Új filozófia terjed Borsodban: egyre többen állnak át rá az agráriumban

HelloVidék   
  Megosztom
Új filozófia terjed Borsodban: egyre többen állnak át rá az agráriumban

Az abaúji kisváros önkormányzati cége, a szikszói kertészet három éve indult, azóta jó minőségű, primer árut kínálnak a helyi piacon, és számtalan fesztiválra hivatalosak. A szanticskai járási napok mellett találkozhattunk terményeikkel idén a közfoglalkoztatási vásáron, és a miskolci termelői napoknak is állandó résztvevői. Hetente többször szállítanak friss árut zöldségeseknek éttermek konyháira.

A befőttek, szörpök, lekvárok, szószok, a levendulapárnák, a zamatos eper, a burgonya, paradicsom, paprika és salátakülönlegességek mind a Start munkaprogram eredményei. Az abaúji földeken vetnek, kapálnak, gyomlálnak, locsolnak, betakarítanak, a befőzőházban pedig feldolgozzák a természetes úton előállított finomságokat.

A program mezőgazdasági koordinátora, Bárczi Béla évtizedek óta épít helyi biogazdaságokat, korábban Bogács környékén és Hernádszentandráson is tevékenykedett. Úgy véli, idővel komoly kereslet lesz az egészséges élelmiszerekre, melyeket a helyi gazdaságokban fognak megtermelni.

Fejlesztésre pályáznak

A szikszói piacon már most is rendkívül kedvező áron jut a lakosság ezekhez a vegyszermentes, magas tápértékű, minőségi élelmiszerekhez, de a közmunkások és a hivatali dolgozók is szívesen főznek ezekből az alapanyagokból, és jut mindenből értékesítésre is. Az egyik legnagyobb elismerés számukra, hogy a legjobb nevű miskolci éttermeknek rendszeresen ők biztosítják a zöldségeket. A salátakülönlegességeiket ropogtatják a lillafüredi és a belvárosi éttermek vendégei.

Hetente többször is szállítunk friss árut az éttermek konyháira és néhány zöldségkereskedőnek, de muszáj is mielőbb eladnunk a betakarított terményt. Pályáztunk, és bízom benne, hogy hamarosan hatalmas hűtőkamra üzemel az abaúji térségben, ahol a helyi termelők portékáit fogjuk tárolni.

Répa Afrikából

A közmunkaprogram vélhetően átmeneti állapot, és hamarosan a piacról kell majd megélni az újdonsült biogazdálkodásoknak. A mezőgazdasági szakember emiatt nem aggódik, úgy véli, egyre népszerűbbek lesznek a helyi termékek.

A fenntarthatóság filozófiája határozza meg a működésünket, azt valljuk, hogy 30-40 kilométertől nem szabad többet utaztatni az árut. A közelmúltban részt vettem a barátaimmal egy összejövetelen, ahol szomorúan és elképedve konstatáltam, hogy az egyik nagyáruházból dél-afrikai bébirépát vásároltak a többiek. Remélem, pár éven belül nem a világ másik végéről, hanem a helyi gazdaságokból fogják beszerezni az emberek a kerti partik alapanyagait is

– hangsúlyozta a mezőgazdasági szakember, aki szerint a térség termelőinek klaszterbe kellene tömörülni, hogy ki tudják elégíteni a helyi termékek iránt folyamatosan növekvő igényt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szikszó

biogazdálkodás

kertészet

mezőgazdaság

zöldség-gyümölcs