Kiderült, mely területeken dönt rekordokat a munkaerőhiány

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, mely területeken dönt rekordokat a munkaerőhiány

Új utat kell keresni itthon a munkaerő-toborzásban, azonban van még némi tartalék a munkaerőpiacon Juhász Csongor, a Prohumán munkaerő-kölcsönző vezetője szerint. A Magyar Hírlapnak adott nyilatkozataiban elárulta, hogy robbanásszerű a munkaerőhiány gyarapodása, a tavalyi év végéhez képest tizennégy százalékos a növekedés, az egy évvel ezelőtti hasonló időszakkal összehasonlítva pedig huszonhat százalékos ugrást jelent, mintegy harmadával emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma.

Magyarországon újabb rekordot döntött a munkaerőhiány: összesen 83 600 meghirdetett munkahelyre nem találtak munkavállalót a munkaadók április és július között.

Juhász Csongor szerint a klasszikus álláskeresés időszakának már vége. A hagyományos munkaerő-toborzó módszereken kívül sok szegmensben ma új utakat is kell alkalmazni és folyamatosan újabb és újabb módszereket bevezetni.

Általánosságban igaz, hogy ma már legtöbbször nem a dolgozók versenyeznek egy-egy pozícióért, hanem éppen fordítva.

A szakma egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek legyenek hatékonyan elérni azokat az embereket, akik kiszorultak a munkaerőpiacról, esetleg közmunkában dolgoznak. A cég közel háromezer közmunkást terelt át a termelő szektorba a busz- és szállásprogramoknak köszönhetően. De nemcsak a munkaerő megtalálása, hanem megtartása is komoly munkát jelent: a cégek a szűkös kínálat miatt igyekeznek egymástól is elcsábítani a dolgozókat.

Vannak olyan területei az országnak, ahol a foglalkoztatás nagyságrendje már valóban elérte a maximumot, és ténylegesen kimondható, hogy lényegében nincs szabad munkaerő-kapacitás. Ilyen például Győr és közvetlen környéke, Székesfehérvár, Tatabánya, Veszprém régiója, valamint Miskolc vagy Kecskemét és környéke.

A gyártó cégek terén látjuk a legmagasabb igényt munkaerőre, köztük is leginkább az autóipari beszállítók és azok alvállalkozói keresnek rengeteg embert a szakképesítést nem igénylő úgynevezett kékgalléros munkaterületekre. Mindemellett nagyon sok a betöltetlen pozíció gyárakban a minősített szakmunkás és technikusi munkakörök, valamint a kereskedelmi és pénzügyi pozíciók terén is

- jelentette ki Juhász Csongor, majd hozzátette, hogy fizikai munkakörben a szakmunkásokra van a legnagyobb szükség. A szakember szerint egy hegesztő, lakatos, gépi forgácsoló, villanyszerelő, elektro- vagy egyéb technikus, műszerész, targoncás, szerszámkészítő, sofőr rövid idő alatt talál munkát, szellemi területen pedig az információtechnológiai szektor szívja fel a feltöbb embert. Programozói, fejlesztői vagy technikusi képesítés viszonylag rövid idő alatt megszerezhető az átképzési programoknak köszönhetően, valamint a tavalyi átlaghoz képest jóval magasabb szintről indulnak a kezdő bérek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

munkaerőpiac

munkaerőhiány