Veszély a termőföldeken: fogynak a mikroorganizmusok

Liszkai Attila   
  Megosztom
Veszély a termőföldeken: fogynak a mikroorganizmusok

Mindenáron meg kell tartani a magyar termőföldek termőképességét, hívta fel a figyelmet a Vas Megyei Agrárkamara - írja a Magyar Idők.

Nagy István szavai szerint az elmúlt ötven évben 90 százalékkal esett vissza a talajban lévő mikroorganizmusok száma, a szerves tápanyagok pótlását el kell végezni annak érdekében, hogy a termőképesség ne csökkenjen, hanem ismét növekedjen.

Nyugat-Európában 30-40 százalékkal magasabb termésátlagot tudnak elérni egyes termelők, és ez nemcsak a felhasznált műtrágya mennyiségén múlik, hanem a talaj termőképességének megőrzésén és a bányászati ipari ásványi anyagok használatán is.

Külön problémát jelent, hogy az agráriumban különvált egymástól az állattenyésztés a növénytermesztés, mert miközben a növénytermesztőknek szerves trágyára lenne szükségük, az állattenyésztőknek az okoz súlyos gondot, hogy miként kezeljék, tárolják, vagy dolgozzák fel azt.

Itt az ideje megszervezni, hogy a két tábor egymásra találjon, éppen ezért elő kell írni, hogy mindenki, aki állattartási kapacitást bővít, rendelkezzen olyan szerződéssel, vagy területtel, ahová a trágyáját ki tudja juttatni.

Magyarországon komoly kutatások folynak újfajta talajbaktériumok kifejlesztésére, úgynevezett „baktériumtrágya” használatáról. Ma már különböző növénykultúrákhoz különböző talajbaktériumok állnak rendelkezésre, de ezek csak akkor tudják kifejteni a hatásukat, ha a talajba jut elegendő víz, tápanyag, és egyéb ásványi anyagok, például mész.

Fontos, hogy nem csak kutakból kell öntözni, hanem a felszín feletti vizeket, a csapadékot is hasznosítani kell. Sok helyen megvan a csatorna nyomvonal, ezek karbantartásával a mostani 80-85 ezer hektár helyett 220-230 ezer hektárt lehetne öntözni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

öntözés

mezőgazdaság