Gazdák, figyelem! A trükk, amivel duplájára is lehet emelni a terményátlagot

HelloVidék   
  Megosztom
Gazdák, figyelem! A trükk, amivel duplájára is lehet emelni a terményátlagot

A termény sikerét az egészségre gyakorolt kedvező hatása mellett az adja, hogy rendkívül sokféleképpen fogyasztható

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) beszámolója szerint a szeptemberi aszályos időszak lelassította a növekedést, így később kezdődött az ipari felhasználásra szánt termény betakarítása. Jelenleg mintegy 1250 hektáron termelnek hazánkban sárgarépát. A köztestület szerint ez a terület a jövőben akár a felével is bővülhet – írja a Magyar Idők

Ha az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi feldolgozóüzemének tervei megvalósulnak, az előttünk álló 7-8 évben mintegy hatszáz hektárral nőhet a sárgarépa vetésterülete az országban.

A feldolgozó várhatóan stabil pia¬cot jelenthet a következő években a magyarországi sárgarépa-termelőknek. Az üzem alapvetően a japán piacra építi a tevékenységét, ahová csak a legjobb minőségű termékek kerülhetnek – hívta fel a figyelmet a NAK.

Az elmúlt két évben az érsekhalmi sárgarépa-feldolgozó üzemben mintegy ötmillió eurós fejlesztést hajtottak végre, és további beruházásokat terveznek.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően 25 év alatt a sárgarépa-termésátlagok a duplájukra emelkedtek, és a legkorszerűbb technológiával, öntözött területeken jelenleg már elérik a 80 tonnás hektáronkénti termésmennyiséget.

A sárgarépa-termelés világviszonylatban dinamikus fejlődést mutat, az utóbbi években 1,1 millió hektáron csaknem 43 millió tonna sárgarépát termeltek. A termény sikerét az egészségre gyakorolt kedvező hatása mellett az adja, hogy rendkívül sokféleképpen fogyasztható. Friss termékként, fagyasztva és salátamixek alkotóelemeként is népszerű, de újabban gyorsan emelkedik az ivólégyártás is, emellett a sárgarépa a bébiételek egyik legfontosabb alapanyaga.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

sárgarépa

termesztés