A Duna kiszámíthatatlan: minden területen veszélyt jelent

HelloVidék   
  Megosztom
A Duna kiszámíthatatlan: minden területen veszélyt jelent

Idén kiszámíthatatlan a Duna vízállása, az év 60 százalékában csak jelentős korlátozásokkal lehet árut fuvarozni rajta, ez visszaveti – az európai viszonylatban amúgy is alacsony – vízi árufuvarozást. A probléma azonban nem csak a fuvarozásra, hanem a mezőgazdaságra, az atomenergiára, a halászatra, az ivóvíz védelemre és a turizmusra is negatív hatással van.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerint mihamarabb szükség lenne egy jól átgondolt és kivitelezehető dunai fejlesztési koncepcióra a Duna kiszámíthatatlan vízállása miatt.

Magyarországon kereskedelmi viszonylatban hajózható útnak egyedül a Duna számít, ennek hossza 1484 km, ami európai viszonylatban közepesnek számítana, ha a teljes vízi út használható lenne. A Dunán igénybevételével a Fekete-tenger és a Rajna torkolat, azaz az Északi-tenger kikötőibe lehet árut szállítani.

Október közepéig idén mindössze 125 napon lehetett a Dunán legalább 2,5 méteres merüléssel hajózni, ami jelentős korlátozást jelent a vízi árufuvarozásban, mivel a megfelelő mélység hiányában a hajók nem közlekedhetnek maximális terheléssel. Nem csak a áruszállítás növelése miatt lenne jó megoldást találni a Duna vízállás-ingadozásra, hanem környezetvédelmi szempontból is, mivel a hajók lényegesen kisebb mértékben károsítják a környezetet, mint más szállítóeszközök.

A turizmusban is nagy problémát jelent a kiszámíthatatlan vízállás: főszezonban körülbelül 30-40 nagy szállodahajó tartózkodik Budapesten, amelyek alacsony vízállás esetén napokra, vagy akár hetekre itt rekedhetnek.

Az MLSZKSZ egy olyan fejlesztési koncepció kivitelezését sürgeti, amely érdemi választ ad a kiszámítható vízállás biztosítására a Duna hazai szakaszán. A Szövetség szerint több vízi erőmű létrehozásával megoldódna a vízállás szabályozása. Az erőművek kapcsolódó puffer tárolói kiválóan használhatók lennének az árvíz elleni védelemben, sőt a mezőgazdasági területek elsivatagosodása ellen is, valamint az ivóvíz-bázisok védelmére is megoldást nyújthatnak. Az erőművek a felsorolt pozitív hatások mellet ráadásul még zöldáramot is termelnének.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

duna

víz

vízállás

hajó

hajózás

kereskedelem

atomerőmű

mezőgazdaság

turizmus