Még nagyobb összegből folytatódhat a sertés állatjóléti támogatási program

HelloVidék   
  Megosztom
Még nagyobb összegből folytatódhat a sertés állatjóléti támogatási program

Sikeresen lezárult a szakmai egyeztetés a magyar kormány és az Európai Bizottság között, így 2019-től folytatódhat a sertés állatjóléti támogatási program. Az új támogatási kérelmek beadása várhatóan 2018. december 15-től indulhat – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Idén véget ér a 2007 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott, sertés hízókhoz kapcsolódó állatjóléti támogatási program, mivel lejárt az Európai Bizottság jóváhagyása. Az Agrárminisztérium a sertéságazati szakmai szervezetekkel történt egyeztetés után már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a 2025-ig tartó, új támogatási programot. Az eddigi szakmai tartalom nem változott, de a támogatási keretet emelték.

A 2019-2025 közötti időszakra szóló új támogatási program jóváhagyási eljárásában a Bizottság és a magyar kormány közötti szakmai egyeztetések lezárultak. A program meghirdetéséhez kizárólag a Bizottság ügyviteli rendjének megfelelő engedélyezési eljárás befejezése szükséges.

A 2019-re szóló támogatási kérelmek beadása új formanyomtatványon, várhatóan 2018. december 15-től indulhat, melyről a Magyar Államkincstár a megszokott módon fog tájékoztatást adni. A sertés állatjóléti támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben több mint 10 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, ami meghaladja a korábbi évek keretét. A tényleges kifizetések mértéke a jogos támogatási igények nagyságától függ majd.

Az állatjóléti támogatási program ellenőrzési folyamata egyszerűsödik, a többletvállalások teljesítése a sertéságazati területi felelősök segítségével történik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sertés

állattenyésztés

támogatás