Kiderült, honnan hozzák a friss halat a hazai élelmiszerláncok

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, honnan hozzák a friss halat a hazai élelmiszerláncok

A Hortobágyon termelt halak 80 százaléka ponty, 15 százaléka busa és amur, a maradék 5 százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő.

Hortobágyon és 50 kilométeres körzetében 44 tóból emelik ki a halakat és helyezik át őket a telelő medencékbe. A halakat innen a megrendelőknek szállítják tovább.

Tavaly 1500 tonna halat adtak el, idén pedig még többre számítanak. A vevők leginkább az úgynevezett “három nyaras”, - azaz három éves - példányokat keresik, amik általában 2-2,5 kilogrammosak.

Magyarországon a fő felvásárlók a nagy kereskedelmi láncok áruházai, illetve a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. saját debreceni üzletei. Általában a teljes mennyiség 60 százalékát először feldolgozzák saját üzemükben, és onnan szállítják tovább megrendelőiknek.

Érdekesség, hogy a kimutatások szerint növekszik a halfogyasztás hazánkban: az eddigi adatok szerint az idén várhatóan 15-20 százalékkal haladja meg a tavalyit.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hal

hortobágy

horgászat

halászat