Nem csak a fővárosban vannak brutális árak: egyre jobban drágulnak a vidéki lakások is

Magyar Idők   
  Megosztom
Nem csak a fővárosban vannak brutális árak: egyre jobban drágulnak a vidéki lakások is

Hatalmas árkülönbségek vannak a megyeszékhelyek között: van, ahol a vásárlók többsége legfeljebb 17 millió forintot tud lakásra költeni, de van olyan város is, ahol a legtöbben akár harmincmilliót is e célra szánnak - írja a Magyar Idők.

Kaposvárott a legfeljebb 15 millió forintba kerülő ingatlanok teszik ki a kínálat felét, de Győrött vagy Székesfehérvárott ebben az árkategóriában már nincs értelmezhető kínálat. A lélektani határ jelenleg is folyamatosan emelkedik a nagyvárosok többségében. A Kisalföld központjában a jelenleg kínált 2600 lakás mindössze két százaléka vásárolható meg legfeljebb 15 millió forintért, utóbbiban az 1300-as kínálat három százaléka.

Nemcsak a négyzetméterárakban van jelentős különbség az egyes megyeszékhelyek lakásárai között, de az érdeklődések és a kínálat árkategóriáiban is érdekes eltérések láthatók. Az Ingatlan.com lapunk részére készített összeállításából többek között kiderül, hogy Kaposvárott, Miskolcon és Tatabányán az érdeklődők háromnegyede legfeljebb 17 millió forintért keres ingatlant. Székesfehérvárott ugyanakkor harmincmillió forintnál, Debrecenben pedig 28 milliónál lehet meghúzni ezt a határt, ám Fejér megye székhelyén mindössze a kínálat 38 százaléka kerül harmincmillió forintnál kevesebbe, a Hajdúság központjában pedig 45 százaléka.

Összehasonlításként érdemes megemlíteni Budapestet, amely a legdrágább minden létező lakáspiaci összehasonlításban: a fővárosban 45 millió forint a „lélektani határ”, jóllehet ebbe az ársávba csak a lakások kevesebb mint fele tartozik.

Az évek óta tartó lakáspiaci dráguláshoz – ami Budapest után szinte egyből megkezdődött a nagyvárosokban is – előbb-utóbb a kereslet is igazodik. Ezt jól mutatja ennek a bizonyos lélektani határnak a növekedése: 2012–2013 körül több városban alig haladta még meg a tízmillió forintot, és egy-két kivétellel sehol nem volt több húszmillió forintnál. A drágulás most ismét gyorsuló ütemű, a jegybank legutóbbi lakáspiaci jelentése szerint legalábbis a vidéki városokban az idei második

Ha valaki legfeljebb húszmillió forintot tud lakásvásárlásra fordítani, akkor Tatabányán és Kaposvárott igen széles kínálattal találkozik, mindkét városban az elérhető lakások több mint kétharmada ezen az árszinten belül található. Debrecenben, Győrött, Kecskeméten, Székesfehérvárott és Veszprémben viszont a kínált otthonoknak a negyede sem tartozik ebbe a kategóriába.

A drágulást jól mutatja, hogy négy olyan megyeszékhely is van, ahol legfeljebb a kínálat fele tartozik a harmincmillió forintos plafon alá: Székesfehérvár, Debrecen, Kecskemét és Veszprém. Eközben Győrött és Egerben tíz hirdetett lakásból négy drágább harmincmillió forintnál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lakás

ingatlan

vidék

lakásárak

lakáspiac