A technológiai fejlődés mentheti meg a magyar mezőgazdaságot

Magyar Hírlap   
  Megosztom
A technológiai fejlődés mentheti meg a magyar mezőgazdaságot

A támogatási rendszer nem hagy cserben minket, az Európai Unió (EU) és a hazai források is segítenek továbbra is, de a tőlük való függést mérsékelni kell, az átmeneti évek erre kitűnő lehetőséget nyújtanak – mondta a Magyar Hírlapnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

A lapnak adott interjúban Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője elmondta, hogy a tavalyi év számos előnyt hozott magával az agráriumban, az időjárás összességében kedvező volt: az enyhe tél, az elégséges csapadék és a nyári meleg miatt előrekerült a termelési ciklus. Megjegyezte, hogy az időjárási szélsőségek gyakoribbak lesznek a következő években.

A statisztikai adatok szerint az elmúlt évben 3,1 százalékkal növekedett a mezőgazdaság kibocsátása, a növénytermesztés és az állattenyésztés egyaránt bővült. Gyümölcsösök esetében az alma és a meggy volt kiemelkedő, kalászos gabonák közül a kukorica hozott nagy termésmennyiséget. Az állattenyésztésben főként a baromfifélék növekedése volt számottevő, de a szarvasmarha szektor is emelkedett. A mezőgazdasági árak emelkedtek, a tojás kibocsátása stagnált, azonban a tej kiemelkedett az állati termékek közül. Az Erste előrejelzése szerint idén is növekedni fog a kibocsátás és a mezőgazdasági ár, azonban kisebb mértékben.

Az EU Közös Agrárpolitikájának reformfolyamata lassú, és egyik tagállam sem ért egyet a tervekkel. A ciklusra járó források már lassan kimerülnek, ezért a beruházások ütemének gyorsasága csökkenhet, esetleg le is állhat. Ez nem kedvező, mivel az agrárgazdasági szereplők hozzászoktak a támogatási forrásokhoz.

A kedvező magyar adottságok lassan aknázódnak ki, a nemzetközi versenyben lassú a magyar mezőgazdaság fejlődése, azonban a versenyképesség és a hatékonyság kérdése nem csak a technológián múlik.

A támogatási rendszer nem hagy cserben minket, az EU és a hazai források is segítenek továbbra is, de a tőlük való függést mérsékelni kell, az átmeneti évek erre kitűnő lehetőséget nyújtanak majd

- mondta Fórián Zoltán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

agrár

fejlődés

technológia