Újabb helyen ütötte fel fejét az afrikai sertéspestis

hvg.hu   
  Megosztom
Újabb helyen ütötte fel fejét az afrikai sertéspestis

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznótetemben mutatta ki vasárnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma.

Az afrikai sertéspestis április végi Heves megyei, májusi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, majd októberi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megjelenését követően Borsod megye újabb területén azonosították a vírust, írja a hvg.hu.

A sertéspestist Hangony község határában, a betegség szempontjából magas kockázati besorolású területen igazolta január 13-án egy elhullott vaddisznóból a Nébih laboratóriuma. A fertőzés megjelenésének okára a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot, amely már folyamatban van. Az e területről az elmúlt négy hónapban beküldött több mint 150 – főleg az állománygyérítés során kilőtt vaddisznókból származó – minta eddig mind negatív eredményt adott.

Az országos főállatorvos a korábbi esetekhez hasonlóan elrendelt minden szükséges intézkedést. Ezek közé tartozik például, hogy kijelölik a fertőzött, valamint azon belül, a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlapján.

A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. A Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekben. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal, azaz moslékkal tilos etetni. Fontos, hogy ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sertéspestis

sertés

nébih

borsod-abaúj-zemplén

szabolcs-szatmár-bereg megye