Rémisztő a klímaváltozás: el fog tűnni a burgonya a magyar földből

HelloVidék   
  Megosztom
Rémisztő a klímaváltozás: el fog tűnni a burgonya a magyar földből

Az évszázad közepén valószínűleg már nem terem meg a burgonya Magyarországon. Mindössze egy évtizedünk maradt arra, hogy a Föld klímájának védelme érdekében hathatós intézkedések történjenek - mondta Ürge-Vorsatz Diana, a CEU professzora, a kormányközi klímavédelmi testület egyik alelnöke a katowicei klímacsúcs eredményeiről az InfoRádióban, írja az Infostart.

Történelmi lépést tettek az államok a katowicei ENSZ-klímacsúcson az elmúlt héten - nyilatkozta Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, a kormányközi klímavédelmi testület egyik alelnöke.

sikerült megállapodniuk a párizsi egyezménnyel kapcsolatos szabálykönyvben. Most már nemcsak a cél van meg, illetve az, hogy hová kell eljutnunk, hanem az is, amin keresztül

- nyilatkozta a szakértő.

A szakember szerint viszont a nagy világpolitikai cél, vagyis a Föld legfeljebb 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedésének engedése nincsen arányban azzal, amit az országok egyenként vállaltak, ami azt jelenti, hogy a párizsi célok sem elegendőek a 2 fok tartásához. Ugyanakkor amiben most megállapodtak: a kibocsátások mérésében, az adatok jelentési rendjében és ellenőrzésében nagyon nagy eredmény, és előrelépés, hogy sikerült ilyen szigorral eljárni a részletekben.

rettenetesen sok múlik a következő pár éven. Nagyjából egy évtizedünk van arra, hogy nagyon jelentős változások történjenek, 2030-ra majdnem a felére kell csökkennie a kibocsátásnak ahhoz, hogy viszonylag élhetőbb bolygón lakjunk, akár már néhány évtized múlva is.

- mondta Ürge-Vorsatz Diana.

Szerinte akár az ő idős kori életét is megrövidítheti 5-10 évvel egy-egy keményebb hőhullám, ami várható. Ma Magyarországon a Lyme-kór előfordulása háromszor gyakoribb, mint egy-két évtizede, és az évszázad közepére már a burgonya sem fog megteremni nálunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

burgonya

klímaváltozás

éghajlatváltozás