Nyolc önkormányzat hagyta el a csornai háziorvosi ügyeletet

HelloVidék   
  Megosztom
Nyolc önkormányzat hagyta el a csornai háziorvosi ügyeletet

Akkor gazdaságos a háziorvosi ügyeleti rendszer, ha legalább ötvenezer lakos ellátását biztosítja. A csornaiban jelenleg harmincnégyezerért felelnek. A rendszer szakmai vezetője szerint a betegek jó kezekben vannak.

Nincs veszélyben a csornai háziorvosi ügyeleti rendszer működése. Dr. Balázs Mihály szakmai vezető szerint a nyolc község távozása pénzügyi nehézségeket okozott ugyan, de szakmai problémákat nem. Bágyogszovát háziorvosa úgy véli, a betegek náluk semmivel sem kapnak rosszabb ellátást, mint a győri ügyeleten, írja a Kisalföld.hu.

Nyolc rábaközi önkormányzat a csornaiból a győri háziorvosi ügyelethez „igazolt át". A döntést szakmai érvekkel támasztották alá. Dr. Balázs Mihály arról beszélt, hogy miként működik ezután a csornai rendszer.

A kiválásig negyvenezer lakos tartozott az ügyelethez, ami hatezerrel csökkent. Egy ügyeleti formáció egyébként körülbelül ötvenezer lakossal lehet nullszaldós gazdasági szempontból. A nyolc önkormányzat lépése tehát pénzügyi nehézséget okoz a maradóknak, a települések emelt hozzájárulást fizetnek ezután. Én a távozás okát abban látom, hogy egy önkormányzatok által fenntartott ügyeleti rendszerben kötelező részt venniük a háziorvosoknak. Az alternatív fenntartásúban azonban nem és valószínűleg ez volt az az indok, ami kollégáinkat a csornai ügyeletből kivitte. Esetleg még az is szempont lehet, hogy magasabb díjjal lehet Győrben ügyelni. A viszonylag kis pénzért ugyanis nem vonzó az éjszakázás, a felelősség azonban nagy.

– mutatta be a helyzetet a szakmai vezető.

Az orvosok bére a Csorna vidéki ügyeletben körülbelül nettó ezer forintra jön ki óránként. Dr. Balázs Mihály szerint a kollégák jó része hivatástudatból vállalja a szolgálatot, elfogadva azt, hogy a gyógyító munkához hozzátartozik az ügyelet is.

A csornai ügyeleti rendszer szakmai mutatói nem rosszak és tizenhat éve közmegelégedésre teszik a dolgukat. Egy hétvégi, huszonnégy órás szolgálatban nem ritka az ötven beteg ellátása sem, de hétköznapokon is tizennyolc-húszas átlaggal lehet számolni.

Az előnyeink között említhetem, hogy kis körzetben működünk, kisebb körben mozgunk, mint mondjuk a győri ügyeletes kolléga. Tehát nem igaz az az érvelés, hogy a megyeszékhely ügyeleti rendszerében előbb találkozik orvossal a beteg, mint Csornán. A Győr környéki ügyelet információim szerint közel százhúszezer ember ellátásáért felel, két orvossal, egy nővérrel, egy gépkocsivezetővel. Nálunk egy orvos, egy nővér és egy gépkocsivezető jut a harmincnégyezerre. Hátrányunkként hozták fel, hogy a Rábaközben vannak üres praxisok és idős, de még dolgozó orvosok. Ez viszont nem egyedi, csak a mi térségünkre jellemző gond, hanem országos. Valóban vannak idős kollégáink, de ez még nem vezet ügyeleti rendszerünk összeomlásához. Még hosszú távon sem.

– nyilatkozta a szakmai vezető.

Az igazi megoldás az lenne, ha a szomszédos, kicsi ügyeleti rendszerek egyesülnének. Hogy aztán ezt a nagy egységet önkormányzati fenntartásban működtetik-e tovább, vagy vállalkozási, esetleg egyéb formában, eldöntendő kérdés. Mi próbáltunk Kapuvárral és Mosonmagyaróvárral kapcsolatot teremteni, de egyelőre nem volt szándék az egyesülésre. Ha létrejönne egy hetven-nyolcvanezer lakost ellátó ügyelet, azt már gazdaságosan lehetne fenntartani.

– jelentette ki dr. Balázs Mihály.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

háziorvos

orvos

egészségügy