Kiderült, honnan hozzák a friss halat a hazai élelmiszerláncok

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, honnan hozzák a friss halat a hazai élelmiszerláncok

A Hortobágyon termelt halak 80 százaléka ponty, 15 százaléka busa és amur, a maradék 5 százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő.

Hortobágyon és 50 kilométeres körzetében 44 tóból emelik ki a halakat és helyezik át őket a telelő medencékbe. A halakat innen a megrendelőknek szállítják tovább.

Tavaly 1500 tonna halat adtak el, idén pedig még többre számítanak. A vevők leginkább az úgynevezett “három nyaras”, - azaz három éves - példányokat keresik, amik általában 2-2,5 kilogrammosak.

Magyarországon a fő felvásárlók a nagy kereskedelmi láncok áruházai, illetve a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. saját debreceni üzletei. Általában a teljes mennyiség 60 százalékát először feldolgozzák saját üzemükben, és onnan szállítják tovább megrendelőiknek.

Érdekesség, hogy a kimutatások szerint növekszik a halfogyasztás hazánkban: az eddigi adatok szerint az idén várhatóan 15-20 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hal

hortobágy

horgászat

halászat