Nyolc önkormányzat hagyta el a csornai háziorvosi ügyeletet

HelloVidék   
  Megosztom
Nyolc önkormányzat hagyta el a csornai háziorvosi ügyeletet

Akkor gazdaságos a háziorvosi ügyeleti rendszer, ha legalább ötvenezer lakos ellátását biztosítja. A csornaiban jelenleg harmincnégyezerért felelnek. A rendszer szakmai vezetője szerint a betegek jó kezekben vannak.

Nincs veszélyben a csornai háziorvosi ügyeleti rendszer működése. Dr. Balázs Mihály szakmai vezető szerint a nyolc község távozása pénzügyi nehézségeket okozott ugyan, de szakmai problémákat nem. Bágyogszovát háziorvosa úgy véli, a betegek náluk semmivel sem kapnak rosszabb ellátást, mint a győri ügyeleten, írja a Kisalföld.hu.

Nyolc rábaközi önkormányzat a csornaiból a győri háziorvosi ügyelethez „igazolt át". A döntést szakmai érvekkel támasztották alá. Dr. Balázs Mihály arról beszélt, hogy miként működik ezután a csornai rendszer.

A kiválásig negyvenezer lakos tartozott az ügyelethez, ami hatezerrel csökkent. Egy ügyeleti formáció egyébként körülbelül ötvenezer lakossal lehet nullszaldós gazdasági szempontból. A nyolc önkormányzat lépése tehát pénzügyi nehézséget okoz a maradóknak, a települések emelt hozzájárulást fizetnek ezután. Én a távozás okát abban látom, hogy egy önkormányzatok által fenntartott ügyeleti rendszerben kötelező részt venniük a háziorvosoknak. Az alternatív fenntartásúban azonban nem és valószínűleg ez volt az az indok, ami kollégáinkat a csornai ügyeletből kivitte. Esetleg még az is szempont lehet, hogy magasabb díjjal lehet Győrben ügyelni. A viszonylag kis pénzért ugyanis nem vonzó az éjszakázás, a felelősség azonban nagy.

– mutatta be a helyzetet a szakmai vezető.

Az orvosok bére a Csorna vidéki ügyeletben körülbelül nettó ezer forintra jön ki óránként. Dr. Balázs Mihály szerint a kollégák jó része hivatástudatból vállalja a szolgálatot, elfogadva azt, hogy a gyógyító munkához hozzátartozik az ügyelet is.

A csornai ügyeleti rendszer szakmai mutatói nem rosszak és tizenhat éve közmegelégedésre teszik a dolgukat. Egy hétvégi, huszonnégy órás szolgálatban nem ritka az ötven beteg ellátása sem, de hétköznapokon is tizennyolc-húszas átlaggal lehet számolni.

Az előnyeink között említhetem, hogy kis körzetben működünk, kisebb körben mozgunk, mint mondjuk a győri ügyeletes kolléga. Tehát nem igaz az az érvelés, hogy a megyeszékhely ügyeleti rendszerében előbb találkozik orvossal a beteg, mint Csornán. A Győr környéki ügyelet információim szerint közel százhúszezer ember ellátásáért felel, két orvossal, egy nővérrel, egy gépkocsivezetővel. Nálunk egy orvos, egy nővér és egy gépkocsivezető jut a harmincnégyezerre. Hátrányunkként hozták fel, hogy a Rábaközben vannak üres praxisok és idős, de még dolgozó orvosok. Ez viszont nem egyedi, csak a mi térségünkre jellemző gond, hanem országos. Valóban vannak idős kollégáink, de ez még nem vezet ügyeleti rendszerünk összeomlásához. Még hosszú távon sem.

– nyilatkozta a szakmai vezető.

Az igazi megoldás az lenne, ha a szomszédos, kicsi ügyeleti rendszerek egyesülnének. Hogy aztán ezt a nagy egységet önkormányzati fenntartásban működtetik-e tovább, vagy vállalkozási, esetleg egyéb formában, eldöntendő kérdés. Mi próbáltunk Kapuvárral és Mosonmagyaróvárral kapcsolatot teremteni, de egyelőre nem volt szándék az egyesülésre. Ha létrejönne egy hetven-nyolcvanezer lakost ellátó ügyelet, azt már gazdaságosan lehetne fenntartani.

– jelentette ki dr. Balázs Mihály.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

háziorvos

orvos

egészségügy