok ugyanis elszegényedtek, és nem volt másuk, mint a titkos receptúra, amire mindenki áhított, így azt végül megosztották.

A misztérium

Többünkben két kérdés merül fel azonnal, hogy mit keres a cérnametélt a ’túrós rétesben’, és, hogy miért Varga? Nos, ez utóbbi marad titokban, mert ezt a lányok sem tudták meg – forrásaink szerint. A találgatások és legendák viszont Darvas Marika titkos udvarlójára gyanakodnak, hogy róla nevezhette el. Ennek válasza talán kevésbé érdekes, minthogy miből tevődik össze maga a mennyei sütemény. Ez a válasz itt viszont egyszerű. Az egyik vasárnap után rengeteg cérnametélt maradt ki a húslevesek után, amit sajnáltak volna kidobni, hiszen ne felejtsük el, ezek a tészták még kézzel készültek, nem kevés munkával. Így hát a szakácsnő körbenézett, a megmaradt réteslapokba fogta, alaposan dúsította, szaftosította, és egy laktatóbb és látványosabb süteményt készített belőle, mint azt gondolta volna. A sütemény titka, a zsíros tejtermékeken múlik, ami akár tejföl, tejszín is lehet, no meg a házi, rögös túró és a vaj.

Taxival érkezett a vargabéles

Olyannyira híres volt, hogy a Déry vendéglőből Budapestre is rendeltek. A szállítást úgy oldották meg, hogy taxival kiküldték a friss meleg vargabélest a kolozsvári repülőtérre, a budapesti járathoz. Más források szerint az igazán jó vargabélest Marosvásárhelyen készítették csak igazán egyik-másik vendéglőben.

Széles metélt vagy cérnametélt, esetleg csikmák?

A vargabéles receptek tekintetében megszoktuk, hogy két vékony tésztaréteg között, egy kifőtt tésztás-túrós zamatos, vaníliás töltelék található. Ami a receptek közötti különbség, hogy milyen vékony tésztaréteg és milyen tészta kerül a közepébe. A két nagy ínyesmester - Magyar Elek és Kövi Pál - vargabéles receptjét összehasonlítva, ez az apró eltérés ugyancsak megfigyelhető. Magyar Elek receptjében omlós tészta szerepel, míg Kövi Pál receptjében rétestészta. Valójában mind két változatát készítik. A titkos recepthez viszont rétestészta készült, ráadásul házi, ez bizonyos. Éppen ezért, én is azzal készítem, noha ehhez nem nyújtok házilag rétest, de mindenképpen ezzel a ropogós, könnyed lapokkal finomabb, mint az omlós tésztával, mert jóval szárazabb. Viszont, a tészta, hogy szélesmetélt e vagy cérnametélt, ez utóbbi tűni egyértelműnek. A szélesmetélttel ugyanis jobban emlékeztetne egy édes túrós csuszára az étel. A csikmák pedig felvidéken a cérnametélt neve, mint mákos csikmák, diós csikmák, levesben csikmák. Az eredetét nem tudom, de kifejezetten jól hangzik.

Vargabéles a kukában

Szégyen, vagy nem szégyen, de nem csak tökéletesre sikerült ételekről tudok beszámolni. Ritkán rontom el, de ha igen, akkor úgy igazán, és többségében a süteményeket, amikbe nem lehet menet közben belenyúlni. A vargabéles is ilyen volt, amihez jó sok tésztát főztem – mondván, a több, mindig jobb. A túró nem rögös volt, a tejföl alacsony zsírtartalmú és több búzadara is került az egész tojások mellé – azaz nem volt tojásfehérje hab. A kisült vargabéles valójában egy gumis kis lepény lett, amit hiába szeletelem apró kockákra. Egy ideig próbáltuk legyűrni. Ajánlottam a nagy pohár tejet és a sok vizet mellé, de még a lekvár sem volt elég mindehhez. Szóval, a kukába is dobhattam volna, ha nem jutott volna eszembe az állatállomány, aki jobban díjazta, mint azt gondoltam volna. Viszont, most itt a tökéletes recept, ami nélkül már én sem kezdek hozzá.

Vargabéles recept

Hozzávalók: (30x20 cm tepsihez)

  • 500 g rögös túró (zsíros vagy házi)
  • 200 ml felvert tejszín (30%)
  • 1 citrom reszelt héja+leve
  • 2 ek búzadara
  • 100 g cérnametélt (szárazon mérve)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 ek kristálycukor (helyettesíthető édesítőszerrel)
  • 50 g áztatott mazsola
  • 4 tojás sárgája
  • 4 db tojás felvert fehérje
  • 50 g vaj (nem margarin)
  • 1 csomag rétestészta
  • 3 ek olvasztott zsír/ olaj réteslapok közé
  • Tetejére: édes tejföl (200ml tejföl+ 1 ek porcukor, pár csepp citromlé

Elkészítés:

A mazsolát beáztatom melegvízbe, a tésztát enyhén sós vízben kifőzöm 5 perc alatt. Mikor a tészta kifőtt, leszűröm és rögtön hozzákeverem a kockázott, hideg vajat. Így szépen különválnak majd a ’csikmákok’ és nem száradnak ki.

