Veszély a termőföldeken: fogynak a mikroorganizmusok

Liszkai Attila   
  Megosztom
Veszély a termőföldeken: fogynak a mikroorganizmusok

Mindenáron meg kell tartani a magyar termőföldek termőképességét, hívta fel a figyelmet a Vas Megyei Agrárkamara - írja a Magyar Idők.

Nagy István szavai szerint az elmúlt ötven évben 90 százalékkal esett vissza a talajban lévő mikroorganizmusok száma, a szerves tápanyagok pótlását el kell végezni annak érdekében, hogy a termőképesség ne csökkenjen, hanem ismét növekedjen.

Nyugat-Európában 30-40 százalékkal magasabb termésátlagot tudnak elérni egyes termelők, és ez nemcsak a felhasznált műtrágya mennyiségén múlik, hanem a talaj termőképességének megőrzésén és a bányászati ipari ásványi anyagok használatán is.

Külön problémát jelent, hogy az agráriumban különvált egymástól az állattenyésztés a növénytermesztés, mert miközben a növénytermesztőknek szerves trágyára lenne szükségük, az állattenyésztőknek az okoz súlyos gondot, hogy miként kezeljék, tárolják, vagy dolgozzák fel azt.

Itt az ideje megszervezni, hogy a két tábor egymásra találjon, éppen ezért elő kell írni, hogy mindenki, aki állattartási kapacitást bővít, rendelkezzen olyan szerződéssel, vagy területtel, ahová a trágyáját ki tudja juttatni.

Magyarországon komoly kutatások folynak újfajta talajbaktériumok kifejlesztésére, úgynevezett „baktériumtrágya” használatáról. Ma már különböző növénykultúrákhoz különböző talajbaktériumok állnak rendelkezésre, de ezek csak akkor tudják kifejteni a hatásukat, ha a talajba jut elegendő víz, tápanyag, és egyéb ásványi anyagok, például mész.

Fontos, hogy nem csak kutakból kell öntözni, hanem a felszín feletti vizeket, a csapadékot is hasznosítani kell. Sok helyen megvan a csatorna nyomvonal, ezek karbantartásával a mostani 80-85 ezer hektár helyett 220-230 ezer hektárt lehetne öntözni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

öntözés

mezőgazdaság