A Duna kiszámíthatatlan: minden területen veszélyt jelent

HelloVidék   
  Megosztom
A Duna kiszámíthatatlan: minden területen veszélyt jelent

Idén kiszámíthatatlan a Duna vízállása, az év 60 százalékában csak jelentős korlátozásokkal lehet árut fuvarozni rajta, ez visszaveti – az európai viszonylatban amúgy is alacsony – vízi árufuvarozást. A probléma azonban nem csak a fuvarozásra, hanem a mezőgazdaságra, az atomenergiára, a halászatra, az ivóvíz védelemre és a turizmusra is negatív hatással van.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerint mihamarabb szükség lenne egy jól átgondolt és kivitelezehető dunai fejlesztési koncepcióra a Duna kiszámíthatatlan vízállása miatt.

Magyarországon kereskedelmi viszonylatban hajózható útnak egyedül a Duna számít, ennek hossza 1484 km, ami európai viszonylatban közepesnek számítana, ha a teljes vízi út használható lenne. A Dunán igénybevételével a Fekete-tenger és a Rajna torkolat, azaz az Északi-tenger kikötőibe lehet árut szállítani.

Október közepéig idén mindössze 125 napon lehetett a Dunán legalább 2,5 méteres merüléssel hajózni, ami jelentős korlátozást jelent a vízi árufuvarozásban, mivel a megfelelő mélység hiányában a hajók nem közlekedhetnek maximális terheléssel. Nem csak a áruszállítás növelése miatt lenne jó megoldást találni a Duna vízállás-ingadozásra, hanem környezetvédelmi szempontból is, mivel a hajók lényegesen kisebb mértékben károsítják a környezetet, mint más szállítóeszközök.

A turizmusban is nagy problémát jelent a kiszámíthatatlan vízállás: főszezonban körülbelül 30-40 nagy szállodahajó tartózkodik Budapesten, amelyek alacsony vízállás esetén napokra, vagy akár hetekre itt rekedhetnek.

Az MLSZKSZ egy olyan fejlesztési koncepció kivitelezését sürgeti, amely érdemi választ ad a kiszámítható vízállás biztosítására a Duna hazai szakaszán. A Szövetség szerint több vízi erőmű létrehozásával megoldódna a vízállás szabályozása. Az erőművek kapcsolódó puffer tárolói kiválóan használhatók lennének az árvíz elleni védelemben, sőt a mezőgazdasági területek elsivatagosodása ellen is, valamint az ivóvíz-bázisok védelmére is megoldást nyújthatnak. Az erőművek a felsorolt pozitív hatások mellet ráadásul még zöldáramot is termelnének.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

duna

víz

vízállás

hajó

hajózás

kereskedelem

atomerőmű

mezőgazdaság

turizmus