Van, ahol nem csak internet, de még TV sincs - Óriási a szakadék az országon belül

HelloVidék   
  Megosztom
Van, ahol nem csak internet, de még TV sincs - Óriási a szakadék az országon belül

Egyre több embernek van internet-előfizetése Magyarországon, azonban a területi különbségek hatalmasak. Az ország keleti megyéiben sokkal alacsonyabb a penetráció, mint Budapesten vagy a nyugati megyékben. Habár azt gondolhatnánk, hogy TV-előfizetése szinte mindenkinek van, ez azonban nem igaz.

Komoly különbséget láthatunk az országon belüli internetlefedettséget tekintve. Van, ahol szinte mindenki hozzáfér az internethez, máshol viszont kifejezetten nehéz elérni a világhálót. Az ezer lakosra jutó internet-előfizetések száma - mobilinternet nélkül - 2017 végén Budapesten volt a legtöbb a KSH adatai szerint, ahol 1000 lakosra 414 jutott, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkevesebb (1000 emberre 210).

Mint a térképen látható, Budapest mellett Veszprém és Komárom-Esztergom teljesít a legjobban, itt a legnagyobb az internet-penetráció. Alacsony az 1000 lakosra jutó penetráció viszont Szabolcs mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Zala megyében.

Az év végén országos átlagban 1000 lakásra 661 internet-előfizetés jutott, 4%-kal több mint egy évvel korábban. Vagyis az internet-penetráció érdemben növekszik Magyarországon. Budapest az országos átlagot 129-cel felülmúlta, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 127-tel, Nógrád és Békés 120-szal elmaradt attól.

2017 végén országos átlagban 1000 lakásra 834 televízió-előfizetés jutott. Habár könnyen azt gondolhatnánk, hogy TV-előfizetése szinten mindenkinek van, ez azonban nem igaz. Főképp az alacsonyabb fejlettségű és szerényebb jövedelmű megyékben sokaknak nincs előfizetése. Az országos átlagot Pest megye (1000 lakosra) 113 előfizetéssel, Fejér megye 97-tel múlta felül, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 71-gyel, Békés megye pedig 77-tel elmaradt attól.

Ugyanebben az időszakban száz lakosra 32 (száz lakásra pedig 70) vezetékes telefonvonal jutott. Az országos átlagot Budapest jelentős mértékben meghaladta, ahol száz lakosra 49 telefonvonal jutott. Megyei szinten az ellátottság Csongrád megyében volt a legmagasabb (35 fővonal/száz lakos), Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a legalacsonyabb (22, illetve 19 fővonal/száz lakos).

Összességében tehát jól látható, hogy az fővárosban és az ország nyugati részében magasabb az internet-penetráció és több a TV-előfizetés is, mint az ország más területein. Mindez azonban nem meglepő annak tükrében, hogy a keleti országrészben alacsonyabbak a jövedelmek, így ez a szakadék várhatóan csak lassan szűkül majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

internet

tv

televízió

telefon