A tojások sárgáját habosra kikeverem a cukrokkal, majd hozzákeverem a túrót, tejfölt, a reszelt citrom héját, annak levét és a túrót. A tejszínt hidegen és a tojások fehérjét szintén hidegen felverem külön-külön tálban. Mikor a tészta kihűlt, hozzákeverem a krémhez a mazsolával együtt, végül pedig óvatosan hozzáforgatom a tejszínhabot és a tojáshabot.

Közben elkészítem a réteslapokat, amivel kibélelem majd a tepsi alját, és betakarom a tölteléket. Egy nagy pultra lesz szükségem és minden kellékre, ami a folyamathoz kell. A sütőpapíros tepsi, az olvasztott zsír vagy olaj, kenőtoll. Nagyon gyorsan kell dolgozni, mert a réteslapok gyorsan szárdnak és törni kezdenek. Ezért minden réteslapot olajjal és egy ecsetelő segítségével megkenek, félbehajtom és beleteszem a tepsi aljába. Az aljára is 3 db kettéhajtott réteslapot teszek, köztük is olajozva, majd a tetejére is 3 félbehajtott lapot. Mikor az alja megvan, akkor belesimítom a tésztás túrós tölteléket, erre ugyanúgy rétegezem a réteslapokat, majd az előmelegített, 180 fokos sütőbe teszem. Semmi esetre sem légkeverésre, mert kiszáríja, és alsó-felső sütésen is csak 40 percig sütöm.

Amikor kivettem, azonnal letakarom két konyharuhával, majd 30 perc múlva, leghamarabb, szeletelem. Az egészet felkockázom és a középső kockát veszem ki mindig egy lapáttal, így tartják egymást, és nem roncsolódik a szelet. Édes tejföllel, friss gyümölcskompóttal tálalom. A barack, meggy, cseresznye és a vaníliasodó is kiváló mellé.

Édességhez száraz bort!

Ha csak nem valami jóféle brownie-ról van szó, meggymártással, amihez egy remek száraz kékfrankos is dukál, akkor nincs könnyű dolga annak, aki süteményhez választ bort. Merthogy a hagyomány szerint édességhez még édesebb bort igyunk, csakhogy ez a verzió tapasztalataim szerint sokaknál nem válik be, mert egész egyszerűen olyannyira túlburjánzik az ember szájában a már-már töménynek mondható édes íz, hogy azonnal az ellentettjét kívánja. Nagyapám egyenesen úgy ette a vasárnapi ebéd után kötelező süteményeket, hogy egy pohár száraz fehér borba mártogatta őket minden egyes harapás előtt.

Talán ezért, talán más miatt, de én sem vagyok a desszertborok híve, igyekszem inkább úgy megoldani a borválasztást, hogy – velem együtt - azok is tudjanak a süti mellé bort kortyolni, akik a visszafogottabb cukrot szeretik.

Azért természetesen a híres-hírhedt vargabéleshez a tokajiak között keresgéltem, így találtam rá a Grand Tokaj Tokaji Amethyst családjának 2019-es évjáratú Furmintjára, amelynek palackjára pillantva egyrészt látszott, hogy reduktív technológiával készült, másrészt címkéjén is kiemelték, hogy gyümölcsös, körtés aromákban gazdag borról van szó. A megérzésem azt súgta, hogy ezek a jegyek passzolni fognak a rögös túróhoz, és tulajdonképpen mondjuk olyan 80 százalékosan be is jött a választásom. Kezdve ott, hogy bár száraz borról van szó, én az első, még csak magában való kóstolás után rögtön megszavaztam volna neki a félszáraz kategóriát. Azt rögtön itt meg is jegyezném, hogy fogyasztás előtt jól hűtsük be ezt a bort, mert jót tesz neki. (Ha a szabályokat követjük, akkor egyébként a fehéreket nyugodtan tegyük be egy napra a hűtőbe, majd felbontás előtt félórával vegyük ki. A vöröseket pedig épp fordítva, felbontás előtt félórával tegyük be a hűtőbe.)

Szóval az első kortyok amellett hogy vibráló frissességet mutattak, valahol a mélyben kifejezetten gyümölcsös, talán halványan aszalt gyümölcsös aromákat is sejtettek. A reduktív technológia tehát megmutatta magát, de a magas színvonalú terroir ugyanúgy bejelentkezett már az első köszönésnél. A vargabéleshez iszogatva már a markánsabb, furmintosabb, a talajra jellemző ásványosabb jegyek is érezhetőek voltak, ezekhez feszes savak társultak.

12,5-ös alkoholja is több, mint a jellemzően 10 – 11,5 között mozgó desszerteké, de ez se tántorítson el senkit attól, hogy az édeshez szárazat válasszon, hiszen korábban a cérnametéltről sem tudta senki elképzelni, hogy beletegyék a túrós rétesbe.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztromesék

vargabéles

gaszto

hungarikum

magyaros ételek

rétes