Tovább terjeszkedik a német autóipari multi: erre készülnek Nyíregyházán

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Tovább terjeszkedik a német autóipari multi: erre készülnek Nyíregyházán

Böszörményi Attila, az Eissmann Automotive Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója kapta 2018-as Gazdasági díjat egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei napilaptól. Az autóipari cég huszonegy év működik Nyíregyházán. A céget 12 éve vezető Böszörményi Attilával beszélgetett a HelloVidék. Az ügyvezető azt is elárulta, hogy komoly fejlesztésbe kezdtek Nyíregyházán.

Az én teljesítményemet csak a cég teljesítményén keresztül lehet megítélni, legalábbis kívülállóként. Ezért ez az elismerés a cég teljesítményét minősíti leginkább

- szögezte le a HelloVidék megkeresésére Böszörményi Attila.

Az Eissmann-csoportnak a világ 3 kontinensén 13 működő gyára van. A tavalyi évben a konszern 493 millió euró forgalmat bonyolított, az alkalmazottak száma pedig elérte az 5 ezer főt. Az Eissmann központja a németországi Bad Urachban működik, ez közel van Metzingenhez, ami pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykálló testvér városa.

A cég alapítója Metzingenben találkozott a település vezetőivel és ez a szál kötötte majd össze Nyíregyházával. Ez 1997-ben történt, akkor volt a német vállaltnak egy növekedése és kelet-európai telephelyet keresett. Abban az időben a nyugati befektetők általában az alacsonyabb munkabérek miatt választották Magyarországot, az Eissmann első telephelye hazánk volt Németországon kívül, egy-két évre rá nyíltak szlovák és cseh gyárak például.

Ez a munkabér kérdés azóta sokat változott. Szerintem sokan érzékelik, hogy rengeteg gyárnak, a nagy autóipari konszerneknek is Magyarországon nyílnak meg fejlesztő, kutató központjai, mérnöki irodák, tehát ma már nem csak az alacsonyabb költségű gyártásról van szó, hanem a komoly műszaki háttérről is, ami nálunk is megvan már

- tette hozzá a cégvezető.

Ha a létszámot, ha az éves forgalmat, ha árbevételt vizsgálunk, az Eissmann egy folyamatosan felfelé ívelő pályán van már huszonegy éve hazánkban. 1997-ben még csak néhány tucat ember egy pár terméket gyártott. 2006-ban még csak háromszázan dolgoztak a cégnél Nyíregyházán és tizenhatmillió eurós éves forgalommal működtek, 2018-ban a dolgozói létszám már kilencszázat eléri, az éves forgalom pedig sokszorosára, összesen nyolcvanmillió euróra nőtt.

A jelenlegi legnagyobb kihívások közé tartozik nekünk is, mint annyi más cégnek a munkaerő kérdés. Nem ezt akartam elsőként említeni, de ott van a legnagyobb változás, a munkaerőpiacon, főleg, ha nagyjából visszatekintek az elmúlt tíz évre. A munkaerő rendelkezésre állása és a képzettség, az csökken. Ez még szerencsére azért nem annyira drasztikus és katasztrofális, mint amennyire hallani lehet, de azért jelentősen nehezebb a megfelelő munkaerőt megtalálni és megtalálni is. Ha nagy a kereslet a piacon, akkor a fluktuáció is növekedhet a cégeknél, de ez a legfontosabb feladatunk

- árulta el Böszörményi Attila.

Az Eissmann Automotive Hunagraia Kft. stabil vevőkörrel rendelkezik, prémium autógyártóknak szállítanak alkatérszeket. Így a piacuk nem változik, de ha igen, az is nagy bővülést jelent egy-két márkával. Az első számú vevőkörbe tartozik a prémium német autóipar, ezt követi az angol, a francia és az olasz. Így a Volkswagennek, a Mercedesnek, a BMW-nek, az Audinak, a Seatnak, a BMW Mininek és a Bentley-nek. De ezeken túl még gyártanak a Jaguarnak, a Land Rovernek, a Hondának, a Maseratinak, a Fordnak, az Opelnek és a Porschének is, de szállítanak termékeket a győri Audi és a kecskeméti Mercedes gyárnak is.

A hazai összeszerelő piac nem olyan nagy, a győri Audin és a kecskeméti Mercedesen kívül nem is van sokkal több Magyarországon. Itt egy-két márka készül, de ettől a mi volumenünk sokkal nagyobb, így valószínű, hogy marad a magas export arány

- tette hozzá az ügyvezető.

A gyárban főleg sebességváltó markolatok és gombok, valamint a hozzájuk tartozó szoknyák, kisebb burkolati elemek, légzsáktartók és műszerfalborításokat készítenek.

Folyamatosan fejlődünk, komoly terveink vannak a jövőre nézve is, komoly technológiai vagy akár területben is bővülni. A cég melletti szomszédos telek a mi tulajdonunkban áll és ott egy beruházás előkészítése folyik és ehhez tartozó létszámi bővítés is. Valamennyire a mi cégünk palettája bővül, de már az Eissmann által ismert termékekkel. Mi főleg az automata és manuális sebességváltó gombok, légzsáktakarók gyártására koncentráltunk idáig, de a jövőben tervezzük ajtóborítások, műszerfaltakarók, tehát nagyobb alkatrészek gyártását is, de ugyanebben a témakörben, amit úgy mondhatunk, hogy műbőr-fa-króm, tehát ezek is az autók belsőterével kapcsolatosak

- árulta el a HelloVidéknek Böszörményi Attila.

A cégnek sikerült átívelni és egyensúlyba hozni a magyar és német munka kultúra közötti különbségeket is az elmúlt évek alatt. Kreativitásban korábban sem voltak hátrányban a magyarok, de a dolgozók precizitását és pontosságát kellett javítani. A nyíregyházi gyár az egész Eissmann csoportnak az oktató és tréning központja, a gyártás-szervezés tekintetében pedig elismerten a legjobb gyár, ezt különböző belső és külső európai díjak is mutatják, de már több éve viselik a legjobb gyár címét.

Ezáltal egy szellemi irányítóközponttá is vált a nyíregyházi egység, rengeteg támogatást adnak a helyi dolgozók más gyárak kollégáinak, többek között az amerikai, a cseh, a német és a szlovák telephelyekről is érkeznek Magyarországra oktatási és továbbképzési céllal. Ezek a képzések az ottani vezetők direkt kérései alapján szerveződnek, így egy vagy többhetes workshopokon segítenek egymásnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidék interjú

eissmann