Van, ahol nem csak internet, de még TV sincs - Óriási a szakadék az országon belül

HelloVidék   
  Megosztom
Van, ahol nem csak internet, de még TV sincs - Óriási a szakadék az országon belül

Egyre több embernek van internet-előfizetése Magyarországon, azonban a területi különbségek hatalmasak. Az ország keleti megyéiben sokkal alacsonyabb a penetráció, mint Budapesten vagy a nyugati megyékben. Habár azt gondolhatnánk, hogy TV-előfizetése szinte mindenkinek van, ez azonban nem igaz.

Komoly különbséget láthatunk az országon belüli internetlefedettséget tekintve. Van, ahol szinte mindenki hozzáfér az internethez, máshol viszont kifejezetten nehéz elérni a világhálót. Az ezer lakosra jutó internet-előfizetések száma - mobilinternet nélkül - 2017 végén Budapesten volt a legtöbb a KSH adatai szerint, ahol 1000 lakosra 414 jutott, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkevesebb (1000 emberre 210).

Mint a térképen látható, Budapest mellett Veszprém és Komárom-Esztergom teljesít a legjobban, itt a legnagyobb az internet-penetráció. Alacsony az 1000 lakosra jutó penetráció viszont Szabolcs mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Zala megyében.

Az év végén országos átlagban 1000 lakásra 661 internet-előfizetés jutott, 4%-kal több mint egy évvel korábban. Vagyis az internet-penetráció érdemben növekszik Magyarországon. Budapest az országos átlagot 129-cel felülmúlta, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 127-tel, Nógrád és Békés 120-szal elmaradt attól.

2017 végén országos átlagban 1000 lakásra 834 televízió-előfizetés jutott. Habár könnyen azt gondolhatnánk, hogy TV-előfizetése szinten mindenkinek van, ez azonban nem igaz. Főképp az alacsonyabb fejlettségű és szerényebb jövedelmű megyékben sokaknak nincs előfizetése. Az országos átlagot Pest megye (1000 lakosra) 113 előfizetéssel, Fejér megye 97-tel múlta felül, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 71-gyel, Békés megye pedig 77-tel elmaradt attól.

Ugyanebben az időszakban száz lakosra 32 (száz lakásra pedig 70) vezetékes telefonvonal jutott. Az országos átlagot Budapest jelentős mértékben meghaladta, ahol száz lakosra 49 telefonvonal jutott. Megyei szinten az ellátottság Csongrád megyében volt a legmagasabb (35 fővonal/száz lakos), Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a legalacsonyabb (22, illetve 19 fővonal/száz lakos).

Összességében tehát jól látható, hogy az fővárosban és az ország nyugati részében magasabb az internet-penetráció és több a TV-előfizetés is, mint az ország más területein. Mindez azonban nem meglepő annak tükrében, hogy a keleti országrészben alacsonyabbak a jövedelmek, így ez a szakadék várhatóan csak lassan szűkül majd.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

internet

tv

televízió

telefon