2021-től ilyen villamos közlekedik majd Szeged és Hódmezővásárhely között

MTI   
  Megosztom
2021-től ilyen villamos közlekedik majd Szeged és Hódmezővásárhely között

Jól halad a Hódmezővásárhelyt és Szegedet összekapcsoló tramtrain építése, 2020 késő nyarán elkezdődhet a próbaüzem, 2021-ben, tanévkezdéskor pedig már használhatják az utazók a szerelvényeket - közölte Lázár János.

A beruházásért felelős kormánybiztos elmondta, az Európai Unió és a magyar állam összesen 71 milliárd forintot fordít arra, hogy a két várost villamos kösse össze, segítve ezzel napi 5-10 ezer ingázó boldogulását.

Az elmúlt 150 év legnagyobb hódmezővásárhelyi beruházása soha nem látott lehetőségeket biztosít a városban élőknek

- hangsúlyozta a politikus.

A beruházás mintaprogram, a megoldást - ha beválik - alkalmazhatják a budapesti elővárosi közlekedésben, illetve más nagyvárosok esetében is.

A fejlesztés három fő részből áll: az új villamosvonal kiépítéséből Hódmezővásárhely belterületén, a nagyvasúti pálya korszerűsítéséből a két település között, valamint a vasút és a szegedi villamosvonal összekapcsolásából.

A Stadler német minta alapján Spanyolországban 8+4 szerelvényt gyárt, ezek közül az elsőként elkészülővel 2020 késő nyarán elindulhat a próbaüzem. A tervek szerint csúcsidőben a szerelvények 10 percenként járnak majd 30 perces menetidővel a két város között.

A Szeged és Szabadka közötti vonal rekonstrukciójához az engedélyes tervek már elkészültek.

A beruházásról - amelynek célja Szabadka és térsége megtartóerejének növelése is - a jövő héten egyeztet Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, majd később a szerb kormánnyal - mondta Lázár János. Hozzátette: a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal kiépítésének költsége mintegy 150 milliárd forint, melyet uniós, szerb és magyar költségvetési forrásokból fedeznének.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

közlekedés

beruházás

gazdaság