A Duna kiszámíthatatlan: minden területen veszélyt jelent

HelloVidék   
  Megosztom
A Duna kiszámíthatatlan: minden területen veszélyt jelent

Idén kiszámíthatatlan a Duna vízállása, az év 60 százalékában csak jelentős korlátozásokkal lehet árut fuvarozni rajta, ez visszaveti – az európai viszonylatban amúgy is alacsony – vízi árufuvarozást. A probléma azonban nem csak a fuvarozásra, hanem a mezőgazdaságra, az atomenergiára, a halászatra, az ivóvíz védelemre és a turizmusra is negatív hatással van.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerint mihamarabb szükség lenne egy jól átgondolt és kivitelezehető dunai fejlesztési koncepcióra a Duna kiszámíthatatlan vízállása miatt.

Magyarországon kereskedelmi viszonylatban hajózható útnak egyedül a Duna számít, ennek hossza 1484 km, ami európai viszonylatban közepesnek számítana, ha a teljes vízi út használható lenne. A Dunán igénybevételével a Fekete-tenger és a Rajna torkolat, azaz az Északi-tenger kikötőibe lehet árut szállítani.

Október közepéig idén mindössze 125 napon lehetett a Dunán legalább 2,5 méteres merüléssel hajózni, ami jelentős korlátozást jelent a vízi árufuvarozásban, mivel a megfelelő mélység hiányában a hajók nem közlekedhetnek maximális terheléssel. Nem csak a áruszállítás növelése miatt lenne jó megoldást találni a Duna vízállás-ingadozásra, hanem környezetvédelmi szempontból is, mivel a hajók lényegesen kisebb mértékben károsítják a környezetet, mint más szállítóeszközök.

A turizmusban is nagy problémát jelent a kiszámíthatatlan vízállás: főszezonban körülbelül 30-40 nagy szállodahajó tartózkodik Budapesten, amelyek alacsony vízállás esetén napokra, vagy akár hetekre itt rekedhetnek.

Az MLSZKSZ egy olyan fejlesztési koncepció kivitelezését sürgeti, amely érdemi választ ad a kiszámítható vízállás biztosítására a Duna hazai szakaszán. A Szövetség szerint több vízi erőmű létrehozásával megoldódna a vízállás szabályozása. Az erőművek kapcsolódó puffer tárolói kiválóan használhatók lennének az árvíz elleni védelemben, sőt a mezőgazdasági területek elsivatagosodása ellen is, valamint az ivóvíz-bázisok védelmére is megoldást nyújthatnak. Az erőművek a felsorolt pozitív hatások mellet ráadásul még zöldáramot is termelnének.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

duna

víz

vízállás

hajó

hajózás

kereskedelem

atomerőmű

mezőgazdaság

turizmus