Országos sztrájk indul: mutatjuk a szakszervezetek követeléseit

Népszava   
  Megosztom
Országos sztrájk indul: mutatjuk a szakszervezetek követeléseit

Négypontos követeléslistában rögzítették az országos munkabeszüntetés céljait az országos sztrájkot előkészítő bizottságban együtt dolgozó szakszervezetek – írja a Népszava.

A napokban az ország több pontján is tüntetések várhatóak, a legjobb Budapesten lesz szombaton, amely iránt közel 30 ezren érdeklődnek és több mint 7 ezren jelezték a részvételüket. A következp tüntetéseken fogják bejelenteni hivatalosan az alábbi követeléseket.

Azt még nem tudni, hogy a nagy állami cégek munkavállalói csatlakoznak-e majd az országos sztrájkhoz, mivel a BKV-nál kollektív szerződés rögzíti a 300 órás túlórakeretet, azonban a többi követelés érintheti a BKV-dolgozókat is.

A Népszavának nyilatkozó Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke megemlítette, hogy az országos emelésként elfogadott 8 százalék nem elfogadható, két számjegyű bérnövekedést tartanak megfelelőnek.

Íme a szakszervezetek követelései:

  1. Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  2. Béremelést, többek között a minimálbér két számjegyű emelését, a cafetéria visszaállítását, a közszféra béreinek rendezését!
  3. Követelik a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
  4. Rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozását, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sztrájk

tüntetés

vidék

belföld

gazdaság

minimálbér

garantált bérminimum