Kiderült, mitől pusztultak el tömegesen a halak a Balatonban

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, mitől pusztultak el tömegesen a halak a Balatonban

Az elmúlt hétvégén Balatonlelle egyik strandján egy esővíz befolyónál négy mázsányi elpusztult szélhajtó küszre lettek figyelmesek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai. Az esetről lakossági bejelentéseket is kaptak, valamint az interneten több rémhír is szárnyra kelt, amiket szeretnénk eloszlatni - írja a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján.

A portál szerint a szakemberek elképesztő mennyiségű, 420 kilogramm elpusztult küszt szedtek össze, melyek oxigénhiány miatt pusztultak el. Valószínűleg a hektikus időjárás lehet a felelős a halak tömeges elhullásáért, mivel az évszaktól eltérő hőingadozás rendkívül megzavarja a halak téli pihenőidőszakát.

Az esővíz befolyóknál gyorsabban melegedik fel a víz, így több fokos eltérés is lehet a Balaton nyílt vize és befolyó vize között. A melegebb víz odacsalogatja a halakat, azonban ha az idő visszahűl, a befagyott csatornában a jég alatt oxigénhiány alakul ki.

Ez a jelenség lehetett az oka a hetekkel ezelőtti és a múlt hétvégi halpusztulásnak. Az elmúlt hétvégén 10 fok feletti melegfront szabta át az országot, melynek hatására a kiolvadt csatornában felbukkantak a haltetemek. Hasonló jelenség ütötte fel a fejét év elején a balatonöszödi berek kifolyójában és Keszthelyen, valamint karácsony előtt Balatonbogláron.

Fotó: balatonihal.hu

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. KATTINTS!
  Megosztom

hellovidék

balaton

küsz

hal

halpusztulás

halgazdálkodás